Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.10.16
80764 36
Друкувати
Обране

Про порядок надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

Статтею 19 Закону України "Про відпустки" (далі - Закон) передбачено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи A I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Право на додаткову соціальну відпустку залежить як від підстав, так і від віку дитини. Вищезазначеною статтею визначено вік дітей тільки для такої категорії, як "жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років". Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про охорону дитинства" дитина - це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше. Статтею 34 Цивільного кодексу України передбачено, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини (ст. 35 Цивільного кодексу України).

Отже, враховуючи вищезазначене, у наведеному у листі випадку одинока мати, донька якої у віці до 18 років народила дитину, не має права на соціальну додаткову відпустку за підставою "одинока мати", оскільки її донька, для догляду якої вона отримувала соціальну додаткову відпустку за підставою "одинока мати", набула повної цивільної дієздатності у зв'язку з народженням нею дитини.

Додаткова відпустка, передбачена статтею 19 Закону, не належить до виду щорічних відпусток і надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

Слід зазначити, що така відпустка є оплачуваною і надається певній категорії осіб, зокрема, одиноким матерям і батькам, опікунам, жінкам, які виховують дітей-інвалідів або усиновили дитину тощо, з метою належного поєднання їх трудової діяльності з виконанням сімейних обов'язків.

Така відпустка надається в обов'язковому порядку за бажанням працівника.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі не використані дні відпустки, згідно із статтею 24 Закону.

Тобто, відповідно до норм чинного законодавства жінка, яка не скористалась соціальною додатковою відпусткою протягом чотирьох років, має право її використати, а у разі невикористання при звільненні має бути виплачена грошова компенсація (стаття 24 Закону).

Також, на нашу думку, право на невикористану соціальну додаткову відпустку має жінка, дитина якої померла у році, в якому така жінка мала право на зазначену відпустку. Водночас, у зв'язку з накопиченням деякими працівниками зазначених відпусток за декілька років, Мінсоцполітики напрацьовується проект акта, яким врегульовується порядок надання додаткових соціальних відпусток з метою їх своєчасного та цільового використання, а саме у разі невикористання такої відпустки протягом певного календарного року працівники втрачатимуть право на її використання у наступному році та виплату грошової компенсації за таку відпустку при звільненні.

Частиною шостою статті 20 Закону передбачено, що додаткові соціальні відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 зазначеного Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Пунктом першим частини другої статті 11 Закону передбачено, що відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Тобто соціальна додаткова відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, яка збіглася з використанням такої відпустки.

Як випливає із норми статті 19 Закону, для отримання такої відпустки жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15 років чи бути одинокою матір'ю тощо, вона ще повинна працювати (виконувати свої трудові обов'язки).

Оскільки відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (стаття 19 Закону), належать до виду соціальних відпусток, встановлених статтею 4 Закону, жінка, перебуваючи у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (на підставі медичного висновку до досягнення шестирічного віку), не має права на соціальну відпустку, передбачену статтею 19 Закону України "Про відпустки".

Право на вищезазначену відпустку у працівниці настане після фактичного виходу на роботу із згаданих відпусток.

У наведеному у зверненні випадку працівниця у році звільнення (31.05.2016 р.) з попереднього місця роботи права на соціальну додаткову відпустку, передбачену статтею 19 Закону, не має, оскільки у цьому році жодного дня не працювала у зв'язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною відповідно до статті 18 Закону, тому і підстав для виплати грошової компенсації за таку відпустку у порядку, визначеному статтею 24 Закону, не було.

Право на таку відпустку у неї виникло на новому підприємстві, на яке вона працевлаштувалась 09.06.2016 р., оскільки додаткова відпустка, передбачена статтею 19 Закону, не належить до виду щорічних відпусток і надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини - до чи після.

Лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. N 435/13/116-16

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
36
Олександра
21.10.2016
А якщо жінка по закінченню післяпологової відпустки брала чергову відпустку, чи має вона право в цьому ж році на додаткову відпустку на двох дітей?
мсс Олександра
21.10.2016
якщо по закінченню післяпологової відпустки брала чергову відпустку, і відпрацювала хоча б один день то звісно має, якщо ж по закінченню щорічної наступного дня відбула у відпустку по догляду- ні... вважається, що "жінці, яка працює" - це жінка яка виконує свої трудові обов'язки передбачені трудовим договором...
Мария мсс
09.01.2018
Де таке написано? Якщо в неї в поточному календарному році є відпрацьовані дні, то в цьому році вона вважається працюючою. Написано ж "якщо в календарному році немає жодного відпрацьованого дня" тоді неположена, а якщо хоч один день відпрацювала в календарному році - тоді положена соцвідпустка.
Віталій Олександра
21.10.2016
Також вважаю, що мають, але ні Мінсоцполітики, ні Нацдержслужба, ні експерти видання Держслужбовець, ні експерти Кадровік01 прямої відповіді чомусь не дають на таке конкретне питання.
Євген Олександра
21.10.2016
Так, має таке право!
Марина
25.10.2016
Тоже интересует этот вопрос
Ирина
28.10.2016
Если моему старшему ребенку в марте 2017г. исполнится 15 лет, я буду иметь право получить этот дополнительный отпуск?
Любов Ирина
02.11.2016
В наступному році ще матимете.
Олена
30.10.2016
Підскажіть, чи має право атестований працівник (жінка) яка працює в ДСНС на додаткову відпустку, як що у неї двоє дітей віком до 15 років. Як що так, яке цьому є підтвердження.
Сніжана
02.11.2016
У післяполговій відпусці була 4 роки, скільки я маю днів відпуски працюючи в органах місцевого смоврядування 14 років
Людмила
07.02.2017
Может у кого-то была такая ситуация или кто-то знает наверняка положен ли социальный отпуск матери которая имеет 2 детей до 15 лет в такой ситуации: к нам на работу пришла в октябре 2011 года уже имея детей, на предыдущем предприятии она увольнялась из отпуска по уходу за ребенком до 6 лет, в настоящем 2017 году она предоставила нам справку с предыдущего места работы (о том что она там была перед увольнением в отпуске по уходу за ребенком) и утверждает что имеет право на 10 дней отпуска за 2011 год по ст. 19 закона "об отпусках". Буду рада любой помощи и подсказке
надя
01.06.2017
працюю з10 квітня 2017 року з попереднього місця роботи надана довідка ,що соціальна відпустка матері яка має 2 дітей до 15 років невикористовувалась з 2011-2016 року. Чи має право виплатити компенсацію підприємство де зараз працюю?
Ксенія надя
22.06.2017
Ні, підприємство на якому тепер працюєте такого права не має. Там, де раніше працювали і мають виплатити цю компенсацію. В іншому випадку - суд.
Ірина
01.06.2017
Моїй старшій дитині у березні виповнилося 15 років. Чи маю я право на додаткову відпустку?
Анна
26.06.2017
Добрий день! Така ситуація, працюю в пенсійному фонді, в березні пройшла реорганізація, внаслідок якої всіх працівників звільнили і прийняли за ноаими заявами. Соціальну відпуску на дітей мені не компенсували, а перенесли за заявою, але тепер така ситуація склалась, що я не маю права отримати цю відпуску, як правильно вирішити це питання?
Надія
29.09.2017
Таке питання. Як за у мене двох встановлених дітей,то скільки у мене днів відпустки 10 чи 17?
Інна
20.10.2017
Що означає10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів?
Світлана Інна
30.10.2017
святкові дні і дні релігійних свят: 1 січня - Новий рік (неділя); 7 січня - Різдво Христове (субота); 8 березня - Міжнародний жіночий день (середа); 16 квітня - Пасха (неділя); 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих (понеділок, вівторок); 9 травня - День Перемоги (вівторок); 4 червня - Трійця (неділя); 28 червня - День Конституції України (середа); 24 серпня - День незалежності України (четвер); 14 жовтня - День захисника України (субота). Якщо відпустка потрапляє на один з цих днів, то вона продовжується на 1 календарних день
Світлаа
12.12.2017
Скільки днів матиме жінка відпустки (10 чи 17 днів) у якої двоє дітей до 15 років. Одна з них дитина інвалід.
Оксана
29.12.2017
Які документи мають подати прийомні батьки в відділ кадрів свого підприємства для отримання 10днів соціальної відпустки? В статті не знайшла.
Вячеслав
11.01.2018
Підкажіть будь-ласка чи маю я право на таку відпкстку якщо довідка про догляд за дитиною інвалідом подано з запізненням на 10 років Місце проботи за чей час не змінювалось.
Альона
23.04.2018
Я працюю старшою медичною сестрою в дитячому садочку!Маю щорічну відпустку основну 24 календарні дні,7 календврних дні за напруженість роботи і 10 календарних дні ,так як матері ,яка виховує дитину з інвалідністю!Чи враховуються вихідні дні субота та неділя у період нарахування 10 календарних дні соціальної відпустки?
Лариса.
07.06.2018
2 січня 2016 року народила дитину. В дикретній відпустці не була. Працюю до сих пвр. Моїй донці 2, 5. Як мені написати заяву на вихід у дикретну відпустку(до 3 років).
Вікторія Лариса.
03.07.2018
"Прошу надати відпустку по догляду за дитиної до досягнення нею 3-х рчного віку" у відділі кадрів або бухгалтерії можуть вам піказати
Людмила
15.06.2018
Жінка має двох дітей, одна дитина є інвалід, яка досягла 15 років в листопаді 2017 року, іншій дитині 6 років. Скільки днів додатк. відпустки потрібно надати у березні 2018 року?
Вікторія
03.07.2018
Чи може батько взяти соціальну додаткову відпустку?
Світлана
22.07.2018
Підскажіть будь ласка, чи можуть мені відмовити у соціальній відпустці у літній період, коли я хочу оздоровити своїх дітей? Якщо так, то у яких випадках?!
Катерина
30.07.2018
Підскажіть будь ласка. Враховуються вихідні " субота та неділя"в додаткову відпустку на дітей?
Олександр
27.08.2018
Доброго дня! Я працівник ЖЕКГ, маю на вихованні спільно з дружиною (яка офіційно працевлаштована) двох дітей 7 років (інвалід дитинства) та 3 роки. Запитання: "Чи можу я як батько розраховувати на одну із видів соціальної відпустки, за умови, якщо дружина надасть довідки з роботи, що вона невикористовувала жодної соціальної відпустки за 2018 рік". Крім того, виникає інше запитання, якщо враховувати ст. 19 ЗУ "Про відпустки", вбачається гендерна нерівність між матірю та батьком на предмет отримання соціальних відпусток - отже прошу поділитись досвідом чи існує прецендент на оскарження даної статті по отриманні (повноцінної соціальної) відпустки батьком на умовах отримання її матірю.
Зінаіда
30.09.2018
Дитині встановили інвалідність в серпні 2018, коли я маю право взяти додаткову відпустку на 10 календарних днів?
Ірина
16.05.2019
Скажіть будь ласка, якщо я народила дитину 1 вересня, ще 56 днів була у післяродовій відпустці і написала заяву по догляду за дитиною до 3х років, то коли я маю вийди нароботу, 10 вересня, чи рахувати 3 роки від того дня коли була написана заява на відпустку до 3х років?
Тетяна
09.07.2019
Скажіть будь -ласка чи має право на відпустку 56 днів жінка яка взяла під опіку дитину?
Олена
16.09.2019
Добрий день, у мене 2 дітей, зараз ще перебуваю у декретній відпустці по догляду до 3 років. Маю виходити на роботу у листопаді. Отримала 3 групу інвалідності у звязку з хворобою. Чи маю я право на додаткову оплачувану відпустку до кінця року?
Віта Дроздик
02.10.2019
Якщо працівниця має 2 дітей інвалідів скільки днів додаткової відпустки вона має 10 чи 17 к.д.???
Ірина
07.11.2019
Жінка звільнилась з попереднього місця роботи в серпні 2019 року, правом на відпустку як одинока мита не користувалась, тому що не надавала підтверджуючих документів. До нас на роботу прийшла в жовтні 2019 року, надала документ, що підтверджує статус одинокої матері. Чи маємо ми надавати дитячу відпустку за 2019 рік?
Вікторія
27.08.2020
Доброго дня. Була звільнена за угодою двох сторін. Маю двох дітей. Була у декретній відпустці по догляду за дитиною до 5 років. Компенсацію за 30 днів відпустки на дітей не отримала,так як сказали що немає пропрацьованих днів. Чи зобов'язаний був надати роботодавець використати ці дні відпустки,перед звільненням? Дякую
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×