Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.06.17
10397 17
Друкувати
Обране

Адвокати, держслужбовці та лікарі заговорять державною мовою

Розроблено законопроект, що забезпечує функціонування і захист української мови

Народні депутати розробили законопроект, який регулює статус, функціонування і захист державної мови.

Законопроект встановлює порядок застосування української мови як державної в публічних сферах суспільного життя і не буде поширюватися на сферу приватного спілкування і релігію.

Проектом закону визначено перелік осіб, які зобов'язані вільно володіти українською мовою. До них віднесені: чиновники, депутати, держслужбовці, дипломати, військовослужбовці, адвокати, нотаріуси, медики, педагоги, а також співробітники державних і комунальних установ.

Для підтвердження рівня володіння українською мовою необхідно буде здати іспит і отримати відповідний державний сертифікат з необмеженим терміном дії.

Крім того, на державну мову будуть функціонувати комп'ютерні програми та інтернет-магазини. На українській мові будуть розміщуватися всі вивіски, повідомлення, оголошення та інша візуальна інформація.

Для затвердження стандартів української мови та формування мовної політики створять Національну комісію зі стандартів державної мови. Також законопроектом передбачено призначення Уповноваженого із захисту державної мови.

Відповідний законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» зареєстрований в Парламенті 9 червня 2017 року.

http://jurliga.ligazakon.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
17
бухг
14.06.2017
по бендерівськи скоро будемо розмовляти
Ніна бухг
14.06.2017
Якщо не володієте українською, то говоріть бендерівською.
бухг Ніна
14.06.2017
я працюю в державній службі уже 7 років, закінчила українську школу, українська мова-5, закінчила ВУЗ - де була ділова українська мова, якого ФІКУСА я повинна здавати якісь іспити? Нехай введуть ЄВРЕЙСЬКУ мову, тому що.............у нас при владі одні євреї................
Танюшка бухг
14.06.2017
Бабки здерти. Іспити будуть платними 100%. навіть по 50 грн. помножте на армію службовців, вчителів і т.д. Мільйони грн. підуть в певну структуру, яку самі вони і створять... Я теж дійсно сенсу не бачу: навчалася в укр. школі, яку закінчила з медаллю, у вузі теж вивчали ділову укр.мову. Тільки черговий привід викачати з народу гроші((((
Маша Танюшка
15.06.2017
А 590,00 грн. не хочете? І ще 30,00 грн. на сертифікат, якщо здасте іспит.
Stavr
14.06.2017
Самое главное - под шумок создать еще какое-нибудь ведомство. Нацкомиссия, уполномоченный. Заодно про стукачей закон примут, и будет раздолье и тем и другим. "шановний уповноважений, а я чув, як мій сусід на роботі розмовляє россійською" - "Дякую за пильність, зараз ми його відінспектуємо і відлюструємо".
ЛЮЛЮСЯ
14.06.2017
Як на мене це вже занадто, здавати іспити з української мови?? !!!!! Круто, більше проблем в нашій країні не залишилось, все гаразд, і економіка на вищому рівні і війна закінчилась і люди живуть і ні в чому собі не відмовляють, не країна а мрія..... Залишилось вирішити питання якою мовою потрібно спілкуватись.
Stavr
14.06.2017
Я для начала хочу, чтобы эти экзамены сдали сами авторы закона и им сочувствующие. Уж больно режет слух, когда депутат-министр-или другой высокий чин, желая высказать свое мнение, говорит "я рахую", а не "я вважаю". ))
Павло
14.06.2017
О! Українофоби закудахтали!))))
Танюшка Павло
14.06.2017
А при чому тут це? є здоровий глузд. І всі розуміють, що це ні до чого не приведе, крім викачки грошей і хабарництва. Наприклад, якщо працівник не доведе, що він вільно не володіє укр. мовою, його звільнять? є підстава? Ні. він заплатить йому дадуть пожиттєву корочку і все питання знято.
Михайло
14.06.2017
Якщо у вас 5 або 10-12 з української мови в школі або університеті або іншому навчальному закладі, ніякого іспиту здавати непотрібно. Ви отримуєте сертифікат без іспиту і безкоштовно на підставі документа з оцінкою. Тому зраду завчасно розганяти не треба.
Stavr Михайло
14.06.2017
Не видел такого в тексте закона
Михайло Stavr
14.06.2017
Принаймні при прийомі на держслужбу діє саме така норма. Не бачу підстав, щоб для вже працюючих громадян були інші правила.
Stavr Михайло
15.06.2017
Ну так подайте идею авторам обсуждаемого шедевра, там об этом ни слова.
Тетяна
14.06.2017
Тобто, якщо у мене в атестаті за 1979 рік стоїть 5 за укр.мову, то сертифікат отримувати не потрібно? Та я за ці .... років могла мову забути "напрочь". І взагалі, за граматикою 1979 року, не на "українській мові будуть розміщувати вивіски", а "українською мовою". А ті тести, які передбачені у законопроекті нормальній людині нормально здати неможливо.
LEXXX
14.06.2017
Загалом - нічого нового. Для держслужбовців (конкурсантів) вже зараз діє відповідний Порядок атестації http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249955971. Але навіть невиличка практика його реалізації викликає у нардепів профільного парламентського комітету безліч застережень щодо комерціалізації (платність та вартість) такої атестації, і про те, що деякі уповноважені ВУЗи (наприклад, технічні/економічні) не зовсім профільні в оцінюванні знань саме української мови, і про те, що таку послугу мали б надавати державні вузи, і про те, що такі посвідчення не мають захисних елементів і можуть з легкість підроблятися. Сумніваюсь, що після цього парламент ухвалить такий законопроект. Принаймні у запропонованій редакції.
Наталія
20.06.2017
Чи мені не всі рівно на яікй мові зі мною буде розмовляти лікар?Мені аби лікував якісно.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі