Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.12.13
1356 0
Друкувати
Обране

НБУ: об использовании текущих счетов физлиц, открытых для собственных нужд

НБУ в листі від 13.11.2013 р. № 25-112/22344 пояснив нюанси дотримання фізособами порядку використання поточних рахунків, відкритих для власних потреб. 

У листі нагадується, що банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта і встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд.


При цьому банк зобов’язаний вчиняти для клієнта операції, які передбачені для рахунків цього виду законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунка.


Планом рахунків бухгалтерського обліку банків України передбачений окремий облік коштів фізичних осіб, які не провадять підприємницьку діяльність, та фізичних осіб — підприємців.


Пам’ятайте, що використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності, заборонено. Під час відкриття поточних рахунків фізичним особам банки мають забезпечити цих осіб інформацією про режим використання таких рахунків у порядку, встановленому внутрішніми положеннями банку.


Крім того, клієнт —фізична особа у заяві про відкриття поточного рахунка або у спосіб, установлений внутрішніми Положеннями банку, має письмово підтвердити, що йому відомо, що цей рахунок забороняється використовувати для проведення операцій, пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності. Особливості функціонування рахунка мають бути передбачені в договорі, який укладається між банком і його клієнтом.


Також НБУ нагадує, що реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником таким чином, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі