Чи обов'язкова виплата індексації при нестачі фонду ЗП?

Гатченко Лена
Мешканець
Мешканець
Регіон: Запорожская область
Подякували: 18 разів

Повідомлення Гатченко Лена »

спасибо!

Надєєва
Мешканець
Мешканець
Дякував (ла): 3 рази
Подякували: 12 разів

Повідомлення Надєєва »

У нас похожая ситуация с библиотекарями - надбавку 50% убрали полностью, 15 к.д. за свой счет отпуск отгуляли, финуправление отписалось, что денег на индексацию не добавят. Если библиотекаря перевести на неполный рабочий день - предупреждать их за 2 месяца нужно или нет? И еще вопрос: можно ли дать плановый отпуск библиотекарю без выплаты материальной помощи?

panyutinorada
Коронована особа
Коронована особа
Подякували: 6 разів

Повідомлення panyutinorada »

Надєєва писав: Если библиотекаря перевести на неполный рабочий день - предупреждать их за 2 месяца нужно или нет?

Наразі не потрібно попереджати за два місяці. Розпорядження керівника про перевод деяких працівників на неповний робочий день достатньо.
Якщо працівник відмовляється - звільнення ст.36 п.6 КЗпП з виплатою вихідної допомоги.
Надєєва писав:можно ли дать плановый отпуск библиотекарю без выплаты материальной помощи?

МД на оздоровлення в розмірі посадового окладу обов'язкова для бібліотекаря.

Надєєва
Мешканець
Мешканець

Повідомлення Надєєва »

panyutinorada, благодарна Вам за ответ!

Елена Добровольская
Новачок
Новачок

Повідомлення Елена Добровольская »

Якщо індексація виплачена в розмірі 30% від належної суми, то мабуть потрібно це оформить наказом по закладу, посилаючись на ст.5 ЗУ"Про індексацію...". І так кожен місяць, коли індексація виплачується не в повному обсязі, а пропорційно до належної в межах наявних коштів. Може це саме собою розуміється, але ми наказ не видавали. Думаю, що даремно. Ваша думка?

EVGENIY
Повелитель Галактики
Повелитель Галактики
Регіон: Харьковская область
Дякував (ла): 150 разів
Подякували: 1398 разів
Контактна інформація:

Повідомлення EVGENIY »

Елена Добровольская писав:Якщо індексація виплачена в розмірі 30% від належної суми, то мабуть потрібно це оформить наказом по закладу, посилаючись на ст.5 ЗУ"Про індексацію...". І так кожен місяць, коли індексація виплачується не в повному обсязі, а пропорційно до належної в межах наявних коштів. Може це саме собою розуміється, але ми наказ не видавали. Думаю, що даремно. Ваша думка?
Однозначно даремно!!! Ви як бухгалтер не мали права не нараховувати індексацію, взагалі кожне нарахування повинне підтерджуватись відповідним наказом або хоч якимось документом!!!

Тату
Мешканець
Мешканець
Регіон: Запорожская Область

Повідомлення Тату »

Добрий вечір,підкажіть,якщо я не нараховувала раніш індексацію,а в червні почала -чи потрібно наказ керівника для нарахування індексац бухгалтеру чи ні?

yaoleg
Коронована особа
Коронована особа
Регіон: Вінницька область
Дякував (ла): 22 рази
Подякували: 452 рази

Повідомлення yaoleg »

Для початку Вам потрібно донарахувати індексацію за попередні місяці.
Наказ для нарахування індексації не потрібен! Хіба, що у Вас є наказ про ненарахування індексації, то тоді так, такий наказ потрібен.(Але наказ про призупинення виплати індексації є незаконним!)

Елена Добровольская
Новачок
Новачок

Повідомлення Елена Добровольская »

Доброго ранку. Ситуація в закладі наступна: Запланованих на заробітну плату коштів вистачило на січень-квітень . За цей період індексація виплачувалася в повному обсязі і , зрозуміло, наказів видавати ніяких не потрібно. В травні виплатили 30% від належної суми індексації , в червні вистачає на 35% від нарахованого. Тут , я думаю, потрібна службова записка головбуха на ім"я керівника та на підставі цієї записки - наказ про виплату індексації в межах наявного фінансового ресурсу в травні, потім в червні. Доповнення, внесені до ст.5 ЗУ" Про індексацію.." , на мою думку, це і передбачають. Я не зустрічала рекомендацій щодо нарахування індексації в наступних місяцях за попередні до закриття суми в повному обсязі. Наше обласне управління другий місяць ( в травні та в червні) бере інформацію для міністерства щодо недостатності ФОПу по схемі: нараховано зарплати , в т.ч. індексація ; виплачено; недостатньо.

Радистка_Кэт
Коронована особа
Коронована особа
Регіон: Киев
Дякував (ла): 46 разів
Подякували: 21 раз

Повідомлення Радистка_Кэт »

Проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

Хм... А ведь и правда. Не "за рахунок" а "в межах"

eMelya
Коронована особа
Коронована особа
Регіон: Полтавская область
Дякував (ла): 14 разів
Подякували: 77 разів
Контактна інформація:

Повідомлення eMelya »

Елена Добровольская писав:Доброго ранку. Ситуація в закладі наступна: Запланованих на заробітну плату коштів вистачило на січень-квітень . За цей період індексація виплачувалася в повному обсязі і , зрозуміло, наказів видавати ніяких не потрібно. В травні виплатили 30% від належної суми індексації , в червні вистачає на 35% від нарахованого. Тут , я думаю, потрібна службова записка головбуха на ім"я керівника та на підставі цієї записки - наказ про виплату індексації в межах наявного фінансового ресурсу в травні, потім в червні. Доповнення, внесені до ст.5 ЗУ" Про індексацію.." , на мою думку, це і передбачають. Я не зустрічала рекомендацій щодо нарахування індексації в наступних місяцях за попередні до закриття суми в повному обсязі. Наше обласне управління другий місяць ( в травні та в червні) бере інформацію для міністерства щодо недостатності ФОПу по схемі: нараховано зарплати , в т.ч. індексація ; виплачено; недостатньо.
Вже не раз тут писалося, що індексація - це державна соціальна гарантія (ст. 95 КЗпПУ, ст. 33 ЗУ Про оплату праці). Ні один, навіть самий генеральний деректор не може відмінити, чи щось змінити в нарахування індексації. А от адміністративна і навіть кримінальна відповідальність за невиплату встановлених законом виплат існує (ст. 15 ЗУ 1282, ст. 265 КЗпП, ч. 1 ст. 41 КУпАП, ч.1 ст.172 ККУ, ч. 1,2 ст. 175 ККУ). Для бюджетних організацій також ст. 164-2 КУпАП.

P.S. Нікого не залякую, тільки констатую закони.

Кузя
Мешканець
Мешканець
Регіон: Ровенская область
Дякував (ла): 25 разів
Подякували: 8 разів

Повідомлення Кузя »

Доброго дня. Закон є Закон, але теперішня ситуація ні під які закони не підпадає. От що робити? Невже єдиний вихід всьому апарату сільської ради перейти на 0,5 посадового окладу, а після 12 години двері на замок. Чи можна якось по іншому витішити питання з індексацією :23: :30: ?

yaoleg
Коронована особа
Коронована особа

Повідомлення yaoleg »

Можна зменшити надбавки і відправляти працівників у відпустки за власний рахунок. :54:

Кузя
Мешканець
Мешканець
Регіон: Ровенская область
Дякував (ла): 25 разів
Подякували: 8 разів

Повідомлення Кузя »

У сільській раді надбавок і так немає лише оклад, ранг і вислуга. Що зменшувати?

Радистка_Кэт
Коронована особа
Коронована особа

Кузя писав:У сільській раді надбавок і так немає лише оклад, ранг і вислуга. Що зменшувати?

Это все уменьшать нельзя...

yaoleg
Коронована особа
Коронована особа

Повідомлення yaoleg »

Значить потрібно йти у відпустки за власний рахунок, або ж скорочувати штатну чисельність :60:

фіалка6289
Мандрівник
Мандрівник
Регіон: Винницкая Область
Подякували: 1 раз

Повідомлення фіалка6289 »

Не хочеться збрехати, але є така "чутка", що на порядку денному найближчої сесії обласної ради буде розглядатись питання про додаткове фінансування, яка повязане саме з виплатою індексації. В нашій області наприклад, існує така звітність по галузях, щодо виплати індексації і якщо її проаналізувати, то виходить "гарна сума". Хоча в свій час Департамент фінансів склав лист , щодо "меж фінансування" і наших проблем. Доведеться трохи зачекати, помріяти... :58:

yaoleg
Коронована особа
Коронована особа

Повідомлення yaoleg »

Не знаю як в цьому кварталі, а в 4-му буде "весело":7:

Мілунка
Мандрівник
Мандрівник

Повідомлення Мілунка »

Я ЗНАЙШЛА вичерпну відповідь про нарахування та виплату індексації при нестачі фонду ЗП тут :68:
http://xn--90aabdigg9a0ab4ch0a1k.xn--j1 ... note173914

eMelya
Коронована особа
Коронована особа
Контактна інформація:

Повідомлення eMelya »

Мілунка писав:Я ЗНАЙШЛА вичерпну відповідь про нарахування та виплату індексації при нестачі фонду ЗП тут :68:
Хорошее письмо, но не более. Вряд ли оно отменяет закон. Тем более ответ контролирующих органов по индивидуальному запросу распростаняется только на данный запрос.
А тем не менее: "За невиплату встановлених законом виплат (в т.ч. індексації) настає адміністративна і навіть кримінальна відповідальність (ст. 15 ЗУ 1282, ст. 265 КЗпП, ч. 1 ст. 41 КУпАП, ч.1 ст.172 ККУ, ч. 1,2 ст. 175 ККУ). Для бюджетних організацій також ст. 164-2 КУпАП."

yaoleg
Коронована особа
Коронована особа

Повідомлення yaoleg »

Мілунка писав:Я ЗНАЙШЛА вичерпну відповідь про нарахування та виплату індексації при нестачі фонду ЗП тут :68:
У тому листі Мінфін не каже, що індексацію можна не платити. Там вказано, що ПЛАТИТИ, але у межах затверджених бюджетів!!! Тобто Закони України Ви мусите виконувати у будь-якому разі! :54:

Мілунка
Мандрівник
Мандрівник

Повідомлення Мілунка »

Ніхто й не заперечує, що закони треба виконувати. Тільки ж бюджетна установа в першу чергу має дотримуватись Бюджетного кодексу . Якщо кошторисних призначень в установи немає, а вона нарахувала індексацію у повному обсязі — от вам і порушення ч.4 ст. 48 та ст.51 Бюджетного кодексу. А як тільки буде перевірка, фінінспектори одразу оштрафують за вчинення бюджетного правопорушення ст. 164-12 КУпАП.

Даючи посилання, я мала на увазі не лист Міністерства фінансів, а пораду експерта, що робити, коли і виплачувати індексацію потрібно (як ви кажете, по закону), і фінансових можливостей в установи немає. Думаю,[/b] вона допоможе бюдетникам владнати проблему із індексацією. До того ж і ревізорам буде що показати для доведення правоти, і якщо що, то й убереже від судових позовів працівників . http://xn--90aabdigg9a0ab4ch0a1k.xn--j1 ... note174065 :28:
Востаннє редагувалось 23 липня 2015, 18:22 користувачем Мілунка, всього редагувалось 1 раз.

eMelya
Коронована особа
Коронована особа
Контактна інформація:

Повідомлення eMelya »

Мілунка
Ні до чого не призиваю, але Ви попробуйте не виплатити 900 грн індексації працівнику, який отримує оклад 1218 грн. У нас цей експеремент по невиплатам провалився не дійшовши до суду.

Мілунка
Мандрівник
Мандрівник

Повідомлення Мілунка »

Тож Ви не ознайомились зі змістом посилання. Не знаєте своїх прав і можливостей. Там якраз Вашу проблему і вирішено.
http://xn--90aabdigg9a0ab4ch0a1k.xn--j1 ... note174065 :27:

Радистка_Кэт
Коронована особа
Коронована особа

/// пропонуємо Вам ознайомитись з публікацією тижневика «Головбух:БЮДЖЕТ» № 28/2015 «Індексація заробітної плати: як не втрапити в пастку хибних порад» маркованою позначкою «Перевірка на 0».///

Ни у кого нету этого номера? :)

Мілунка
Мандрівник
Мандрівник

Повідомлення Мілунка »

Кто ищет, тот всегда найдет :5:

panyutinorada
Коронована особа
Коронована особа
Подякували: 6 разів

Повідомлення panyutinorada »

Мілунка писав:Даючи посилання, я мала на увазі не лист Міністерства фінансів, а пораду експерта, що робити, коли і виплачувати індексацію потрібно (як ви кажете, по закону), і фінансових можливостей в установи немає. Думаю,[/b] вона допоможе бюдетникам владнати проблему із індексацією. До того ж і ревізорам буде що показати для доведення правоти, і якщо що, то й убереже від судових позовів працівників . http://xn--90aabdigg9a0ab4ch0a1k.xn--j1 ... note174065

Хотілося б почути думку незацікавлених осіб.
Чи запровадила у себе будь-яка бюджетна установа заходи щодо невиплати індексації, які запрпонував тижневик «Головбух:БЮДЖЕТ» № 28/2015 ?
Що там за чудо - рецепт по рятуванню бідного ФОП бюджетної установи від нестримного росту індексів інфляції ?
Колеги-бюджетники, хтось уже врятувався від законного обов'язку нараховувати працівникам індексацію за допомогою публікації «Індексація заробітної плати: як не втрапити в пастку хибних порад» маркованою позначкою «Перевірка на 0» ?
Поділіться враженнями і досвідом, будь ласка.

Евгения2000
Новачок
Новачок
Регіон: Запорожская область

Повідомлення Евгения2000 »

Мілунка, поделитесть пожйлуста статьей из журнала об индексации

Мілунка
Мандрівник
Мандрівник

Повідомлення Мілунка »

А як це зробити? У мене лише ксерокопія.

Надєєва
Мешканець
Мешканець

Повідомлення Надєєва »

Мілунка писав:Кто ищет, тот всегда найдет :5:
Поділіться з нами, будь ласка :10:

Закрито

Повернутись до “Індексація і компенсація заробітної плати”