Добрий ранок!
EVGENIY :08:29
Доброго ранку, всім гарного дня
Олена :08:30
Добрий ранок!
Віта :09:40
добрий ранок. Чи є штрафи за неправильно вказану чисельність працівників в обєднаному звіті ?
EVGENIY :10:15
Віта,
EVGENIY :10:16
Віта, Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ або подання недостовірних відомостей,
Віктор :10:31
EVGENIY, Вітаю, Мінцифри затвердило "Кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення Мінцифри операцій, пов’язаних із розробкою, адмініструванням, забезпеченням функціонування нематеріальних активів..." Воно має на це повноваження?
EVGENIY :10:39
Віктор, воно затвердило для ПІДВІДОМЧИХ і вона грунтується на типовій і ніде не суперечить порядкам, це просто їх тепер внутрішній документ щоб кожен бух не думав а одразу робив правильно як в наказі
EVGENIY :10:41
Віктор, у васє своя облікова політика ваш головний міг би так само поступити якщо у вас є якісь операції постійні і треба щоб кожен робив правильно а не додумувався як треба
Віктор :10:44
EVGENIY, Дякую!
Дар'я :10:46
Вітаю! Працівнику виданий аванс на відрядження, він витратив квиток на дорогу, але згодом наказ відмінений. Гроші частково повернуті за квиток. Працівник має повернути весь аванс, а тоді просити компенсувати частину або повернути аванс частково без різниці втраченої на повернення?
EVGENIY :11:00
Дар'я, я вважаю що про таке треба було згадати в наказі про відміну "..у разі якщо при поверненні квитків компенсується не 100% працівник повертає суму фактичну компенсації" ну і надасть виписку по картці яка сума прийшла йому за повернення
Юлія :11:01
Підкажіть якщо директор ЗДО подає наказ відрахувати дитину з 7 квітня, цей день враховується як перебування дитини в садочку чи ні?
керр :11:32
Юлія, відраховують датою, а не з дати) 7 квітня має бути останнім днем перебування)
Бух :11:38
чи можна робити проводки по рахунку 5411 без надходження фінансування на рахунок? (придбання необоротних)
Бух :11:39
чи треба чекати фінансування і аж потім робити всі проводки і реєструвати ФЗ ?
Леся :11:42
керр, і по звільненню з роботи теж так? якщо заява "звільнити мене 01 травня" то 1 травня ще треба працюввти буде ? (робочий день буде)
EVGENIY :11:42
Бух, 1311 6211 отримали актив, що в цій проводці вам не подобається? Вже можете брати ЮЗ ФЗ а платити адже у вас є накладна, ви все с заду на перед описали
Бух :11:43
EVGENIY, смущає проводка яка йде першою завжди 2313 5411. То думаю чи можна без грошей на рахунку якісь проводки інші робити
Бух :11:44
розумієте про що я? у всіх типових кореспонденціях і консультаціях завжди починаються проводки з отримання коштів
EVGENIY :11:44
Бух, про які саме проводки ви кажете ось проводка 1311 6211 тут не має грошей і не має 5411
Бух :11:45
EVGENIY, а якщо ми отримали ті необоротні, користуємося ними, зареєструємо , а коштів щене буде як тоді ?
Бух :11:45
робити всі проводки (включно з 5411) і буде тоді тільки крелиторка ?
EVGENIY :11:45
Бух, ви хочете назвати введення в екслпуатацію і скрізь уникаєете цього слова
Бух :11:46
ну так, введення
ввели і користуємося бо треба
видатки будуть по кекв 2210 (як поточні)
Бух :11:47
чи то є десь якась заборона на "введення в експуатацію" неоплачених необоротнихактивів ????
EVGENIY :11:48
Бух, з точки зору бухобліку проводку 1113 1312 ви зробити можете а от 5411 5111 не можете , адже на 5411 у вас не має нічого, тому тут або робити 5512 5111 або нее робити її це питання відкрите
Бух :11:48
EVGENIY, тобто і ОЗ і необротні не можна вводити в експлутацію поки не буде коштів на рахунку ?
Л.Л. :11:49
ЧИ ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ В ПОДАТКОВУ НА ПРАЦІВНИКА ЗА ЦИВІЛЬНО*ТРУДОВОЮ УГОДОЮ
EVGENIY :11:49
Бух, теоретично заборони не має такої
Бух, а ви що фінансуєтесь з держбюджету?
Бух :11:49
EVGENIY, ні, місцевий
Л.Л., в пошуку на сайті напишіть те що написали сюди
EVGENIY :11:50
Бух, а як ви тоді реєструєте фінансові якщо у вас не має коштів на рахунку?
Бух :11:50
ну так фінансують поточні видатки (2210) під зарестровані ФЗ
Бух :11:50
це не 3110
EVGENIY :11:51
Бух, і вам довго не дають фінансування?
Бух :11:51
ну трохи є затримка. А ще поки платіжку казна проплатить
Бух :11:52
типові проводки напевно розраховані всі під наявність фінансування коштів на рахунках
бухгалтер :11:52
EVGENIY, передача основних засобів між матеріально відповідальними особами в одній установі оформлюється Актом внутрішнього переміщення, чи потрібно робити проводки по дебету і кредиту і відображати суми у МО № 9?
EVGENIY :11:52
Бух, так казна то окерма історія але кошти вам кидають ну там протягом тижня а поітм вони висять поки черга прийде, а ви так питаєте ніби вони там місяцями без грошей ваші зобов'язання
Бух :11:53
EVGENIY, можуть профінансувати через 2-3 місяці, ну і поки оплатиться. А користуватися необоротними треба вже (тобто "ввести" як ви кажете)
EVGENIY :11:53
бухгалтер, да, відкрийте МО 9 і подивіться там є матеріально особа від якої і до якої передано
EVGENIY :11:56
Бух, вводьте в експулацію 1113 1312, 5512 5111, потім коли кошти 2313 5411 і після оплати 5411 5512, не претендую на істину але думаю що так можна
Бух :11:58
а 6211 не треба ?
EVGENIY :11:58
Бух, ну звичайно ж 6211 2313 ))
бухгалтер :11:59
EVGENIY, а вартість основних? на якій підставі робити Д 1014 і К 1014? це не надходження і не вибуття, і суперечить наказу МФУ 29.12.2015 № 1219. І є стаття видавництва Фактор, у якій зазначено, що у бух.обліку проведень робити не потрібно при внутрішньому переміщенні.
Наталія :12:01
На сайті Пенсійного лікарняні за рахунок підприємства залишаються в статусі Готово до сплати, а за рахунок ПФУ Оплачено. Чи це так має бути, чи потрібно щось робити щоб лікарняні за рахунок підприємства мали статус Оплачено?
EVGENIY :12:01
бухгалтер, якщо ви вважаєте що це чомусь суперечить, не робіть, це називається рух по аналітичним рахункам, він нічому не суперечить
EVGENIY :12:03
бухгалтер, все чітко написано якщо ви вважаєте що цього не достатньо це ваше право
Бух :12:05
а якщо зробити 7011 5411 проводку (бо то поточні видатки) і зразу 5411 5111 (при "введенні") як на вашу думку буде добре ? і тоді появиться залишок тільки на 1113 і на кредиторці 6211
EVGENIY :12:05
бухгалтер, Насправді ви не вірно описали Дт 1014/Вася Кт 1014/Петя ось так це відбувається на справді
EVGENIY :12:07
Бух, ні не правильно, у вас не було 2313 7011 то і 7011 5411 вам робити ні із чого, не вигадуйте краще тоді просто не робіть 5512 5111, буде так як ви хочете в активі 1113 в пасиві кредиторка, ну прийдеться доказувати казначею чому внесений капітал не дорівнює первісній вартості
Бух :12:08
EVGENIY, а залишання на кап інвестиціях (на 1312) то недобре ? для звітності будуть питання ?
EVGENIY :12:09
Бух, нічого не доброго , це нормально
бухгалтер :12:09
EVGENIY, а передача між матеріально відповідальними особами малоцінних та швидкозношуваних предметів в МО № 10 відображається, а така сама передача запасів в МО № 13 не відображається?
EVGENIY :12:11
бухгалтер, 13 це зовсім про інше, ВИТРАЧАННЯ, переміщення це не ВИТРАЧАННЯ
EVGENIY :12:11
бухгалтер, ви так до мене питаєте нібито я вигадав ці МО і як їх складати, я так само як і ви просто ними користуюсь і читаю про них, я цілком можу бути не правий
Галина :12:13
Бух, це Ви з якої області, що вас нефінансують місяцями? просто у нас затримка із фінансуванням лише цього місяця. Кіровоградська
бухгалтер :12:14
EVGENIY, то в книзі Журнал-головна має бути 1014 (всі основні засоби), 1014/Василь, 1014/Петро, а подвоєння вартості основних засобів не буде? Акт внутрішнього переміщення не містить Відмітка бухгалтерської служби про відображення у регістрах бухгалтерського обліку.
EVGENIY :12:16
бухгалтер, а звідки подвоєння? Скільки по дебету стільки ж і по кредит залишок на початок і на кінець однаковий
бухгалтер :12:17
EVGENIY, звісно. Але в якому бух.регістрі відобразити передачу запасів від однієї матеріально відповідальної особи до іншої?
EVGENIY :12:17
бухгалтер, тому що це рух по одному рахунку в середині цього рахунку
EVGENIY :12:18
бухгалтер, в 17 якщо хочете
бухгалтер :12:19
Бух, у разі неоплати основних засобів і введення їх в експлуатацію (хоча можна і не вводити звіт приймає Казначейство і такий), у пасиві цільове фінансування показати зі знаком мінус, тоді основні засоби дорівнюватимуть внесеному капіталу.
EVGENIY :12:21
бухгалтер, цільове фінансування не може бути зі знаком мінус, це як залишки на рахунку в казначействі зі знаком мінус показати
бухгалтер :12:22
EVGENIY, у мене прийняли такий звіт!
EVGENIY :12:24
бухгалтер, ну це до бхуобліку таке прийняття звітності відношення не має, головне ж математика. Уявіть запаси ви показали з мінусом, тому що списали ті які вам ще не надішли, тут ви зробили те саме
EVGENIY :12:26
всім смачного
бухгалтер :12:26
EVGENIY, при неоплаті за отримані ОЗ їх вводити в експлуатацію не заборонено, а типова кореспонденція яка, водночас другий запис Д 5411 і К 5111. Тож і виходить у балансі ЦФ зі знаком мінус.
бухгалтер :12:27
EVGENIY, це означає не оплачені основні засоби, так і в пояснювальній записці написала
Бух :12:42
бухгалтер, в тому і вся проблема. Що всюди де б не читали розяснення, статті, типові проводки починають з отримання коштів на рахунок. І не розглядають інші можливі варіанти розвитку подій
Бух :12:51
і мінфін некоректно повязав збільшення внесеного капіталу з рухом коштів (5411 5111). Хоча капітал може збільшуватися і без руху коштів
бухгалтер :12:53
Бух, згодна!
Галина :13:01
Бух, бухгалтер, як зробите так і буде. В бюджеті бухгалтери не мають часу дуже вникати і аналізувати сам облік. Бо інших справ забагато у них. І закупівлі, і кошториси, і реєстрація
Галина :13:03
треба ділити функції щоб був окремо бухгалтер-закупівельник, окремо бухгалтер по бюджетному обілку, і окремо "чисти" бухгалтер по бух обліку
Оля :13:05
Галина, мене вчили що сам бух облік не важливий для бюджетної сфери. Головне щоб по планово-економічній роботі все було зроблено і по реєстрації в казні
Оля :13:07
бо якщо щось десь в бухгалт. обліку не так буде то нічого не станеться, а якщо з казною, кошторисами, планами будуть помилки - тоді проблеми
Даря :13:21
Підкажіть, будь-ласка проводки фінансування розпорядника нижчого рівня
Валентина :13:23
Оля, Ви про що говорите!!! Бух облік не важливий!!!!!! Помилки стосовно кошторисів казна і так не пропусте...а от бух.облік як накрутите,то біда буде! Якось так:)))
EVGENIY :13:35
Даря,
EVGENIY :13:35
Даря,
EVGENIY :13:37
Бух, я вище описав варіант розвитку подій без руху коштів, описав чому не можна мінус показувати, а ви все оно вважаєте що це все не те , який смисл щось питати якщо ви отримали відповідь, але все одно робите по своєму?
Даря :13:39
EVGENIY: Дякую!
Вітка :13:49
Леся:11:42. Так, день звільнення є останнім робочим днем.
EVGENIY :13:50
Оля, логіка у вас цікава, просто проблеми з казною це одразу проблеми сьогодні , а проблема в бухобліку це буде коли у вас буде чергова перевірка, але це не означає що це якась менша проблема просто вона не так часто, і штраф також є , і адміністративна , і відповідальність і не повірите навіть уголовна
Вітка :13:52
Л.Л.: 11:49. Так, потрібно подавати.
Оля :13:52
EVGENIY, якщо як писали вище показати сальдо по 5411 з мінусом то буде кримінальна відповідальність?
EVGENIY :13:55
Оля, ні, але це суперечить бухобліку, чому ви не показуєте залишок коштів на рахунку з мінусом? Це не кримінал звичайно але це порушення правил ведення бухобліку
Бух :13:55
EVGENIY, дякую вам. Цікаві варіанти по проводках ви підказали. Смущає тепер, що напевно краще ніяких операцій з необоротними починати без коштів на рахунку, а ми зробили. на майбутнє візьму на замітку
EVGENIY :13:56
Оля, якщо ви покажете наприклад запаси з мінусом у вас приймуть баланс? То чому тоді приймають з мінусом 5411 якщо це те саме
EVGENIY :13:58
Бух, так ми про це тут вже багато разів писали, особливо якщо річний звіт і вам не дали кошти а ви ввели в експлуатацію і хочете повертати назад, то теж виходить фантазувати треба з проводками, хоча по проводкам що я описав вище навіть в такому випадку все буде нормально
Оля :13:58
а де пише який рахунок 5411 має бути - активний чи пасивний? І в наказі 1219 про рахунок 5411 немає вимоги що мінусове сальдо не може бути
EVGENIY :13:59
Оля, це пасивний рахунок він же в пасиві , значить і залишок у нього в кредиті
EVGENIY :14:00
Оля, от 7011 пасивний залишок в кредиті ви не можете в дебет записати більше ніж є в кредиті, адже вийде дохід з мінусом
Оля :14:03
EVGENIY, знос в активі, але ж раху нки пасивні
Оля :14:04
а мінусовий залишок по коштах на рахунку - це буде банківький кредит овердрафт (понад залишок)
бухгалтер :14:05
На субрахунках 5411 «Цільове фінансування розпорядників бюджетних коштів» (5421 «Цільове фінансування державних цільових фондів») ведеться облік витрачання таких коштів із визнанням відповідної суми доходів або включення до внесеного капіталу у частині введених в експлуатацію необоротних активів.
бухгалтер :14:07
На субрахунках 5411 «Цільове фінансування розпорядників бюджетних коштів» (5421 «Цільове фінансування державних цільових фондів») ведеться облік надходження коштів цільового фінансування, які виділяються з відповідного бюджету на проведення заходів цільового характеру
бухгалтер :14:09
EVGENIY, я раніше не вводила в експлуатацію, а залишала на кап. інвестиціях, то Казначейство звіт прийняло, але були питання.
Іринка :14:11
Доброго дня. Підкажіть будь ласка педагогічний працівник планує йти у відпустку щорічну тривалістю 56 календарних днів та 7 днів по колективному договорі. Чи може він усі дні забрати чи це вже буде перевищення максимальної кількості днів. Дякую
EVGENIY :14:12
Оля, до чого тут знос, я вам про інше зовсім кажу а ви мені ще про зовсім інше, знос зменьшує актив але це зовсім інша історія
бухгалтер, 5411 ведеться облік надходження коштів , яке це надходження з мінусом хтось уявляє собі?
Ну оркім Олі
бухгалтер :14:17
EVGENIY, На субрахунках 1312 (1322) «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи» ведеться облік витрат на придбання, створення (виготовлення) власними силами інших необоротних матеріальних активів. То які це витрати на придбання (капітальні інвестиції), якщо ОЗ не оплатились?
EVGENIY :14:18
бухгалтер, 1312 6211 ось ці витрати, витрати і касові видатки це різні речі
бухгалтер :14:18
EVGENIY, на 5411 ведеться а також ведеться облік витрачання таких коштів із визнанням відповідної суми доходів або включення до внесеного капіталу у частині введених в експлуатацію необоротних активів.
керр :14:19
Іринка, 7 днів по колективному договору, якщо це не про відпустку встановлену законом і на яку не поширюється обмеження, то так, даємо таку відпустку з врахуванням обмеження к-сті тривалості днів...
Лілі-я :14:20
Добрий день, ми установа, що надає в оренду приміщення. Орендар робить ремонт та міняє вікна. Що робити зі старими вікнами?
EVGENIY :14:21
бухгалтер, я вже устав від вас навіщо ви мені одне й те саме шлете ? Я вже здається ну все що можна розказав і розжував тепер ви те саме шлете, самі шлете підтвердження моїх слів що 5411 це доходи , Ю витрати не можна зробити без надходженнь
бухгалтер :14:22
EVGENIY, краще залишати на 1312. а ше краще не придбавати у разі ймовірної не оплати МНМА
EVGENIY :14:23
бухгалтер, залишити чи ні це вам самим вирішувати, я вам описав що робити якщо треба користуватись і вводити в експлуатацію, а робити це чи не робити це вже ваша справа
EVGENIY :14:24
Лілі-я, краще щоб організація яка міняю взяла на себе і утилізацію старих, щоб у вас голова не боліла
Лілі-я :14:25
EVGENIY, дякую за відповідь
бухгалтер :14:25
EVGENIY, я плачу 550 грн, так що не уставайте від мене. питаю рідко.
EVGENIY :14:27
бухгалтер, я тут безкоштовно відповідаю, і мені не відомо хто в чаті підписаний на сайт а хто ні
Валентина :14:29
бухгалтер, це ще ви і мало 550...я щомісячно по 60...це на рік720
Валентина :14:29
бухгалтер, ...зі свого кармана
EVGENIY :14:30
а чашку кави якщо пити кожен день то виходить 15000 грн на рік
бухгалтер :14:30
Валентина, 550 грн плачу щомісяця
бухгалтер :14:31
Валентина, 550 грн плачу щомісяця зі свого кармана
Валентина :14:31
бухгалтер, ЗА ЩО?????????
EVGENIY :14:31
Валентина, там ПРО підписка
Олена :14:31
хто працює з харчуванням дітей, чи бухгалтерія повинна за нормами витрат продуктів слідкувати і перевіряти правильність складання меню на видачу ?
EVGENIY :14:31
Валентина,
Валентина :14:32
EVGENIY, дякую....у мене достатньо досвіду.
Олена :14:33
бо директорка пристала до бухгалтерії що ми мусимо вникнути в ті норми, меню , страви і маємо перевіряти чи дотримано номр і інше. Але ж бухгалтери не технологи і не дієт-сестри
бухгалтер :14:33
Валентина, EVGENIY, у мене теж понад достатньо досвіду 24 роки, хочу того досвіду ще більше
EVGENIY :14:34
Олена, ну ви частково праві але на практиці саме так і відбувається бухгалтерія і перевіряє
EVGENIY :14:35
бухгалтер, ну досвід на плечі не тисне, тому можна набиратись ))
Валентина :14:35
бухгалтер, бажаю успіху
бухгалтер :14:36
Валентина, дякую
Олена :14:37
EVGENIY, то бухгалтер має кожне меню-вимогу повністю по кожному продукту і стравах ще перевіряти підрахунок по нормах ?
Лілія :14:38
Олена, ви десь бачили на бланку меню-вимоги підписи бухгалетірї?
EVGENIY :14:38
Олена, я не кажу що має, я кажу що на практиці бухгалтер зазвичай перевіряє, як перевіряє тут мабуть кожен по різному, може десь і не перевіряють
Лілія :14:39
EVGENIY, але ж це який шматок додаткової (не своєї) роботи
EVGENIY :14:39
Лілія, в Акті на списання є підпис, тому як би бухгалтер первинний документ має перевірити
Лілія :14:39
меню-вимогу підписують дієтсестра, комірник (склад) і кухарі. Нехай керівник перед завтердженням переввряє собі з нормами :))))))))))))
EVGENIY :14:40
Лілія, якщо вам є на кого перекласти то доводьте керівництву може у вас вийде і це буде робити медсестра наприклад, яка теж буде думати а мені воно навіщо ))
Лілія :14:41
ну але як бухгалтер (і чому?) має ставати технологом з приготування страв ?
EVGENIY :14:42
Лілія, така доля, бухгалтер це юрист кадровик ну і технолог тепер )) А той що списує пальне нафіга йому норми списання , теж бухгалтер рахує і таких прикладів
EVGENIY :14:42
а ще економіст закупівленьник
Олена :14:43
то що робити бухгалтерам? трьохразове харчування у закладі, як почнемо все звіряти по кількостяіх і нормах на ін шу роботу часу не буде
Олена :14:43
може якісь консультації чи пояснення були про таке
EVGENIY :14:47
Лілія, Олена, читайте свої посадові інструкції чи передбачено у вас там таке чи ні, якщо ні то тут вже вирішуйте самі як прискіпливо ви будете перевіряти чи просто брати і відображати в акті списання цифри із меню вимоги, чи може хоча б візуально
222 :14:57
працівник звільнився 31.03.2025 року, йому після звільнення в квітні 2025 р. нарахованні лікарняні за березень 2025 р., яка буде ознака доходу в звіті 4 дф за квітень 2025 р.
EVGENIY :15:09
222, останній абзац
Оксана :15:19
Підкажіть, будь ласка, чи можна побачити всі лікарняні списком як колись?
Юлька :15:22
Оксана, можна. Тільки ставте дати. Я ставлю з 01.01.2025 по 30.05.2025. Нижче знову так
Юлька :15:24
Оксана, але бажано дату "по" ставити на місяць напред, наприклад по 30.06.2025. Бо якщо у когось буде лікарняний по якесь число червня, то вам покаже тільки ті, що по 30.05.2025
NeProzorro :15:27
EVGENIY, якби того хто списуэ пальне посадовою ынструкцыэю зобовязали щодня зливати з баку, і заміряти та рахувати витрати по факту (а не по нормах) то бухгалтеру було би пофіг :)
Наталія :15:27
На сайті Пенсійного лікарняні за рахунок підприємства залишаються в статусі Готово до сплати, а за рахунок ПФУ Оплачено. Чи це так має бути, чи потрібно щось робити щоб лікарняні за рахунок підприємства мали статус Оплачено?
Валентина :15:46
Наталія, Ви ж звітуєте ПФУ за ті кошти ,які надійшли від них
Наталія :15:48
Да, за кошти ПФУ повідомлення роблю. Питання про лікарняні, які за рахунок підприємства. Вони так і висять на сайті в статусі Готово до сплати.
Наталія :15:50
Так має і бути, чи треба щось робити щоб перевести їх в статус Оплачено?
Аня :15:59
Наталія, ПФУ контролює тільки свої кошти. решта їм нецікаві
Наталія :16:05
Зрозуміло, бо у мене звернулась працівниця з претензіями що у неї неоплочені лікарняні. А вона зайшла в свій пенсійний кабінет, а там вони висять як неоплачені.
Валентина :16:08
Наталія, а вона не замітила надходжень на карту?:)))
Валентина :16:08
Наталія, чудні люди
Валентина :16:09
Наталія, ви їй роздруківку дали,що нараховано і що виплачено
Наталія :16:15
Так, я їй все пояснила. Але ж ви знаєте як реагує людина, яка не розуміє цю всю "кухню" нарахувань.
Валентина :16:21
Наталія, так на пальцях розкажіть
Оксана :16:27
Підкажіть,чи вірно я роблю:нам передали(безоплатно) закінчений капремонтом ПРУ(підвальне приміщення).Є акти прийому передачі,згідно яких я формую наказ та акт на введення в експлуатацію ОЗ та МНМА,також в переліку є буд.монтажні роботи - потрібно окремий наказ на введ.в експлуатацію приміщення?Можливо хтось мав аналогічний досвід, поділіться