Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.11.13
1161 0
Друкувати
Обране

Налоговики объяснили, как перерабатывающим предприятиям применять нормы подразд. 2 разд. ХХ

Міндоходів у листі від 04.10.2013 р. № 12562/6/99-99-19-04-02-15 розглянуло питання щодо практичного використання норм підрозд. 2 розд. XX Перехідних положень Податкового кодексу України (далі — ПКУ). 

Нагадаємо, що підрозд. 2 розд. XX ПКУ запроваджено окремий режим оподаткування переробних підприємств, суть якого полягає у спрямуванні сум ПДВ, нарахованих переробними підприємствами, на виплату компенсацій виробникам молока та м’яса такими переробними підприємствами.


У листі зазначається, що переробне підприємство є особою, уповноваженою державою на виплату компенсацій виробникам молока та м’яса, тому суми ПДВ, перераховані переробним підприємством на спецрахунок у Казначействі, є державними коштами і не можуть розцінюватися як власні кошти переробного підприємства.


З метою ведення податкового обліку в межах окремого режиму оподаткування і забезпечення адресності та повноти виплати компенсацій переробне підприємство під час придбання м’яса у живій вазі (тварин) зобов’язане досліджувати ідентифікаційні та ветеринарні документи таких тварин, надані сільськогосподарськими товаровиробниками, зіставляти їх з інформацією, зазначеною в договорах.


Податківці зауважили, що операції з постачання переробним підприємством м’ясо-молочної продукції, виготовленої з сировини, закупленої у будь-яких інших осіб, ніж її виробники, відображаються в декларації з ПДВ (код 0110). При цьому суми ПДВ, нараховані на вартість такої продукції, не можуть бути джерелом для виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам.


Переробне підприємство до 20-го числа місяця, наступного за звітним, в якому відбулося придбання молока або м’яса у живій вазі власного виробництва у сільськогосподарських товаровиробників, зобов’язане виплатити таким виробникам компенсації у визначених розмірах за поставлене ними молоко чи м’ясо у живій вазі. При цьому джерелом для виплати такої компенсації є сума ПДВ, визначена переробним підприємством у декларації з ПДВ (код 0140) та перерахована на спеціальний рахунок за результатами діяльності у звітному періоді, в тому числі за уточнюючими розрахунками. Якщо ж така сума дорівнює нулю чи має від’ємне значення, компенсація протягом такого звітного періоду не виплачується.


Зверніть увагу! Компенсація, яка виплачується переробним підприємством сільськогосподарському товаровиробнику за поставлені ним молоко і м’ясо у живій вазі, не включається до ціни такої продукції та виплачується переробним підприємством окремо від вартості такої продукції.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі