"обнулити" індексацію бюджет. за рахунок підвищення окладів
Доброго дня!!! Підскажіть, будь-ласка, що робити із індексацією заробітної плати водія районної ради?
Ви дуже помиляєтесь! Звісно, якщо працюєте в бюджетній установі. Ось витримка з ст. 19 Конституції, яка говорить протилежне:GolBuh Chernigiv писав:Обмеження суми премії нічим не передбачено. А все що не заборонено-то дозволено. Але треба дивитись що з цього приводу є у Вашому положенні про преміювання
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України
Є пропозиція організувати опитування у кого і як нараховується з/п в контексті згаданої ПКМ.
Наприклад: Київська обл., грудень - постійні надбавка і премія, січень - без індексації, з надбавкою і премією. З/п не зменшено.
Сумська обл., грудень - тимчасові надбавка і премія, січень - без індексації, без премії і надбавки. З/п зменшено. Причина: так сказали у фінуправлінні
Моя точка зору: більшість установ (за власною думкою чи за примусом) взагалі не застосовують норми Порядку індексування, вважаючи припис п.3 таким, що відміняє ці норми. Довелося неодноразово чути такі слова - "тут написано підняти складові з/п лише в грудні (тобто тимчасово), для перекриття суми індексації, а з січня не платити ні індексацію, ні грудневих підвищень". Така точка зору абсолютно суперечить абзацу 5 п.5 Порядку індексації!
Наприклад: Київська обл., грудень - постійні надбавка і премія, січень - без індексації, з надбавкою і премією. З/п не зменшено.
Сумська обл., грудень - тимчасові надбавка і премія, січень - без індексації, без премії і надбавки. З/п зменшено. Причина: так сказали у фінуправлінні
Моя точка зору: більшість установ (за власною думкою чи за примусом) взагалі не застосовують норми Порядку індексування, вважаючи припис п.3 таким, що відміняє ці норми. Довелося неодноразово чути такі слова - "тут написано підняти складові з/п лише в грудні (тобто тимчасово), для перекриття суми індексації, а з січня не платити ні індексацію, ні грудневих підвищень". Така точка зору абсолютно суперечить абзацу 5 п.5 Порядку індексації!
-
- Квартирант
- Регіон: Донецкая область
- Дякував (ла): 12 разів
- Подякували: 1 раз
-
- Мешканець
- Регіон: Харьковская область
- Дякував (ла): 17 разів
- Подякували: 3 рази
Харківська обл. Грудень - "обнулили" індексацію надбавками та преміями по усному наказу фінуправління. Січень - не можемо добитися від фінуправління, що робити з з/пл, відповідь: "не знаю".Alex_Ch писав:Є пропозиція організувати опитування у кого і як нараховується з/п в контексті згаданої ПКМ.
-
- Мандрівник
Миколаївська обл. Грудень - обнулили індексацію. січень та 2016 рік - оклади и все
Полтавська обл., районний відділ, грудень постійні (оклади залишилися на рівні мінімальної з/п для всіх держ. службовців крім керівництва), надбавка, премія індексацію примусово обнулили, січень без індексації, надбавка, премії немає, з/п зменшилася.Alex_Ch писав:Є пропозиція організувати опитування у кого і як нараховується з/п в контексті згаданої ПКМ.
- EVGENIY
- Повелитель Галактики
- Регіон: Харьковская область
- Дякував (ла): 150 разів
- Подякували: 1395 разів
- Контактна інформація:
На форумі є можливість робити опитування! От би і спробувалиAlex_Ch писав:Є пропозиція організувати опитування у кого і як нараховується з/п в контексті згаданої ПКМ.

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
-
- Мешканець
- Регіон: Запорожская область
- Подякували: 18 разів
комментарий Ж.Лаврентьевой по обнулению индексации, опубликовано в Бюджетной бухгалтерии №4 от 25.01.2016г.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
-
- Новачок
- Регіон: Киевская область
Нарешті дочекалися, вельмишановна, бухгалтерська спільнота.... Зверніть увагу на мотивацію для обнулення індексації за рахунок премії у самих бідних серед бідних (1-3 розряду): п. 3 постановления 1013 не содержит предписаний к характеру всех составляющих зарплаты... и то, что разовость годовой премии, по их министерскому мнению, значения не имеет. Звісно постанова 1078 немножечко по их "компетентному мнению" не всчёт. "Здается мне, что мы на кануне грандиозного шухера"... Будуть у бухгалтеріях мінімайдани, почекайте, нехай найбідніші отримають зарплату за січень(((Гатченко Лена писав:комментарий Ж.Лаврентьевой по обнулению индексации, опубликовано в Бюджетной бухгалтерии №4 от 25.01.2016г.
Проте що дійсно з.п. в штатних розписах і у більшості держ службовців та місцевого самоврядування = 1378 і була тією ж ніхто і не згадує. Цікаво, як виріс оклад що знов став таким самим. При цьому індексація пішла на "0"
Не дивно, що в нас така Ж - права рука не знає що робить права. Ця Лаврентьева вже повинна бути звільнена.
-
- Новачок
- Регіон: Черниговская область
Роз'яснення Мінсоцполітики про застосування постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1013
"...При цьому, підвищенню на 25 відсотків підлягають посадові оклади, встановлені в штатних розписах, у розмірах згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 482 „Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету”, якою установлено, що у разі, коли розмір посадового окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету, нижчий ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати, посадовий оклад установлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати".Тобто підвищувати потрібно 1378 грн., чи не так?
"...При цьому, підвищенню на 25 відсотків підлягають посадові оклади, встановлені в штатних розписах, у розмірах згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 482 „Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету”, якою установлено, що у разі, коли розмір посадового окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету, нижчий ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати, посадовий оклад установлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати".Тобто підвищувати потрібно 1378 грн., чи не так?
Цікаво те, що дане розяснення не береться до уваги фінансовими органами на місцях. Необхідно змінити в самій Постанові (проект десь навіть був) Проте Мінсоцполітики не поспішає вирішити проблему тисяч простих службовців.
- eMelya
- Коронована особа
- Регіон: Полтавская область
- Дякував (ла): 14 разів
- Подякували: 77 разів
- Контактна інформація:
Перечитав статтю. Щоб сказати я в шоці - це нічого не сказати. Я був кращої думки про Лаврентьєву. "На їхню думку" можна плювати на закони, та обнулювати індексації навіть там, де нема на те підствав. Все, я в ауті...............Олксандр З писав:Нарешті дочекалися, вельмишановна, бухгалтерська спільнота.... Зверніть увагу на мотивацію для обнулення індексації за рахунок премії у самих бідних серед бідних (1-3 розряду): п. 3 постановления 1013 не содержит предписаний к характеру всех составляющих зарплаты... и то, что разовость годовой премии, по их министерскому мнению, значения не имеет. Звісно постанова 1078 немножечко по их "компетентному мнению" не всчёт. "Здается мне, что мы на кануне грандиозного шухера"... Будуть у бухгалтеріях мінімайдани, почекайте, нехай найбідніші отримають зарплату за січень(((Гатченко Лена писав:комментарий Ж.Лаврентьевой по обнулению индексации, опубликовано в Бюджетной бухгалтерии №4 от 25.01.2016г.

Як, як можна "обнулити" індексацію разовою премією для тарифних розрядів 1-3, де не підвищувалися посадові оклади, якщо в самій постанові написано "У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати"

У нас, на деяких підприємствах, з'явилася нова фішка: в грудні 2015 року індексація була, а в січні 2016 року вона зникла сама по собі

-
- Новачок
- Регіон: Киевская область
Підтримую з приводу Лаврєнтєвої! Замість того щоб виправляти скоєне, вони обмотивовуюють брехливе і нагле порушення чинного законодавства. У цій всій вакханалії звичайних людей шкода, які і без того, отримують копійки - самі знаєте які ((((eMelya писав:Перечитав статтю. Щоб сказати я в шоці - це нічого не сказати. Я був кращої думки про Лаврентьєву. "На їхню думку" можна плювати на закони, та обнулювати індексації навіть там, де нема на те підствав. Все, я в ауті...............Олксандр З писав:Нарешті дочекалися, вельмишановна, бухгалтерська спільнота.... Зверніть увагу на мотивацію для обнулення індексації за рахунок премії у самих бідних серед бідних (1-3 розряду): п. 3 постановления 1013 не содержит предписаний к характеру всех составляющих зарплаты... и то, что разовость годовой премии, по их министерскому мнению, значения не имеет. Звісно постанова 1078 немножечко по их "компетентному мнению" не всчёт. "Здается мне, что мы на кануне грандиозного шухера"... Будуть у бухгалтеріях мінімайдани, почекайте, нехай найбідніші отримають зарплату за січень(((Гатченко Лена писав:комментарий Ж.Лаврентьевой по обнулению индексации, опубликовано в Бюджетной бухгалтерии №4 от 25.01.2016г.
Як, як можна "обнулити" індексацію разовою премією для тарифних розрядів 1-3, де не підвищувалися посадові оклади, якщо в самій постанові написано "У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати"
У нас, на деяких підприємствах, з'явилася нова фішка: в грудні 2015 року індексація була, а в січні 2016 року вона зникла сама по собі. Ще на деяких підприємствах для індексації не підберуть нову назву, щоб її нараховувати, але не як індексацію (одна з назв "постанова 1013" :)). Дожилися
- eMelya
- Коронована особа
- Дякував (ла): 14 разів
- Подякували: 77 разів
- Контактна інформація:
І після цього вони хочуть, щоб громадяни виконували закони. На нашу думку, якщо дуже не хочеться, і якщо немає прямих приписів, то можна не виконувати :)
-
- Мешканець
- Подякували: 6 разів
Полностью согласен с eMelya. Таких разъяснителей как Лаврентьева нужно увольнять и не допускать до следующего конкурса. Да и, собственно, большую часть Минсоцполитики. Я вот недавно звонил им и общался по поводу индексации. Несут бред и не краснеют.
Единственный вывод - бедные бухгалтера, которым очень нелегко придется, когда наступит конец января - начало февраля.
А на семинаре так вообще гнев сменялся на слезы. И наоборот.
Единственный вывод - бедные бухгалтера, которым очень нелегко придется, когда наступит конец января - начало февраля.
А на семинаре так вообще гнев сменялся на слезы. И наоборот.
-
- Мешканець
- Дякував (ла): 8 разів
- Подякували: 2 рази
добре, що у мене працівники зрозуміли всю ситуацію по індексації, у мене їх 22, але ж ми всі розуміємо, що нас в черговий раз обкрадають, ціни лізуть вгору, а зарплати не збільшуються, а навпаки, пропорційно зменшуються
а що вони зрозуміли? Що їх керівник кинути вирішив? Чи як можна назвати невиконання законодавства України?Luda_66 писав:добре, що у мене працівники зрозуміли всю ситуацію по індексації
Є стаття 19 Конституції, котра говорить, що посадові особи повинні діяти лише відповідно до Конституції та законів.
Є ст. 6 ЗУ "Про індексацію грошових доходів населення", в якій вказано, що порядок індексації визначається КМУ.
Є сам Порядок (ПКМ 1078), який визначає механізм індексування. Зокрема п. 5.
Є п.3 ПКМ 1013, що не містить імперативних норм (навіть мадама це вказала у статті). В цьому пункті йдеться лише про те, що потрібно підвищити складові з/п, для того, щоб вони перевищили розмір індексації. І наступним абзацем вказують на те, що індексація з січня 2016 повинна провадитися відповідно до Порядку індексування. Тобто тут йде явне посилання на Порядок. А згідно Порядку це можливе лише за однієї умови - якщо в грудні відбулося підвищення з/п за рахунок постійних складових та ще й з обов’язковим підвищенням окладу (а.5 п.5).
Так що ж зрозуміли працівники?
-
- Мандрівник
- Регіон: Хмельницкая область
- Дякував (ла): 2 рази
- Подякували: 1 раз
Підкажіть Будь-ласка, чи можу я виплачувати виробничу премію (на виконання п.3 пост.1013) в рахунок майбутньої економії. В нас жіночий колектив і на протязі року у нас буде велика економія за рахунок лікарняних листів. Гроші є на рахунку, так як ми закладали на відпустки на січень місяць.
Можете, якщо вкладаєтесь в межі фонду з/п (так написано в пост. 1013)СвітлАнна писав:Підкажіть Будь-ласка, чи можу я виплачувати виробничу премію (на виконання п.3 пост.1013) в рахунок майбутньої економії. В нас жіночий колектив і на протязі року у нас буде велика економія за рахунок лікарняних листів. Гроші є на рахунку, так як ми закладали на відпустки на січень місяць.
-
- Мандрівник
- Регіон: Днепропетровская Область
- Дякував (ла): 1 раз
[font='Noto Sans', sans-serif]Я что-то ничего понять не могу с этим "обнулением". Вопрос в том, чем дальше нагнать суму индексации. Например бухгалтер сельского совета по ПКМУ №268 оклад 589грн.*1,45(повышение 2008г)+50% (надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи зг.ПКМУ №504 от27.05.2009г)*1,25=1601грн., теперь переходим к надбавкам и доплатам 55грн.-ранг и 15% выслуги итого получаем 1904.40грн.. Базовый месяц для индексации был июнь 2009г.согласно ПКМУ №504 от27.05.2009г потом в сентябре этого года оклад стал 1378.и соответственно потянуло за собой все остальное. И фиксированая сума индексации стала 1300грн. Как можно заплатить премию до сумы индексации, если премии платятся "в межах фонду оплати праці" в котором как всегда фонда нет и вообще у нас премии бывают раз год в декабре и то не всегда. В общей сложности я так понимаю что "пдарок" будет приятен тем кто в должность вступил не давно, а для тех кто работает на своих должностях давно этот очень ударит.[/font]
по 1013, повинні були накинути окладами (якщо виходило), преміями і надбавками так, щоб загальна сума підвищення була 1300,01. Тобто 1300 грн. індексації і так були у фонді з/п, а от мінімум по 1 коп. потрібно було десь взяти.ТАНЯ8456 писав:[font='Noto Sans', sans-serif] И фиксированая сума индексации стала 1300грн. Как можно заплатить премию до сумы индексации, если премии платятся "в межах фонду оплати праці" в котором как всегда фонда нет и вообще у нас премии бывают раз год в декабре и то не всегда. [/font]
-
- Мандрівник
Теперь возникает сопутствующий вопрос. Декабрь типа сделали, типа закрыли месяц и год. Мы пришли в январь в новый бюджетный период. Фонд заработной платы закладываем согласно штатного расписания и в первцю осередь на основные выплаты (оклад, ранг, выслуга) и премиальный фонд "в межа фонду" на который уже не хватает т.е. та премия которая должна быть в пределах 1100грн на покрытие разницы сумы индексации, с нового года уже растаяла как апрельский снег. И получается с нового года я практически половину зарплаты теряю?
-
- Мандрівник
- Регіон: Черниговская область
Конечно, странно что Вы только сейчас это осознали. На это и было рассчитано декабрьское "покращення"ТАНЯ8456 писав:Теперь возникает сопутствующий вопрос. Декабрь типа сделали, типа закрыли месяц и год. Мы пришли в январь в новый бюджетный период. Фонд заработной платы закладываем согласно штатного расписания и в первцю осередь на основные выплаты (оклад, ранг, выслуга) и премиальный фонд "в межа фонду" на который уже не хватает т.е. та премия которая должна быть в пределах 1100грн на покрытие разницы сумы индексации, с нового года уже растаяла как апрельский снег. И получается с нового года я практически половину зарплаты теряю?
-
- Мандрівник
Ничего странного в этом нет. Просто дело дошло до планирования фонда зарплаты на год и выплаты за январь и в итоге - получилось как получилось. А вся эта канитель у меня не укладывается в голове. Получается что если придерживаться ПКМУ №1013 индексацию я платить не должна. Открываем закон 1078 получается что должна. У меня просто мозг кипит должна или не должна. Получается для инспекторов мы бухгалтера лакомый кусок на штраф, заходи штрафуй и не стисняйся.GolBuh Chernigiv писав:Конечно, странно что Вы только сейчас это осознали. На это и было рассчитано декабрьское "покращення"ТАНЯ8456 писав:Теперь возникает сопутствующий вопрос. Декабрь типа сделали, типа закрыли месяц и год. Мы пришли в январь в новый бюджетный период. Фонд заработной платы закладываем согласно штатного расписания и в первцю осередь на основные выплаты (оклад, ранг, выслуга) и премиальный фонд "в межа фонду" на который уже не хватает т.е. та премия которая должна быть в пределах 1100грн на покрытие разницы сумы индексации, с нового года уже растаяла как апрельский снег. И получается с нового года я практически половину зарплаты теряю?