Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.02.14
901 0
Друкувати
Обране

Миндоходов: о порядке налогообложения доходов от продажи движимого имущества

ГУ Міндоходів у Львівській області нагадало, що дохід, отриманий фізособою — громадянином України від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох і більше об’єктів рухомого майна, в тому числі у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, оподатковується ПДФО за ставкою 5%

Оподаткування зазначених операцій, що здійснюються фізособами-нерезидентами, відбувається за ставкою 15% або 17%.


Для оподаткування дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче від оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.


Зверніть увагу, що дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда фізособа може самостійно визначати виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче від середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче від його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).


Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів затверджений постановою КМУ від 10.04.2013 р. № 403.


Так, середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів буде визначатися щокварталу Мінекономіки для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу і буде оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Міністерства в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.


Тобто фізособа перед продажем свого автомобіля, мотоцикла чи мопеда зможе зайти на офіційний веб-сайт Мінекономіки і дізнатися, яка середньоринкова вартість визначена для відповідних транспортних засобів, аналогічних тим, що він збирається продавати. Якщо його (та покупця) влаштовує така оцінка, вона зазначається в договорі купівлі-продажу.


Якщо ж людина вважає, що визначена (розміщена на офіційному веб-сайті Мінекономіки) ринкова ціна транспортних засобів, аналогічних тим, які він збирається продавати, не відповідає дійсності, він може звернутися до оцінщика та отримати документ про реальну оцінку його транспортного засобу.


Важливо! Якщо ПДФО від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати декларацію про отримані доходи від таких операцій до органу Міндоходів.


Якщо податок не сплачено до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня наступного року подати декларацію про майновий стан і доходи, одержані громадянами. 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі