Наша податкова зобов'язує всих (як юридичних так і физичних осіб) отримати електронні ключі і подавати звітність лише в електронній формі. В паперовому вигляді приймати звітність відмовляються (навіть звіти по сплаті єдиного податку).
Чи мають вони на це право? Адже відповідно до п.49.3. ст.49 глави 2 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:
а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Згідно з п.49.4. ст.49 глави 2 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Тобто податковий кодекс відзначає подання звітності в електронній формі лише як один із способів подання звітності.
Я сьогодні здавала звітність на дискеті в віконечко для прийому звітів від юридичних осіб при тому, що в сумочці вже мала диски з електронними ключами ( нас їх переконливо просили зробити БЕЗКОШТОВНО). Приймають без проблем і у вигляді та у спосіб, який зручний для платника. Як мені пояснили, навіть за наявності електронних ключів ми маємо право здавати звіти у старий спосіб ( це зі слів начальника відділу , де ці ключі ми замовляли) .
mulberry, да это они официально разьясняют, а неофициально всех напрягают делать ключи! Я на прошлый квартал сделал так как ни в какую не хотели принимать отчёт, сказали ну не успеете сделать ключи тогда придёте в последний день срока и мы примем!
На моє запитання щодо норм податкового кодексу відповіли, що право подавати звітність в паперовому виді ніхто не відміняв, але "зверху" прийшла вказівка, що не менше 80 % звітності повинно надаватись в електронному вигляді, тому в податковій вимушені піти на такий крок і не приймати паперову звітність.
Для тих хто принципово не бажає отримувати електронні ключі можу порадити звіти надсилати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
Ще одна порада. В бланках документів, які необхідно заповнити для отримання електронних ключей присутня фраза
Quote писав:Додатково надаю АЦСК згоду на вільне поширення моїх персональних даних, що визначені у посиленому сертифікаті відкритого ключа електронного цифрового підпису необмеженому колу осіб, у тому числі на їх публікацію на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК – www.cskidd.gov.ua.
Тобто всі ваші персональні дані, серед яких ПІП, код, паспотні дані, а також ксерокопії паспорту та коду ця організація може в подальшому вільно використовувати та розповсюджувати без вашого дозволу, так як дозвіл у них вже буде.
При цьому, АЦСК - це не податкова, і взагалі не державна установа, а приватна організація, всього лише сертифікована на надання таких послуг.
Особисто я змінив цю фразу і виклав в такій редакції
Quote писав:Додатково повідомляю, що згоду АЦСК на вільне поширення моїх персональних даних, що визначені у посиленому сертифікаті відкритого ключа електронного цифрового підпису необмеженому колу осіб, у тому числі на їх публікацію на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК – www.cskidd.gov.ua – не надаю.
Слова "не надаю" виділив жирним шривтом та підкресли, щоб в АЦСК помітили що згоду не надано.
В податковій були незадоволені, тому що за їх словами це стандартний бланк, але я мотивував свою позицію тим, що відповідно до ЗУ "Про захист персональних даних" такі вимоги є притиправними
Quote писав:Стаття 8. Права суб'єкта персональних даних
1. Особисті немайнові права на персональні дані, які має кожна фізична особа, є невід'ємними і непорушними.
2. Суб'єкт персональних даних має право:
7) на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення
...
Стаття 10. Використання персональних даних
...
3. Використання персональних даних працівниками суб'єктів відносин, пов'язаних з персональними даними, повинно здійснюватися лише відповідно до їхніх професійних чи службових або трудових обов'язків. Ці працівники зобов'язані не допускати розголошення у будь-який спосіб персональних даних, які їм було довірено або які стали відомі у зв'язку з виконанням професійних чи службових або трудових обов'язків. Таке зобов'язання чинне після припинення ними діяльності, пов'язаної з персональними даними, крім випадків, установлених законом.
Стаття 14. Поширення персональних даних
1. Поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних за згодою суб'єкта персональних даних.
2. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Після цього документи в податковій прийняли і відправили в АЦСК для отримання ключей тепер чекаю на відповідь АЦСК.
Підкажіть будь ласка, хто здає податкові звіти у електронному вигляді. Чи правомірно бюджетників зобов’язують відправляти звіти по електронній почті. У нас в області навколо цього питання розгорівся справжній конфлікт. Дякую.
Хочу дещо з"ясувати для себе. Підскажіть хто знає. На сьогодні існує декілька програм для формування та відправки звітності 1ДФ.
1) Звіт1ДФ
2) ОПЗ
3) Медок
Раніше я формував у 1). Зараз сказали , що треба в 3) або 2). За 3) треба платити. В ОПЗ не втягуються файли з інших програм , зокрема з 1).Підскажіть що робити.
а ничего, сидеть в ручную вносить , другого выхода нет, но в другом проблема , все равно отправить по электронке не могу, не видит печать электронную, полная ерунда , там не принимают здесь нельзя отправить (ОПЗ)!!!
Роман, А кто сказал??? На сайте ДПС есть первые две, не просто ж так значит они и в первой принимают!!
753, Перезакачайте открытые сертификаты и подложите в программу!
Да я не удивляюсь в том что есть на сайте.Но в налоговой тупо требуют ОПЗ. Если я приношу файл сформированный в 1ДФ, то они или заставляют все это переделать ручками в ОПЗ или сами ( если находишь подход) тут же, какой то прикладной программкой , переформатируют из ДБФ в ХМЛ. Ладно если было бы 10-20 работников, можно раз забить. А если у нас 2000 тис. безработных?
Вообще позиция контролирующих органов относительно электронной отчетности, как в басне Крылова. Пенсионный,почему то, смог обеспечить подачу отчета по единому через Медок (в демо режиме с бесплатными ключами для бюджетных организаций). Логично было бы , сделать тоже с формой 1 ДФ. Но не тут то было. Или покупай полную версию Медок, или носи в ОПЗ, который не имеет возможности импортировать отчеты из других программ. Задумано, как то коряво. Или не додумано, в силу отсутствия здравомыслящего координатора между чиновниками. Каждый сам под себя.
В мене ліцензійний Медок і за ключ заплатив 240 грн - все працює. А за ті безкоштовні ключі мене зразу в Інтелект_Сервісі попередили що буде одна морока. Думаю що робиться все не просто так а щоб гроші платили.
Роман, нужно у них пробить прогу которой они конвертят, мне кажется медок умеет с 1дф подкачивать данные, попробуйте в 1 дф экспорт а в медке импорт, он возможно и из дбф сделает потом иксмл, нужно поковырять просто
user, tinamar, я пользуюсь бесплатными налоговыми ключами никаких проблем если бы такое же было для статистики и для ПФ я был бы рад так как денег не дают на ключи!
753, да сегодня меня просили помочь проблема была такая же как у вас, там походу в программе по подписи хранилище сертификатов сменили нужно просто туда подложить открытые сертификаты и всё заработает, ну по крайней мере я так сделал и всё заработало!
Роман, cформовані звіти в ОПЗ в форматі хml експортуються в демо версію Медка і відправляються. А Ваш звіт якого формату? Чому не набираєте в ОПЗ 1 ДФ?
Роман,спасибо за подсказку, но тут оказалось все настолько сложнее , что у меня просто нет слов, до того все запутали что сами помочь не могут, это в налоговой! короче сегодня поехала наша девочка и будет там с ними все делать, мы отправляем правильно, Директор, Бухгалтер,печать, к ним приходить Директор,Директор,Печать, и все выбрасывает сразу, короче полная ......
753, если вы используете программу из сайта налоговой службы, то:
1. проверить хранилище сертификатов:
ДПС-захист звітності - криптобібліотека - налаштування - файлове сховище - каталог з сертифікатами (указать С/DPS_Sertifikates (предварительно туда втянуть подписи)
2. Для того, чтобы было две подписи и печать:
ДПС-захист звітності - редагувати підприємство - підпис звітів - отметить "використовувати підпис бухгалтера"
Потом при отправке отчетов соблюдать очередность ключей: бухгалтер - директор - печать
EVGENIY писав:Роман, нужно у них пробить прогу которой они конвертят, мне кажется медок умеет с 1дф подкачивать данные, попробуйте в 1 дф экспорт а в медке импорт, он возможно и из дбф сделает потом иксмл, нужно поковырять просто smileuser, tinamar, я пользуюсь бесплатными налоговыми ключами никаких проблем если бы такое же было для статистики и для ПФ я был бы рад так как денег не дают на ключи!
753, да сегодня меня просили помочь проблема была такая же как у вас, там походу в программе по подписи хранилище сертификатов сменили нужно просто туда подложить открытые сертификаты и всё заработает, ну по крайней мере я так сделал и всё заработало!
Добавлено (25.04.2013, 09:44)
---------------------------------------------
а что такое Медок
Elenasovet, програмний комплекс "M.E.DOC" це програма у якій передбачена можливість подання звітності в електронному вигляді до Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, Державної служби статистики України, Держказначейства України тощо.Система містить повну базу бланків регламентованої звітності. Всі бланки повністю відповідають форматам і
специфікаціям, що затвердили та надали державні контролюючі органи. Завдяки
постійному моніторингу законодавчої бази, документи своєчасно оновлюються
відповідно до чинного законодавства.
Хотела сдать налоговую отчетность за 2 квартал, у меня не получилось. Отчеты отправила, получила квитанцию а там написано, что электронные ключи не совпадают с базой данных в Киеве. Открыла "Захист звітності" а там обновление, может кто уже сдавал или обновлял, подскажите как сделать.
лен21, в ДПС захист звитности есть кнопочки ОБНОВЛЕНИЕ ПРОГРАММЫ и помоему есть ОБНОВЛЕНИЕ СЕРТИФИКАТОВ, сначала обновите программу а затем сертификаты!
EVGENIY, а что ДПС захист звитности ещё обновляется? Вроде с 1.07.2013 его прикрыли, а потом ещё на месяц оставили до 1.08.2013 но вроде только техподдержка..
Обновление OPZ 1.30.21 Скачать(new ОПЗ)!
Скачать с сайта http://opz.at.ua Перелік змін та доповнень (версія 1.30.21) (станом на 31.07.2013)Програмні модулі : У разі формування копії документу для подання до інспекції за основним місцем реєстрації надається перелік інспекції за кодом відділення.Нові версії документів: У наступних формах текст щодо ДПІ та органів ДПС замінено на «Територіальні органи Міндоходів», щодо ДПС України - на «Міністерство доходів і зборів України»:J(F)1300102 - "Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних"
J(F)1400102 - "Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних"
J(F)1300202 - "Запит щодо розрахунків з бюджетом"
J(F)1400202 - "Довідка щодо розрахунків з бюджетом"
J(F)1300302 - "Заява на отримання довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів"
J(F)1300402 - "Запит щодо отримання інформації з Реєстру платників ПДВ"
J(F)1400402 - "Відповідь на запит щодо отримання інформації з Реєстру платників ПДВ"
J1350102 - "Запит щодо розбіжностей у податковій звітності"
J1450102 - "Інформаційне повідомлення про результати електронної обробки (звірки) даних податкової звітності"
J(F)1490003 - "Інформаційне повідомлення"
J(F)1490102 - "Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків з податків та зборів (обов'язкових платежів)"
J(F)1490202 - "Довідка щодо обсягів податкового кредиту, сформованого за рахунок податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН."
J(F)1490302 - "Інформаційне повідомлення про заборгованість за іноземними кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками (фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі)"
J(F)1490402 - "Інформаційне повідомлення про настання терміну сплати розстроченої (відстроченої, реструктуризованої) суми грошових зобов’язань (податкового боргу)".
Довідники:spr_sti.xml - "Довідник державних податкових інспекцій" - приведено у відповідність до довідника, який експлуатується в органах Міністерства доходів та зборів України, - станом на 30.07.2013.
bonific, перше, що можу порадити обновити ОПЗ. Декаларація повинна бути: у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07 листопада 2012 року № 1159.
bonific, Проверте хранилище сертификатов есть ли там ваши, перезакачайте заново сертификаты и подложите в папку с сертификатами в настройках можно увидеть к ней путь!!