Інформація по темі "" | Публікації по тегу
23.04.14
1243 0
Друкувати
Обране

О защите персональных данных в различных сферах деятельности

Державна служба України з питань захисту персональних даних (далі — ДСЗПД України) в листі від 07.02.2014 р. № 152/08.2-14 направила до відома інформацію щодо актуальних проблемних питань застосування законодавства з питань захисту персональних даних (далі — ПД) у різних сферах діяльності.

1. У сфері освіти. Обробка ПД учасників освітнього процесу здійснюється в Єдинійдержавній електронній базі з питань освіти (далі — ЄДЕБО), створення якої передбачено постановою КМУ від 13.07.2011 р. № 752.

Так, даною постановою передбачено, що у разі збирання персональних даних про фізичних осіб - учасників освітнього процесу забезпечується отримання їх згоди на обробку відповідних даних в ЄДЕБО. Під час виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків використовуються лише дані, що містяться в ЄДЕБО.

Створення ЄДЕБО передбачено постановою КМУ, а не законом, що не відповідає вимогам ч. 5 та 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», згідно з якою обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством; не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.


2. У сфері соціального захисту населення. Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» та нормативно-правовим актом Міністерства праці та соціальної політики України передбачено надання згоди фізичною особою, яка звертається до органу праці та соціального захисту населення, за себе та членів її сім'ї на обробку їх ПД, проте така згода не ґрунтується на добровільному волевиявленні усіх членів сім'ї фізичної особи, що не відповідає п. 2.8 Типового порядку обробки персональних даних, затвердженого наказом Уповноваженого ВРУ з прав людини від 08.01.2014 р. № 1/02-14.


3. У сфері житлово-комунальних послуг. Підприємства з обслуговування житлового фонду (суб'єкти господарювання, які надають послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, житлово-будівельні кооперативи, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та молодіжних житлових комплексів, сільські, селищні ради) продовжують обробляти персональні дані про склад сім'ї, місце проживання фізичних осіб, а також інші дані, без належних на те правових підстав.

Ведення реєстраційного обліку місця проживання та місця перебування осіб в Україні здійснюється територіальними підрозділами ДМС України та адресно-довідковими підрозділами територіальних органів ДМС України з дотриманням вимог законодавства про захист персональних даних. Тобто володільцями ПД стосовно відомостей про місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні з 04.01.2013 являються територіальні підрозділи ДМС України.

Водночас п. 4 Плану заходів щодо оформлення і видачі паспорта громадянина України та реєстрації місця проживання / перебування фізичних осіб в Україні, затвердженого розпорядженням КМУ від 09.10.2013 р. № 1000-р, передбачено здійснити передачу картотек реєстраційного обліку місця проживання / перебування фізичних осіб підприємств з обслуговування житлового фонду територіальним органам ДМС.


4. У сфері охорони здоров'я. Наказом МОЗ України від 14.02.2012 р. № 110 затверджено форму інформованої добровільної згоди пацієнта на обробку ПД.

Проблема полягає в тому, що при відмові пацієнта підписати таку згоду, медичні заклади досить часто відмовляють йому в подальшому наданні медичних послуг, в іншому випадку — порушується право на добровільне волевиявлення пацієнта (за умови його поінформованості) щодо надання такої згоди, тобто вимоги п. 2.8 Типового порядку обробки персональнихданих.

Окрім цього, підписуючи бланк такої згоди, не забезпечується право пацієнта на внесення застереження стосовно обмеження права на обробку його ПД під час надання згоди. Також ця згода не може вважатися інформованою, оскільки її зміст не містить мету обробки персональних даних.


5. У сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. У заявах, форми яких затверджені наказом Міністерства юстиції України від 17.04.2012 р. № 595/5 «Про впорядкування відносин, пов'язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено підтвердження фізичної особи згоди на обробку ПД.

Проте таке положення порушує право фізичної особи на добровільне надання нею згоди на обробку ПД, не забезпечує права на внесення застереження стосовно обмеження права на обробку її ПД під час надання згоди та не може вважатися інформованою, оскільки її зміст не містить мету обробки ПД.

В свою чергу нагадаємо, що на даний момент питаннями захисту персональних даних займається Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.  

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі