Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.07.22
8566 0
Друкувати
Обране

Казначейство щодо здійснення платежів з небюджетних рахунків в період воєнного стану

Механізм виконання в особливому режимі повноважень Казначейством та органами Казначейства, пов'язаних із здійсненням казначейського обслуговування бюджетних коштів та коштів інших клієнтів в умовах воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, визначений Порядком виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 р. N 590 (далі - Порядок N 590).

Постановою N 765 внесені зміни до Порядку N 590, якими зазначений Порядок доповнено пунктом 191. Відповідно до цього пункту Казначейство та органи Казначейства можуть здійснювати платежі за дорученнями клієнтів за видатками загального та спеціального фондів державного і місцевих бюджетів на оплату за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам товарів, виконавцям робіт і надавачам послуг на окремі небюджетні рахунки у разі відкриття таких рахунків на їх ім'я в Казначействі та органах Казначейства у встановленому законодавством порядку з подальшим використанням зазначених коштів постачальниками товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг виключно з таких рахунків на сплату податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи зазначене, норма пункту 191 Порядку N 590 не носить зобов'язального характеру, але у той же час дозволить Казначейству та органам Казначейства в особливому режимі в умовах воєнного часу у зв'язку з обмеженим фінансовим ресурсом єдиного казначейського рахунка здійснювати платежі за дорученнями клієнтів за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги на окремі небюджетні рахунки постачальників товарів, виконавців робіт і надавачів послуг з подальшим їх використанням виключно на сплату податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відкриття небюджетних рахунків в органах Казначейства визначено Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 р. N 758 <...> (далі - Порядок N 758).

Пунктом 1.2 Порядку N 758 визначено, що небюджетні рахунки - це рахунки, які відкриваються органами Казначейства у випадках, передбачених законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, розпорядникам бюджетних коштів та одержувачам бюджетних коштів, відокремленим структурним підрозділам розпорядників бюджетних коштів, підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам - підприємцям за операціями, що не належать до операцій з виконання бюджетів.

Розрахунково-касове обслуговування клієнтів здійснюється органами Казначейства відповідно до умов договорів та додаткових угод до договорів (у разі наявності) між органами Казначейства і клієнтами (пункт 1.8 Порядку N 758).

Зразок договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування наведено в додатку 1 до Порядку N 758.

Разом з тим для відкриття небюджетних рахунків підприємства, установи, організації та фізичні особи - підприємці подають до органів Казначейства документи, визначені розділами V та VI Порядку N 758.

Також повідомляємо, що організаційні взаємовідносини між органами Казначейства та клієнтами у процесі казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів регламентує Порядок казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 21.07.2014 р. N 770 <...>.

Окремо звертаємо увагу, що нормами Порядку N 590 не регулюється питання щодо здійснення платежів на виконання договорів в залежності від дати їх укладання та виконання умов цих договорів.

Джерело:
Лист ДКСУ від 18.07.2022 р. N 15-12-12/9126
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі