Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.12.23
3248 0
Друкувати
Обране

Щодо ступенів освіти педпрацівників, здобутої до 1991 року: роз’яснення МОН

До Міністерства освіти і науки України останнім часом надходить велика кількість запитань стосовно відповідності освіти, здобутої до 1991 року, до освітнього ступеня, визначеного Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII. Тож фахівці цього міністерства вирішили прояснити ситуацію та надали відповідні роз’яснення у листі від 27.11.2023 № 1/18669-23.

Перш за все вони звернули увагу на те, що п. 9 розд. I Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 09.09.2022 № 805, було оновлено умови присвоєння кваліфікаційних категорій педагогічним працівникам.

Також нагадали: відповідно до законодавства у сфері освіти, яке діяло до 1991 року, середня спеціальна освіта здобувалася в технікумах, училищах та інших закладах освіти, віднесених у встановленому порядку до середніх спеціальних навчальних закладів. Їх головним завданням була підготовка кваліфікованих фахівців із середньою спеціальною та загальною середньою освітою, які мають необхідні теоретичні знання і практичні навички за спеціальністю.

А ось після набрання чинності Закону України «Про освіту» від 23.05.91 № 1060-XII та Закону України «Про вищу освіту» від 05.03.2002 № 2984-III технікуми та училища було віднесено до вищих навчальних закладів I рівня акредитації, в яких здійснювалася підготовка фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

Складність у тому, що окремих нормативно-правових актів, що встановлюють еквівалентність документів про здобуття вищої освіти, виданих до 1991 року, освітньо-кваліфікаційним (освітнім) рівням вищої освіти (бакалавр, спеціаліст, магістр), не приймалося.

Водночас положеннями нормативних актів з питань оплати праці унормовано трудові відносини осіб, які здобули освіту до введення в дію у 1991 році Закону України «Про освіту» від 23.05.91 № 1060-XII.

Відповідно до розд. III «Середня спеціальна освіта» Переліку навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, визначеному в додатку № 4 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 № 102, до навчальних закладів, що надавали середню спеціальну освіту, віднесено середні школи з XI педагогічним класом, однорічні педагогічні класи, педагогічні училища тощо.

Отже, середня спеціальна освіта, здобута особами у таких закладах освіти, прирівнюється до вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

А згідно із п.п. 4 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

Таким чином, зазначене роз’яснення фахівців МОН щодо освітнього ступеня/освітньо-кваліфікаційного рівня педагогів, які закінчили педагогічні училища, педагогічні класи, стане в нагоді членам атестаційних комісій під час встановлення освітніх ступенів для педагогів, які здобули педагогічну освіту до 1991 року.

Лист МОН від 27.11.2023 № 1/18669-23

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×