Інформація по темі "" | Публікації по тегу
23.10.13
1870 0
Друкувати
Обране

Отдали товары на хранение, но вам их не вернули? На какую дату будут возникать налоговые обязательства по НДС?

Нагадаємо, що за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов’язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.  

Зберігач зобов’язаний уживати усіх заходів, установлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення схоронності речі.


Статтею 951 Цивільного кодексу України передбачено, що збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:

1) у разі втрати (нестачі) речі — у розмірі її вартості;

2) у разі пошкодження речі — у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.


Досить часто трапляється, що зберігач відмовляється повернути товар, який він прийняв на зберігання. У такому випадку власник товару звертається до суду. Як правило, суд ухвалює рішення, згідно з яким на зберігача покладається обов’язок компенсувати вартість товару його власнику.


При цьому у власника товару виникає закономірне запитання: на яку ж дату в такому випадку відображати податкові зобов’язання з ПДВ?


На таке запитання відповіли спеціалісти Міндоходів у Єдиній базі.


Податківці пояснюють: якщо зберігач товару надав власнику товару письмову відмову щодо повернення такого товару або закінчився строк його зберігання, визначений у договорі, та платник не повертає товар без будь-яких пояснень, то вважається, що відбулась операція з постачання такого товару. При цьому зобов’язання з ПДВ у власника такого товару виникають на дату такої письмової відмови чи дату закінчення строку зберігання товару.


Зверніть увагу, що надалі при отриманні власником товарів компенсації вартості таких товарів від зберігача за рішенням суду податкові зобов’язання не виникатимуть.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі