Списання запасів

Обговрюємо бухоблік запасів від оприбуткування до списання
Відповісти
Аннаmer.
Новачок
Новачок
Регіон: Одеська область

Повідомлення Аннаmer. »

Добрий день. Попередній бухгалтер списав в 2023 році бензин за нижчою ціною, в зв'язку з чим з'являється залишок вартості в обліку без кількості запасу, виявили це в цьому році під час проведення інвентаризації, чи вірно я зробила проводку Дт 8013 Кт 1514? І чи потрібно це в протоколі комісії описувати чи достатньо бух. довідки та звіряльної відомості. Допоможіть будь ласка

EVGENIY
Повелитель Галактики
Повелитель Галактики
Регіон: Харьковская область
Дякував (ла): 153 рази
Подякували: 1417 разів
Контактна інформація:

Повідомлення EVGENIY »

А який метод оцінки у вас взагалі використовується при списанні запасів? Може вона все ж таки правильно зробила? Якщо, наприклад середньозваженої собівартості, тому що в обліку стоїть не ціна, а вартість, а це різні речі.

Вчора ви купили літр бензину з 50 грн, а сьогодні літр за 60 грн, завтра ви спишете 500 грамів, яку вартість ви поставите?
Раджу все ж таки перепровірити, головне, щоб кількісно все сходилось, а вартість може це ви не вірно визначили, а не попередній бухгалтер
Вибуття запасів оцінюється за такими методами:

ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

середньозваженої собівартості;

собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО).

Аннаmer.
Новачок
Новачок
Регіон: Одеська область

Повідомлення Аннаmer. »

Добрий день. Євген, дякую за допомогу. Метод оцінки використовую ФІФО, та й проводячи аналіз роботи попереднього спеціаліста, вона також його використовувала. Відповідаючи на Ваше запитання то по середньозваженій собівартості (50+60):(1+1)= по 55 грн. У нашому випадку, якщо навіть було списано по середньозваженій собівартості, то у мене виходить так залишок плюс надходження на суму 8038, кількість залишок плюс надходження 169 од. (7078+960):(149+20) = 47,56, а списано по 40 грн. Може я невірно рахую...

Accountantt
Новачок
Новачок
Регіон: Одеса
Дякував (ла): 2 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Accountantt »

Аннаmer. писав:
16 грудня 2025, 17:12
Добрий день. Попередній бухгалтер списав в 2023 році бензин за нижчою ціною, в зв'язку з чим з'являється залишок вартості в обліку без кількості запасу, виявили це в цьому році під час проведення інвентаризації, чи вірно я зробила проводку Дт 8013 Кт 1514? І чи потрібно це в протоколі комісії описувати чи достатньо бух. довідки та звіряльної відомості. Допоможіть будь ласка
Так, за результатами інвентаризації коригування вартості без фактичної наявності запасів можна віднести на витрати поточного періоду, проводка Дт 8013 Кт 1514 є допустимою.
Ситуацію бажано описати в протоколі інвентаризаційної комісії (причина виникнення залишку), а підставою для обліку оформити бухгалтерську довідку та звіряльну відомість. Однієї бухдовідки без протоколу небажано.

Відповісти

Повернутись до “Облік запасів”