Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.07.24
18767 0
Друкувати
Обране

Читайте у свіжому номері журналу "Оплата праці"

Оплата праці - спеціалізований журнал для бухгалтера і економіста, фахівця відділу кадрів комерційних або бюджетних організацій.

У кожному номері видання на практичних прикладах розглядаються:

  • питання розрахунку заробітної плати та інших виплат працівникам
  • нюанси трудового законодавства
  • деталі розрахунку і виплати відпускних, декретних та лікарняних і багато іншого в сфері оплати праці.

Ми завжди тримаємо зв'язок з державними органами України і оперативно надаємо ексклюзивні офіційні пояснення по гарячих питань читачів.

Велика кількість числових прикладів дозволить вам завжди мати під рукою шпаргалку з розрахунку найзаплутаніших виплат на вашому підприємстві.

Головний редактор журналу «Оплата праці»


Вийшов черговий номер журналу "Оплата праці", липень, 2024/№ 14  

Скорочення штату / чисельності працівників у період дії воєнного стану Чи можна під час воєнного стану проводити скорочення штату або чисельності працівників? Якщо так, то чи потрібно повідомляти працівників про майбутнє скорочення? Зараз усе розповімо.

Працівник на лікарняному: чи можна його звільнити? Працівника підприємства попередили про звільнення у зв’язку зі скороченням штату. Проте незадовго до запланованого дня звільнення він захворів (знадобиться довготривале лікування). Чи має роботодавець право звільнити такого працівника?

Хвороба довше 4 місяців: коли можна звільнити працівника Працівник перебуває на лікарняному четвертий місяць. Чи можна звільнити такого працівника?

Відпускні в Д1 відобразили з помилкою: виправляємося через «Звітний новий» Подали Об’єднаний звіт, а потім помітили, що в Д1 відпускні не поділили за місяцями, за які вони нараховані, чи показали їх в одному рядку разом із зарплатою. Строк звітування ще триває, тож виправлятимемося. Як це зробити — читайте у статті.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у липні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Чи відновлювати дію призупиненого трудового договору на час соцвідпустки на дітей? Ситуація. Працівниця, з якою була призупинена дія трудового договору, іде у соціальну відпустку на дітей. Чи поновлювати на час цієї відпустки дію трудового договору з працівницею? Прямої відповіді на це питання у законодавстві немає, тому ми звернулись до Мінекономіки та Держпраці. Що відповіли фахівці цих відомств — читайте у статті.

Сумісництво & суміщення: просто про складне Сумісництво і суміщення. Такі схожі, але такі різні способи оформлення роботи. Доволі часто їх плутають. Тому наша стаття допоможе раз і назавжди розібратися. Завжди тримайте її під рукою.

Сумісництво & суміщення: оплатні питання У статті «Сумісництво & суміщення: просто про складне» // «Оплата праці», 2024, № 14 ми розібрали головні відмінності цих двох способів оформлення роботи. Сьогодні продовжимо досліджувати їх відмінність у питаннях оплатних.

Індексація зарплати бюджетників: починаємо з серпня 2024 року З урахуванням рекордного для цього року індексу інфляції за червень — 102,2% маємо підстави для індексації зарплати. Яка ситуація складається у зв’язку з цим для працівників бюджетної сфери, розповімо в нашій статті.

Індексація зарплати — 2024: згадуємо основні правила Понад півтора року працівники бюджетної сфери були без індексації зарплати. У серпні 2024 року для більшості з них виникне право на індексацію. У цій статті пригадаємо основні «індексаційні» правила та розглянемо, як їх застосовувати в конкретних ситуаціях.

Працівнику підвищили кваліфкатегорію: чи змінюється «базовий» місяць для індексації? Працівнику бюджетної установи в липні 2024 року за результатами кваліфікаційної атестації було присвоєно першу кваліфікаційну категорію. До цього він мав другу кваліфкатегорію. Унаслідок цього тарифний розряд працівника було підвищено з 8-го до 9-го. Чи буде липень 2024 року новим «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати?

Працівниця на декретному місці: який місяць «базовий» для індексації? Бібліотекарка фахового коледжу з 19.07.2024 пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. На її місце (на час доглядової відпустки) з 22.07.2024 прийняли іншу працівницю за строковим трудовим договором. Який місяць буде «базовим» для індексації її зарплати?

Податковий розрахунок з типом «Звітний новий»: коли та як подавати? Зробили помилку в Об’єднаному звіті, граничний строк подання якого ще на сплив? Її можна безпечно виправити. При цьому це стосується як сумової, так і несумової помилки в додатках цього звіту. Розглянемо правила, механізм і нюанси виправлення помилок у поданому і прийнятому контролерами Об’єднаному звіті за 2 квартал 2024 року до спливу граничного строку його подання.

Зовнішні сумісники в Податковому розрахунку та його додатках У цій статті поговоримо про зовнішніх сумісників. У розпал кампанії з подання Об’єднаного звіту нагадаємо про особливості заповнення інформації щодо сумісників у додатках Д5, Д1 та 4ДФ, а також у Податковому розрахунку.

Зарплату нарахували в наступному місяці: як показати в Об’єднаному звіті? Працівника прийняли на роботу 29 травня 2024 року. Але зарплату за відпрацьовані три дні травня йому було нараховано в червні. Як відобразити його дохід у додатках Об’єднаного звіту? Відповідь знайдете у статті.

"Оплата праці", липень, 2024/№ 13

Норма робочого часу для липня 2024 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у липні 2024 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Матдопомога працівникам соцзахисту: підстави, умови та розмір виплати Соціальному працівнику терцентру у квітні 2024 року при виході у щорічну відпустку була виплачена матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Чи має він право отримати матдопомогу на вирішення соціально-побутових питань у 2024 році?

Шкільний бібліотекар: яка тривалість щорічної відпустки? Яка тривалість щорічної відпустки бібліотекаря закладу загальної середньої освіти?

Внутрішній сумісник у неоплачуваній відпустці: що з ЄСВ? Працівник є внутрішнім сумісником. З 1 по 31 липня 2024 року він іде у щорічну основну відпустку за основним місцем і в неоплачувану — за сумісництвом. Відпускні нараховано і виплачено в червні 2024 року. Як бути з ЄСВ?

Максимальна база нарахування ЄСВ і лікарняні в Д1 Як виконати вимогу щодо максимальної бази нарахування ЄСВ, якщо працівнику нараховані зарплата і лікарняні? За якою черговістю проводити обмеження бази нарахування внеску? Ці питання розглянемо у статті.

Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у липні 2024 року? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у липні 2024 року? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Повідомлення про зміну облікових даних: коли подавати до ТЦК Один з обов’язків роботодавця, який веде військовий облік, — повідомляти територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) про зміну облікових даних працівників (призовників, військовозобов’язаних та резервістів). Коли надсилати таке повідомлення та в які строки, розповімо в цій статті.

Виплати працівникам: як врахувати для лікарняних, відпускних, матдопомоги… Працівникові бюджетної установи нарахували виплату. Чи включати її до розрахунку середньої для оплати відпустки, матдопомоги та лікарняного? Чи оподатковувати таку виплату ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Швидко знайти відповіді вам допоможе наша зручна таблиця.

Перехідні відпускні в Д1 не розбили за місяцями — виправляємося Дуже часто бухгалтери мають справу з нарахуванням перехідних відпускних, коли відпустка починається в одному місяці, а закінчується в наступному. При цьому відпускні можна нарахувати або окремо в місяцях відпустки, або всю суму в місяці початку / виплати відпустки. У другому випадку треба не забути відобразити суму відпускних у Д1 Податкового розрахунку з розбиттям за місяцями відпустки. А якщо помилилися і відобразили перехідну відпустку однією сумою в місяці її початку? Чи треба виправлятися та як? Розбираємося.

Відпускні в Д1 показали однією сумою із зарплатою: як виправити? Суть питання: бухгалтер відобразив у Д1 відпускні в одному рядку із зарплатою загальною сумою. Помилку виявив після спливу строку подання Об’єднаного звіту. Чи треба виправлятися та як? Відповідь — у статті.

Працівник відпрацював два дні і захворів: як розрахувати лікарняні Працівника прийнято на роботу 3 червня 2024 року, а вже 5 червня 2024 року він захворів (е-лікарняний оформлено з 05.06.2024 по 14.06.2024). Як розрахувати лікарняні, якщо відомо, що оклад працівника становить 18000 грн, страховий стаж за останні 12 місяців — 5 місяців, а загальний страховий стаж — більше 8 років?

Відпускні, «оздоровчі» та доплата за заступництво в розрахунковому періоді Працівник бюджетної установи йде в щорічну основну відпустку з виплатою допомоги на оздоровлення. Серед виплат у розрахунковому періоді є відпускні та «оздоровчі» до попередньої відпустки, а також різниця в окладах за тимчасове заступництво керівника. Чи враховувати їх при розрахунку поточних відпускних та «оздоровчих»?

Витрати на відрядження: автобусний квиток заповнено від руки Працівник після відрядження надав до бухгалтерії квиток на автобус, у якому вартість вписана від руки. Чи можна в такому випадку відшкодувати вартість проїзду?

Перерви в роботі: які оплачувати? Трудовим законодавством України передбачено надання працівникам перерв у роботі. Такі перерви не тільки підтримують здоров’я працівників та підвищують їх продуктивність, а й гарантують їм певний рівень безпеки. Сьогодні ще раз нагадаємо, які перерви мають надаватися працівникам протягом робочого часу та на які їх особливості слід звернути увагу роботодавцю.

Тривалість додаткової відпустки: визначаємо залежно від відпрацьованого часу Працівник зайнятий на роботі із шкідливими умовами праці (нормальна тривалість робочого дня — 6 годин на день, обідня перерва — 30 хвилин). Скільки годин на день має працювати такий працівник у шкідливих умовах, аби мати право на щорічну додаткову відпустку, і якої тривалості вона буде?

Працівник працював у вихідний день: як це впливає на розподіл річної премії? Працівнику згідно з умовами колдоговору виплачується винагорода за підсумками роботи за рік. У зв’язку з виробничою необхідністю такий працівник іноді залучався до роботи у вихідні дні. Він іде у відпустку. Чи враховувати відпрацьовані вихідні дні при включенні річної винагороди в розрахунок відпускних?

"Оплата праці", червень, 2024/№ 12

Лікарняний внаслідок нещасного випадку: нюанси оплати Бойові дії тривають. На жаль, від них страждають і працівники звичайних підприємств, установ, організацій (отримують травми, поранення тощо). Якщо саме такий нещасний випадок стався із вашим працівником, йому буде видано відповідний листок непрацездатності. Такий «нещасний» лікарняний оплачується в особливому порядку. Якому? Зараз розкажемо.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Бухгалтер не працював рік: обчислюємо відпускні та «оздоровчі» Бухгалтер бюджетної установи (8-й тарифний розряд за ЄТС) з 01.04.2023 по 31.05.2024 перебував у відпустці без збереження зарплати на період воєнного стану. З 17.06.2024 він іде у щорічну основну відпустку тривалістю 14 к. дн. Як обчислити суму відпускних? У якому розмірі можна виплатити працівнику «оздоровчі»?

Новий порядок бронювання військовозобов’язаних Нещодавно Уряд вніс чимало новацій у нормативну базу щодо бронювання військовозобов’язаних. Тож саме час розібратись більш предметно.

Відпустка в перший рік роботи: нюанси надання Працівнику, який не відпрацював у роботодавця пів року, терміново треба у щорічну основну відпустку. Знайомо? З таким частенько стикаються роботодавці. Чи можна надати в цьому разі працівнику щорічну відпустку? На яку тривалість цієї відпустки працівник може сподіватися? Про ці та інші питання поговоримо у статті.

Працівник на військовій службі: як відображати в Об’єднаному звіті Наразі обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, які проходять військову службу, у роботодавців немає. Проте і не заборонено фінансово підтримувати таких працівників. Як відображати таких працівників в Податковому розрахунку?

Водій із ненормованим робочим днем: доплата чи додаткова відпустка? Водію легкового автомобіля, який працює у держоргані, встановлено доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 % посадового окладу. Чи має право такий працівник на отримання додаткової відпустки за ненормований робочий день (одночасно з доплатою)?

Лікарняні після декретної відпустки: визначаємо розрахунковий період 18 жовтня 2023 року працівниця вийшла з відпустки по догляду до 3 років. А 28 травня 2024 року вона захворіла (оформлено е-лікарняний з 28.05.2024 по 03.06.2024). Чи брати у розрахунок середньої зарплати жовтень 2023 року?

Лікарняний замість відпустки: чи потрібно повертати «оздоровчі»? Бібліотекарю центральної районної бібліотеки разом із відпускними 10.06.2024 виплачено допомогу на оздоровлення. Щорічна відпустка мала починатись з 17.06.2024, але працівник захворів 14.06.2024 і у зв’язку з хворобою жодного дня відпустки не використав. Відпустку перенесено на інший період. Чи повертати «оздоровчі» за таких умов?

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: відповідаємо на запитання Відпустка для догляду за дитиною до 3 років належить до соціальних відпусток та надається працівникам, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем. У статті розглянемо відповіді на запитання, які виникають у роботодавців.

У розрахунковому періоді повна і неповна зайнятість: як вплине на відпускну середню Протягом року працівник якийсь час працював з неповною зайнятістю, а потім на повну зайнятість. Тепер він іде у відпустку. Чи враховувати час неповної зайнятості у розрахунку відпускної середньої зарплати?

Звільнення за погану поведінку: чи стане реальністю? Президенту вдруге (після вето) направлено на підпис Закон № 3768*. У народі його прозвали «закон про звільнення за колабораціонізм». Тож давайте розберемось, за які нові провини можна буде звільняти працівників.

Працівник у відпустці: чи можна оголошувати простій? Працівник бюджетної установи пішов у щорічну відпустку з 17.06.2024 тривалістю 24 календарних дні. З 01.07.2024 в установі планується запровадити простій. Як бути у цій ситуацій з працівником, що перебуває у відпустці? Чи оголошувати йому простій?

Страховий стаж менше 6 місяців: рахуємо лікарняні Працівника прийнято на роботу 24.07.2023. 20 травня 2024 року він захворів. Страховий стаж працівника за останні 12 місяців — менше 6 місяців, у зв’язку з перебуванням працівника у відпустці за свій рахунок. Як розрахувати лікарняні?

Дні МСЕК у лікарняному: чи оплачувати Працівник тривалий час перебував на лікарняному. Останній листок непрацездатності оформлений з 27.05.2024 по 06.06.2024. 7 червня 2024 року працівник вийшов на роботу й надав довідку МСЕК, у якій зазначена дата видачі — 06.06.2024. Як правильно оплатити такий лікарняний лист?

Продовження лікарняного по вагітності та пологах: як оплатити Працівниці відкрито листок непрацездатності по вагітності та пологах з 20.12.2023 на 126 календарних днів. У квітні 2024 року їй оформлено лікарняний-продовження на 14 календарних днів. Як розрахувати суму допомоги по такому лікарняному, якщо середньоденна зарплата на дату настання страхового випадку була розрахована із розміру окладу працівниці та становила 241,20 грн (7370 грн : 30,44)?

«Чорнобильська» відпустка: чи надається сумісникам? Працівника було прийнято на підприємство зовнішнім сумісником у січні 2024 року. Він є учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (категорія 2). Працівник у червні звернувся із проханням надати йому «чорнобильську» відпустку. Чи можна йому надати таку відпустку?

Працівник у відпустці: чи можна не платити аванс? Чи можна виплатити зарплату працівнику один раз на місяць у зв’язку з його відпусткою? Розглянемо це питання у ситуаціях, коли працівник фактично не працював першу або другу половину місяця, бо перебував у відпустці.

Демобілізований працівник: як порахувати відпускні? Працівник у червні 2024 року звільнився з військової служби і повернувся до цивільного роботодавця. Він має невикористані дні щорічної основної відпустки за 2021 та 2022 роки, тож іде у відпустку з 24.06.2024 на 10 календарних днів. Як правильно порахувати відпускні?

"Оплата праці", червень, 2024/№ 11

Норма робочого часу для червня 2024 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у червні 2024 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Порядок ведення військового обліку: «поліпшення» для роботодавців 18.05.2024 разом із Законом № 3633* (вдосконалює порядок оновлення даних громадян, які перебувають на військовому обліку) набрала чинності постанова № 563**. Цим документом Кабмін підкоригував порядок ведення військового обліку. На які зміни звернути увагу роботодавцям, розкажемо в цій статті.

Тимчасове переведення на іншу роботу: як оформити та оплатити Перевести працівника на іншу роботу можна не лише на постійній основі, а й тимчасово. В яких випадках це можливо та за яких умов? Як документально оформити таке переведення та яких оплатних гарантій потрібно дотриматися? Про все це розкажемо в цій статті.

Переведення на роботу в іншу місцевість Через бойові дії підприємство, установа, організація може прийняти рішення евакуюватися на більш безпечні території. В такому випадку деякі з працівників, що працевлаштовані у таких роботодавців, можуть вирішити також переїхати у нове місце. Як правильно оформити таке переведення і яких гарантій слід дотриматися роботодавцю, розкажемо в цій статті.

Переведення на іншу роботу вагітних жінок і жінок із дітьми до 3 років Трудове законодавство дозволяє переводити на іншу роботу навіть такі захищені категорії працівників, як вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до 3 років. За яких умов це можливо та як оформити таке переведення — читайте в цій статті.

Переведення на інше підприємство: вивчаємо нюанси Працівника можна перевести на іншу роботу не тільки в межах одного підприємства, установи, організації, але й з одного на інше підприємство, в іншу установу, організацію. Про особливості такого переведення та його оформлення розкажемо в цій статті.

Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у червні 2024 року? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у червні 2024 року? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Строковий трудовий договір із працівником: укладаємо, працюємо, припиняємо Що таке строковий трудовий договір? Коли та як його укладають? Які гарантії при цьому мають працівники-строковики? Ці питання розглянемо у статті.

Інструктор-методист ДЮСШ: стаж для надбавки за вислугу років Інструктор-методист працює у дитячо-юнацькій спортивній школі (далі — ДЮСШ) з вересня 2023 року. До цього він рівно 2 роки відпрацював на посаді вчителя фізкультури у школі. Чи зараховується цей період до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років?

Звільнення в останній день місяця: чи включати цей місяць до розрахунку відпускної компенсації? Ситуація. Працівник звільняється в останній день місяця — 31.05.2024. Весь травень він перебував у трудових відносинах з роботодавцем. На день звільнення йому належить компенсація за дні невикористаної відпустки. Чи включати травень 2024 року у розрахунковий період для обчислення відпускної компенсації?

Як замінити тимчасово відсутнього працівника? Є безліч причин, з яких працівники можуть тимчасово не працювати. Серед них, зокрема, хвороба, відпустка, відрядження, мобілізація (воєнна служба в ЗСУ) та відсутність з нез’ясованих причин. Працівник відсутній, а роботу виконувати потрібно. Треба шукати заміну. Сьогодні поговоримо про варіанти заміни тимчасово відсутнього працівника.

Щорічна відпустка педагогів: тривалість та особливості надання Наближається пора щорічних літніх відпусток педагогічних та науково-педагогічних працівників. Для педагогів щорічні основні відпустки надаються більшої тривалості, ніж іншим працівникам. Про особливості надання таких відпусток розкажемо в нашій статті.

Тривалість щорічної основної відпустки педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників

Бухгалтер з дипломом магістра: який тарифний розряд установити? До закладу вищої освіти (далі — ЗВО) на посаду бухгалтера приймається працівниця, яка має диплом магістра за спеціальністю «Облік і оподаткування». Стажу роботи на посаді бухгалтера вона не має. Який тарифний розряд їй слід установити?

Соцвідпустка на дітей: кому, коли, за яких умов та як надавати? Практично у кожного роботодавця є працівники, для яких законодавством передбачено надання додаткової соціальної відпустки на дітей. Розглянемо, хто саме може претендувати на таку відпустку, правила та умови її надання, а також інші цікаві питання щодо неї.

«Дитяча» відпустка: чи виникає на неї право під час «нероботи»? Чи виникає у працівниці, яка народила другу дитину, право на «дитячу» відпустку у цей рік? Чи виникає право на «дитячу» відпустку у працівниці, яка весь рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років? З’ясуємо ці питання у статті.

Вивчення предмета «Технології»: чи обов’язковий поділ класу на групи? Чинними нормативно-правовими актами у галузі освіти передбачений поділ класів на групи при проведенні уроків з трудового навчання у закладах загальної середньої освіти (далі — ЗСО). Чи має ділитися клас на групи при вивченні предмета «Технології» у 5 — 9 класах?

Відрядження після 18.05.2024: готуємо військово-облікові документи Працівника (чоловіка) направлено у відрядження 3 червня 2024 року. Які документи йому потрібно підготувати, аби не було проблем із ТЦКСП? Зараз усе розкажемо.

Працівника у відрядженні забрали в ТЦКСП: що робити роботодавцю Працівника (чоловіка) направлено у відрядження з 3 по 5 червня 2024 року. 4 червня 2024 року його зупинили на вулиці співробітники ТЦКСП та відвезли для уточнення даних до військкомату. Що в цій ситуації робити роботодавцю?

Відпустки працівників ОМС: щорічна основна, додаткова та інші У сьогоднішній статті поговоримо про особливості надання відпусток працівникам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). З’ясуємо, які види відпусток та якої тривалості можуть надаватись посадовим особам, службовцям та робітникам ОМС.

Електронні трудові книжки: загальні питання Майже 3 роки триває перехід з паперових на електронні трудові книжки. І вже нібито розібрались із цим процесом. Але питання все ще виникають. Тож сьогодні відповімо на них і покажемо наочно, як і що зробити.

Електронні трудові книжки: приймаємо працівника У статті «Електронні трудові книжки: загальні питання» // «Оплата праці», 2024, № 11 ми започаткували серію статей на тему оцифрування відомостей про трудову діяльність працівників. Сьогодні ж розберемо питання, які виникають при прийнятті працівника на роботу.

Електронні трудові книжки: звільняємо працівника Це заключна стаття циклу матеріалів про роботу із електронними трудовими книжками (далі — ЕТК). Ми вже розповіли і показали, як оцифровувати інформацію про трудову діяльність при прийнятті працівника та в інших загальних моментах*. А сьогодні — черга питань про заповнення ЕТК при звільненні працівників.

Відскановані трудові книжки можна віддати працівникам! Роботодавець відсканував паперові трудові книжки (далі — ТК) своїх працівників і завантажив дані на Портал ПФУ. Інформацію успішно додано до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — РЗО). Чи можна видати працівникам такі ТК?

Щорічна відпустка тільки у вихідні дні: чи законно? Чи може працівник піти у відпустку тільки на вихідні дні? Кому це вигідно? Чи не буде проблем у роботодавця при такому її наданні? Розберемо це питання у статті.

Відпустки держслужбовцям: сталі правила і нюанси-2024 Держслужбовцям надають щорічну основну відпустку збільшеної тривалості. Також вони мають право на додаткову відпустку за держстаж. Порядок використання цих видів відпусток у 2024 році має свої особливості. Розкажемо про усе це детальніше у нашій статті.

"Оплата праці", квітень, 2024/№ 10

Перехідні відпускні: теоретична шпаргалка Відпустка не завжди вписується в рамки одного календарного місяця. Якщо вона починається в одному місяці, а закінчується в іншому, такі відпустки називають перехідними. При виплаті та оподаткуванні відпускних є певні особливості. Сьогодні нагадаємо їх.

Бібліотекар з чималим досвідом: чи можна підвищити категорію? Бібліотекар фахового коледжу не має повної вищої освіти відповідного напряму. Але зазначений працівник має стаж роботи на посаді бібліотекаря більше 25 років. Чи може він претендувати на зайняття посади провідного бібліотекаря?

Виправляємо помилки в додатку Д5 Податкового розрахунку Найлояльнішим і найпростішим додатком до Податкового розрахунку щодо виправлення у ньому помилок є Д5. У цій статті освіжимо основні правила коригування Д5 та попрактикуємося.

Виправляємо помилки в додатку 4ДФ Як виправити помилку, допущену у поданому і прийнятому контролерами додатку 4ДФ? Треба подати коригуючий Податковий розрахунок з додатком 4ДФ, в якому зробити виправлення. У цій статті нагадаємо правила його подання, розберемося із нюансами і, звісно ж, попрактикуємося.

Які помилки не треба виправляти коригуючим 4ДФ? Помилкова інформація, подана в 4ДФ, яка не відповідала бухобліку, виправляється шляхом подання коригуючого 4ДФ*. А от при виправленні помилки в нарахуванні зарплатних виплат за минулий період, що виправляються в бухобліку (донарахуванням/сторнуванням), коригуючий 4ДФ не подають. Розглянемо, як такі донарахування/сторнування відображати в 4ДФ.

Перехідні відпускні: теорія оподаткування Продовжуємо серію статей про відпустки, які почались в одному місяці, а закінчились — в іншому. Сьогодні поговоримо про теоретичну частину оподаткування перехідних відпускних.

Перехідні відпускні: практика оподаткування та звітність Про правила оподаткування перехідних відпускних ми розказали у статті «Перехідні відпускні: теорія оподаткування». А тепер настав час підкріпити це прикладом.

Неоплачувана відпустка + хвороба: що з відпусткою за «ненормованість»? Працівника прийняли на роботу 03.04.2023. Для його посади встановлено ненормований робочий день і передбачена щорічна додаткова відпустка тривалістю 7 к. дн. З 01.09.2023 по 31.10.2023 працівник перебував у відпустці за власний рахунок. А з 19.02.2024 по 01.03.2024 — хворів. У травні він бажає використати додаткову відпустку за перший робочий рік. Керівник погодився надати йому таку відпустку. Як визначити її тривалість?

Компенсація: виплата зарплатних боргів у травні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Переведення на іншу роботу (посаду): знайомимося Укладаючи трудовий договір, працівник погоджується виконувати ту роботу, яка визначена таким договором. Проте згодом ситуація може змінитися і працівника потрібно буде перевести на іншу роботу. Коли та за яких умов це можливо, розкажемо в цій статті.

Переведення на іншу постійну роботу в межах підприємства: оформлюємо Трудовим законодавством передбачено низку підстав для переведення працівника на іншу роботу (посаду) (див. статтю «Переведення на іншу роботу (посаду): знайомимося» // «Оплата праці», 2024, № 10). Сьогодні розглянемо найпоширенішу з них — переведення на іншу постійну роботу (посаду) в межах одного підприємства, установи, організації.

Переводимо працівника на легшу роботу за станом здоров’я Одна з причин, через яку працівника може бути переведено на іншу (легшу) роботу (посаду), — це стан його здоров’я. Про особливості такого переведення та нюанси його документального оформлення розкажемо в цій статті.

Переведення на нижчеоплачувану роботу (посаду): дотримуємось гарантій У разі переведення працівника на нижчеоплачувану роботу за ним зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів із дня переведення. Як застосувати цю гарантію на практиці, розкажемо в цій статті.

Працюємо над помилками в Д1 Податкового розрахунку Ситуація. Подали Податковий розрахунок з типом «Звітний» за звітний квартал і він прийнятий контролерами. Але згодом… виявили в даних додатка Д1 помилку. Як виправитися?

Додаток Д1 Податкового розрахунку: приклади виправлення помилок Механізм виправлення помилки в Д1 Податкового розрахунку залежить від строку виправлення помилки та від її виду. Розглянемо його на прикладах.

Порушення правил військового обліку: штрафи зростають! 19 травня 2024 року набрав чинності Закон № 3696*, який значно посилює відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Що тепер загрожує роботодавцям, розкажемо далі.

Звільняємо працівника у зв’язку із закінченням строкового трудового договору Із працівником укладено строковий трудовий договір. Як звільнити такого працівника, якщо дата закінчення трудового договору припала на вихідний день, строковик у цей день хворіє або перебуває у відпустці?

Середня для «оздоровчих» з окладу: роз’яснення від Мінекономіки Лист Мінекономіки від 16.05.2024 № 4707-05/36086-09, що коментується, — це відповідь на запит нашої редакції щодо порядку визначення середньомісячної зарплати для допомоги на оздоровлення, коли розрахунок проводиться виходячи з посадового окладу або МЗП.

"Оплата праці", квітень, 2024/№ 9

Норма робочого часу для травня 2024 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у травні 2024 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Заповнюємо паперову трудову книжку, якщо відбулись зміни З часом все змінюється. У працівника може помінятися прізвище, а у підприємства чи структурного підрозділу, в якому він працює, — найменування. Як ці зміни відобразити у трудовій книжці працівника? Про це розкажемо у цій статті.

Помилки у паперовій трудовій книжці: виправляємо Перед тим як відправляти дані про трудову діяльність працівників до ПФУ, на підприємстві був проведений аудит паперових трудових книжок. У деяких із них виявили помилки. Як їх виправити?

Неточності в записі про звільнення: хто і як виправляє У попередній статті «Помилки у паперовій трудовій книжці: виправляємо» // «Оплата праці», 2024, № 9* ми розглянули загальний порядок виправлення помилок у паперових трудових книжках. Сьогодні поговоримо про те, як усунути неточності, допущені у записах про звільнення працівника.

Паперова трудова книжка: коли видавати працівнику Якщо трудова книжка (далі — ТК) досі знаходиться у роботодавця, то саме він є відповідальним за її збереження і правильне ведення записів у такому документі. Проте настає час, коли роботодавець має віддати трудову книжку працівнику. В яких випадках це потрібно робити та в якому порядку, розкажемо в цій статті.

Якщо паперова трудова книжка втрачена/знищена Трудову книжку (далі — ТК), як і будь-який документ, може бути втрачено, пошкоджено або загублено, особливо у період воєнного стану. Що в таких випадках робити, розкажемо в цій статті.

Чи потрібна заява на відпустку, якщо є графік? Якщо є графік відпусток, чи потрібна заява від працівника про надання відпустки? Чи достатньо наказу про надання відпустки? Чи потрібна окрема заява для надання матеріальної допомоги до відпустки?

Відпустка поза графіком: кому можна надати та як? Загальне правило: ходимо у відпустку за графіком. Але з нього є винятки. Кому можна відпочивати у зручний час? Про це сьогодні піде мова.

«Оздоровчі» у розмірі середньої: як правильно провести розрахунок У цій статті поговоримо про розрахунок середньої зарплати для обчислення суми допомоги на оздоровлення. Розглянемо, як правильно визначити розрахунковий період, а також з’ясуємо, як обчислити середньоденний заробіток.

Допомога на оздоровлення: 5 топових ситуацій Допомога на оздоровлення — виплата не нова, але й досі при її наданні виникає чимало запитань. Чи можна надати «оздоровчу» допомогу працівнику-новачку? Як її виплачувати при поділі відпустки? Чи повертати «оздоровчі» при звільненні? Про це і не тільки — далі.

«Перехідні» відпускні у розрахунку «лікарняної» середньої Часом бухгалтерам доводиться нараховувати відпускні за час щорічної відпустки, початок якої припадає на один місяць, а кінець — на інший (це такі звані «перехідні» відпускні). Як врахувати такі виплати при розрахунку лікарняних? Особливо якщо період «перехідної» відпустки припадає на початок або кінець розрахункового періоду? Про це розкажемо в сьогоднішній статті.

Компенсація за працевлаштування ВПО: правила гри у 2024 році Держава продовжує підтримувати роботодавців, які працевлаштовують у себе внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Як саме? Дає можливість отримати компенсацію витрат на оплату праці таких осіб. Водночас порядок отримання таких виплат періодично змінюється. Як отримати компенсацію у 2024 році, розкажемо далі.

Матдопомога на оздоровлення: оподаткування, звітність та інше У цій статті поговоримо про оподаткування та відображення у звітності матеріальної допомоги на оздоровлення, яка надається бюджетникам. Також з’ясуємо, як впливає виплата «оздоровчих» на індексацію зарплати, нарахування відпускних та лікарняних.

Підвищення окладів в ОМС: нова постанова від Кабміну Кабмін підвищив розміри окладів посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). У цій статті поговоримо про те, як застосувати зазначене підвищення на практиці при нарахуванні зарплати за травень 2024 року.

Розрахунок відпускних: як включати місячну премію? Як розрахувати відпускні, якщо в розрахунковому періоді нараховані виробничі премії? Як включати премії, якщо вони нараховані у поточному місяці за попередній? Як діяти у випадку, якщо місячна премія нарахована із запізненням? Це не нова тема, проте з огляду на старт відпускної кампанії — ці питання актуалізуються. Отже, розглянемо їх у статті.

Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у травні 2024 року? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у травні 2024 року? Відповідь знайдемо разом у цій статті.

"Оплата праці", квітень, 2024/№ 8

Доплата за ведення вебсайту: чи можна встановити бухгалтеру? У закладі вищої освіти звільнився працівник, який був відповідальний за ведення вебсайту. З 01.04.2024 ці обов’язки були покладено на провідного бухгалтера. Чи можна йому встановити доплату за ведення вебсайту? Чи не стане на заваді той факт, що бухгалтеру вже встановлена надбавка за складність, напруженість у роботі у розмірі 50 % посадового окладу?

У розрахунковому періоді середня за вимушений прогул: нараховуємо лікарняні Поновлений працівник, якому була нарахована і виплачена середня зарплата за вимушений прогул, захворів. Як вплине середній заробіток за вимушений прогул на розрахунок лікарняних?

Розраховуємо відпускні поновленому працівнику Якщо звільненого працівника поновили на роботі за рішенням суду, то він має право піти у відпустку за загальними правилами*. Про те, як враховувати середній заробіток за час вимушеного прогулу при обчисленні відпускних, розкажемо у цій статті.

Працівник — учасник бойових дій: пільги та гарантії Ваш працівник має статус учасника бойових дій (далі — УБД)? Які гарантії та пільги йому належать від роботодавця? Про це важливо знати. Тож тримайте нашу статтю під рукою.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у квітні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Зарплата працівника на картку дружини Працівник просить перераховувати його зарплату на банківський рахунок дружини. Чи можна так робити? Яку заяву має написати працівник? Чи є «підводні камені» в такій виплаті?

Паперова трудова книжка: загальні моменти Ще в далекому 2021 році роботодавці почали поступово переходити на електронні трудові книжки та передавати до ПФУ відомості, зазначені в паперових трудових книжках (далі — ТК). Проте цей процес ще не закінчений. А отже, забути про існування трудових книжок у паперовій формі поки що не вийде. Тому сьогодні не зайвим буде ще раз нагадати, як правильно вести та зберігати такі документи.

Заводимо трудову книжку та вносимо записи про прийняття, переведення, сумісництво Загальні правила заповнення трудових книжок (далі — ТК) ми розглянули у статті «Паперова трудова книжка: загальні моменти» // «Оплата праці», 2024, № 8. Тепер час переходити до конкретних прикладів. І почнемо ми з того, що розглянемо, як оформити ТК особі, що працевлаштовується вперше, які записи вносити до цього документа в процесі трудової діяльності працівника та в якому порядку.

Вносимо в трудову книжку записи про пільги, кваліфікацію та заохочення До трудової книжки працівника, крім записів про його прийняття на роботу, переведення чи звільнення, роботодавець має внести відомості про право такого працівника на пільгову пенсію, а також записи про його нагородження та заохочення. Як це зробити, читайте в нашій статті.

Заповнюємо трудову книжку в особливих випадках: громадські роботи та стажування Роботодавцю доводиться заповнювати трудові книжки не тільки в класичних випадках (наприклад, коли на підприємство працевлаштовується працівник за власним бажанням). Інколи до цього документа вносять записи про участь осіб у громадських роботах та про стажування студентів. Як це зробити правильно, розкажемо в сьогоднішній статті.

Відпустка при народженні дитини: зміни у порядку надання Відпустка при народженні дитини (як новий вид відпустки) з’явилася ще на початку 2021 року. Тоді ж Кабмін затвердив і порядок її надання. Водночас залишалися деякі питання щодо документального оформлення такої відпустки. Через це уряду довелося дещо підкоригувати деякі норми. Які саме? Розкажемо далі.

Звільняємо кочегара: як порахувати відпускну компенсацію? У квітні звільняємо працівника, якого прийняли на посаду кочегара на період опалювального сезону. Він заробив 12 календарних днів основної щорічної відпустки. Як порахувати відпускну компенсацію за ці дні?

Працівника прийняли в перший робочий день місяця: чи враховувати цей місяць при розрахунку лікарняних? Працівника прийняли на роботу 3 липня 2023 року (1 та 2 липня — вихідні дні). 26 березня 2024 року він захворів. Чи враховувати липень 2023 року при розрахунку лікарняних?

Працівник іде до ТЦК: як оформити відсутність? Працівникові необхідно відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для уточнення військово-облікових даних. Як оформити його відсутність на роботі?

Непрацездатна середня: чи включати премію, нараховану в «пустому» місяці? Ситуація. Працівник спочатку був на тривалому лікарняному, вийшов на роботу, а потім знов пішов на лікарняний. Під час перебування працівника на першому лікарняному йому була нарахована щомісячна премія у поточному місяці за попередній. І ось виникло питання: чи включати таку щомісячну премію у розрахунок другого лікарняного? Давайте розбиратися.

Доплата за вислугу років у музеях: стаж, розмір та порядок установлення До штату краєзнавчого музею (комунальний заклад) 08.04.2024 на посаду зберігача фондів прийнято працівника, який має досвід роботи на посаді екскурсовода у музеї. Чи зараховується цей період до стажу, що дає право на встановлення доплати за вислугу років?

«Оздоровчі» для працівників-ЄТСників Допомога на оздоровлення, як правило, виплачується працівникам при виході у щорічну відпустку. Сьогодні поговоримо про особливості надання такої допомоги працівникам з оплатою праці за ЄТС. З’ясуємо, хто має право на цю виплату, у якому розмірі та за яких умов.

Допомога на оздоровлення в ОМС У цій статті поговоримо про надання допомоги на оздоровлення працівникам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). З’ясуємо, в якому розмірі та за яких умов виплачуються «оздоровчі» посадовим особам, службовцям та робітникам ОМС.

Допомога на оздоровлення в держорганах У сьогоднішньому матеріалі розглянемо нюанси надання допомоги на оздоровлення працівникам державних органів. З’ясуємо, в якому розмірі та за яких умов виплачується така допомога держслужбовцям, працівникам патронату, робітникам держорганів та іншим.

"Оплата праці", квітень, 2024/№ 7

Після року відпусток — декрет: як розрахувати допомогу 04.03.2024 працівниці оформлено лікарняний лист по вагітності та пологах. Однак протягом останніх 12 місяців вона перебувала лише у відпустках: спочатку у відпустці для догляду до 3 років (01.03.2023 — 26.10.2023), потім у безоплатній «воєнній» відпустці (27.10.2023 — 18.02.2024), а далі в оплачуваній щорічній відпустці (19.02.2024 — 03.03.2024). Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах такій працівниці?

Вихователь ЗДО хворів: чи можна доплатити завідувачу? У закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО) хворів вихователь групи загального типу (12-й тарифний розряд). Його замінював завідувач (усього — 18 годин). Завідувач має вищу педагогічну освіту, але за посадою вихователя атестацію не проходив. Чи можна встановити завідувачу ЗДО доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього вихователя?

Довідка про доходи: що зазначати? Працівник просить надати йому довідку про доходи. Одразу виникає купа запитань: що саме в ній вказати, чи є затверджена форма, в яких випадках роботодавець узагалі зобов’язаний її видавати? Відповіді на них є у нашій статті.

Доглядова відпустка + звільнення: як відобразити в Об’єднаному звіті? Працівниця (основне місце роботи, повна зайнятість) звільнилась за власним бажанням в останній день відпустки для догляду за дитиною до 3 років, а саме 26.03.2024. При проведенні остаточного розрахунку їй було нараховано компенсацію за невикористану відпустку в сумі 6486 грн. Як правильно відобразити дані на працівницю в Об’єднаному звіті?

Соціальна + академічна стипендії: нюанси оподаткування Студент закладу фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО) є дитиною-сиротою і отримує соціальну стипендію. З 01.01.2024 її розмір становить 4794 грн. За результатами семестрового контролю у лютому 2024 року в нього виникло право на призначення академічної стипендії у розмірі 1510 грн. Як правильно оподатковувати обидві стипендії?

Інвалідний норматив: увага на АГС У квітні 2024 року спливає строк для сплати адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС), передбачених для роботодавців, які не виконали інвалідний норматив у 2023 році. Як дізнатися, чи нарахували такі штрафні санкції саме вам? Чи можна їх оскаржити? Про все це розкажемо далі.

Інвалідний норматив: як уникнути санкцій Уникнути санкцій за невиконання інвалідного нормативу роботодавець може двома способами: або постійно контролюючи чисельність працівників з інвалідністю на підприємстві; або створивши робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю та поклавши функції з пошуку «особливих» працівників на центр зайнятості. Розглянемо кожен з цих способів детально.

Суд поновив працівника на роботі: оформлення та середній заробіток Поновлення на роботі працівника за рішенням суду — ситуація доволі буденна. Та, як показує практика, вона часто викликає питання. У цій статті ми розповімо про заходи, які має провести роботодавець для поновлення працівника на роботі за рішенням суду.

Середня зарплата за час вимушеного прогулу: як оподаткувати? Розлучатися з працівником краще полюбовно і оформляти звільнення потрібно правильно. Це фінансово вигідніше, ніж конфліктувати. Бо якщо колишній працівник поновиться на роботі за рішенням суду, то роботодавцю доведеться ще сплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу. Про оподаткування такого заробітку у випадку виконання підприємством рішення суду далі і поговоримо.

Середня зарплата за вимушений прогул: показуємо в Податковому розрахунку Роботодавець поновив працівника на роботі і виплатив йому середню зарплату за вимушений прогул за рішенням суду. Як заповнити Об’єднаний звіт у цьому випадку? Про це детально розкажемо в статті.

Доплата за суміщення посад: враховуємо бюджетні тонкощі У бюджетній установі звільнився економіст (8-й тарифний розряд). З 1 квітня 2024 року його обов’язки в порядку суміщення посад покладені на бухгалтера (9-й тарифний розряд) зі встановленням доплати в розмірі 50 % посадового окладу. Який оклад використовувати при обчисленні доплати: за основною посадою чи за вакантною?

Центри профрозвитку педпрацівників: окремі моменти діяльності У міському центрі професійного розвитку педагогічних працівників (далі — ЦПРПП) працюють директор, психолог та консультант. Чи зобов’язані ці працівники організовувати та проводити конкурси «Вчитель року» та «Вихователь року», щорічну серпневу конференцію, учнівські олімпіади та інші подібні заходи?

В установі запроваджено простій: чи платити аванс працівникам? З 01.04.2024 в установі запроваджено простій з оплатою у розмірі 2/3 окладу. Чи потрібно виплачувати працівникам оплату за час простою двічі на місяць (аванс + зарплата)? Чи можна таку виплату провести один раз у строки, передбачені для виплати зарплати?

Працівниця має дитину з інвалідністю: трудові та зарплатні гарантії Працівниця має дитину з інвалідністю. Роботодавцю варто знати і пам’ятати, на які трудові та зарплатні гарантії вона може розраховувати.

Неоплачувана відпустка держслужбовця: чи відображати у Д6 Об’єднаного звіту? Держслужбовець з 01.04.2024 оформив відпустку за свій рахунок на час воєнного стану. Чи потрібно продовжувати відображати його у додатку 6 до Об’єднаного звіту?

"Оплата праці", березень, 2024/№ 6

Оплата підвищення кваліфікації: якщо працівник не працював 4 місяці Працівник бюджетної установи з 01.11.2023 по 15.02.2024 перебував у відпустці без збереження зарплати. А з 16.02.2024 по 29.02.2024 він хворів. З 11 по 15 березня 2024 року його направлено на курси підвищення кваліфікації. Оклад працівника — 5527 грн (9-й тарифний розряд за ЄТС). Як розрахувати середню зарплату для оплати періоду навчання?

Компенсація відпустки «за шкідливість» і перегуляна щорічна основна Ситуація: на момент звільнення працівник перегуляв щорічну основну відпустку, а додаткову йому треба компенсувати. Як роботодавець має провести розрахунок компенсації? Розглянемо цей випадок у статті.

Відпускна компенсація та незароблені відпускні: в бухобліку та Об’єднаному звіті Працівник звільняється у березні 2024 року. На день звільнення йому нарахована компенсація за невикористану щорічну додаткову відпустку, а також утримана сума за дні невідпрацьованої щорічної основної відпустки, яка була нарахована у вересні 2023 року. Як нараховану компенсацію і утримані «перегуляні» відпускні показати в бухобліку? Як їх відобразити в Податковому розрахунку та його додатках? Поговоримо про це.

На що вплине зростання мінзарплати з 01.04.2024 1 квітня зросте розмір мінімальної зарплати. У розрахунку на місяць вона становитиме 8000 грн, а погодинно — 48,00 грн. На що вплине таке підвищення? Які показники залишаться незмінними? Про це — у нашій статті.

Оцінювання головбухів бюджетних установ Щороку головні бухгалтери бюджетних установ мають «похвалити» самі себе. Для цього слід заповнити та відправити до Казначейства анкету за формою, наведеною в додатку до Порядку № 1537*. Строки вже підтискають. Тож не будемо зволікати.

Доплата за «шкідливість» кухарю ЗСО: розмір, підстави та умови встановлення Чи має право кухар закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) на встановлення доплати за роботу з важкими та шкідливими умовами праці? Якщо так, то чи потрібно для встановлення зазначеної доплати проводити атестацію робочих місць?

Помічник вихователя ЗДО: оклад, матдопомога та інші питання Який оклад встановлюють помічнику вихователя у закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО)? Чи має він право на виплату надбавки за вислугу років? Чи можна такому працівнику надавати допомогу на оздоровлення? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.

З 01.04.2024 МЗП — 8000 грн: рахуємо відпускну компенсацію З 1 квітня 2024 року розмір МЗП становитиме 8000 грн. Чи вплине таке підвищення мінімалки на розрахунок суми відпускної компенсації? З’ясуємо це в сьогоднішній статті.

Новий розмір МЗП: як це вплине на розмір лікарняних/декретних 1 квітня 2024 року збільшується розмір МЗП. Тепер він становитиме 8000 грн. Як таке зростання вплине на суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, розкажемо в цій статті.

Звільнення у простої та відпускна компенсація Працівниця від листопада 2022 року перебуває у простої з оплатою в розмірі 2/3 посадового окладу. 31 березня 2024 року вона звільняється за власним бажанням. Яку саме виплату надавати за день звільнення: оплату за час простою чи зарплату? Як правильно розрахувати відпускну компенсацію?

Відпустка за стаж служби в ОМС: якщо право виникло під час декрету Посадова особа перебувала на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами з 13.11.2023 по 17.03.2024 включно. Одразу після закінчення лікарняного (18.03.2024) вона оформила відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Право на додаткову відпустку за 12-річний стаж служби в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС) у працівниці виникло 27.02.2024, тобто у період лікарняного. Чи має вона право на таку відпустку?

Неоплачувані дні лікарняних сумісника: як оформити і показати в табелі та Д1 Якщо працівник реалізував своє право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи, то за сумісництвом він її не отримає. Як роботодавцю працівника-сумісника оформити дні неоплачуваної хвороби? Як їх показати у Д1 Податкового розрахунку? Розглянемо ці питання далі.

Як неоплачувана непрацездатність сумісника впливає на тривалість відпустки У більшості випадків сумісники реалізують право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи. Тоді за сумісництвом перші п’ять днів оплачуються роботодавцем, а от допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується. Сьогодні поговоримо, як впливають неоплачувані дні лікарняних сумісників на тривалість їх щорічних відпусток.

Неоплачувана непрацездатність у розрахунку відпускної і лікарняної середньої Перші 5 днів непрацездатності оплачують за основним місцем роботи ТА за сумісництвом. Допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах надають за основним місцем роботи АБО за сумісництвом. Пріоритетним є основне місцем роботи працівника. Тому за сумісництвом, як правило, маємо неоплачувану непрацездатність. Розглянемо, які наслідки вона несе при обчисленні відпускної і лікарняної середньої.

У місяці лише відпустки: чи платити ЄСВ з МЗП? Бухгалтер установи з 1 по 17 березня перебувала у відпустці без збереження зарплати, а з 18 по 31 березня — у щорічній відпустці. Сума відпускних становить 3679,40 грн. Чи потрібно у цьому випадку нараховувати ЄСВ з МЗП? Як відобразити працівницю у Д1 за березень 2024 року?

Лікарняний під час підвищення кваліфікації: чи треба оплачувати? Працівника направили на курси підвищення кваліфікації з 25.03.2024 по 29.03.2024 (включно). Під час навчання він захворів. Чи призначати такому працівнику лікарняні за дні хвороби, що припадають на період навчання? Зараз з’ясуємо.

Підсумований облік робочого часу: оплачуємо надурочні при звільненні Охоронник підприємства звільняється 25.03.2024. Йому встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. У 1 кварталі 2024 року він відпрацював 504 год. Розмір його окладу — 12000 грн. Чи потрібно такому працівнику при звільненні оплатити надурочні години? Якщо так, то яким чином?

"Оплата праці", березень, 2024/№ 5

«Пустий» місяць у розрахунку відпускних0 4.03.2024 працівник іде у щорічну відпустку. У розрахунковому періоді (березень 2023 року — лютий 2024 року) працівник має повністю не відпрацьований місяць — квітень 2023 року. Оскільки: — з 1 по 14 квітня та з 17 по 28 квітня 2023 року він перебував у «воєнній» відпустці; — 15, 16, 29 та 30 квітня 2023 року — вихідні дні за графіком роботи працівника. Чи виключати при розрахунку відпускних квітень 2023 року повністю (всі 30 к. дн.)?

Заява на застосовування ПСП: чи потрібно поновлювати щороку? 20.02.2023 на підприємство прийняли працівницю, яка має трьох дітей віком до 18 років. Цього ж місяця вона надала заяву на застосування податкової соціальної пільги (ПСП). Чи потрібно у 2024 році працівниці повторно подавати заяву на застосування ПСП?

Працівник не виходить на роботу: чи можна звільнити за прогул? Працівник уже пів року не виходить на роботу, не відповідає на дзвінки, його немає за місцем проживання. Листи з повідомленням повертаються через відсутність адресата. Щотижня складаються акти про відсутність на роботі. Як довго потрібно в табелі проставляти позначку «НЗ» та чекати його повернення? Чи можна звільнити працівника за прогул?

Сертифікація вчителів — 2024: хто отримає доплату З 2019 року в нашій державі запроваджено сертифікацію вчителів початкової школи. Минулого року її змогли пройти вчителі математики та української мови. Цьогоріч взяти участь у сертифікації зможе більше коло освітян. У цій статті поговоримо про сертифікацію педагогічних працівників, а також про те, які «бонуси» передбачені для сертифікованих педагогів.

Добровільні виплати мобілізованим: як рахувати лікарняні? Багато роботодавців і після 19.07.2022 продовжили добровільно надавати різного роду виплати працівникам, які проходять військову службу. І ось такий працівник повернувся з війни, приступив до роботи і йде на лікарняний. Чи потрібно час служби та виплату виключати з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних? Зараз розберемось.

Неповний робочий час & лікарняні Працівники, зайняті на умовах неповного робочого часу, також хворіють. Як оплатити дні тимчасової непрацездатності таким працівникам? Чи є для них особливості в розрахунку лікарняних? Відповіді на ці запитання шукайте у сьогоднішній статті.

Робота + хвороба в один день: як оплатити лікарняний На директора підприємства оформлено лікарняний лист з 8 по 14 лютого 2024 року. Проте 8 лютого 2024 року він працював (підписував звітність за допомогою ЕЦП). Чи потрібно нараховувати лікарняні за такий день тимчасової непрацездатності? Як заповнити заяву-розрахунок?

Працівнику встановлено інвалідність: яка ставка ЄСВ на доходи за минулі періоди? Працівнику встановлена інвалідність з 31.01.2024. Довідку до акта огляду МСЕК він надав 01.02.2024. У цей же день вона була завірена. У лютому працівнику нараховані лікарняні за січень 2024 року. В якому розмірі нараховувати ЄСВ на суму таких лікарняних?

Доплата медикам закладів освіти: нюанси встановлення у 2024 році У закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО) працюють три медичних сестри: старша, з дієтичного харчування та з фізіотерапії. За яких умов їм можна встановити доплату у розмірі 20 % посадового окладу? Чи включається така доплата до МЗП?

Аліменти за постановою виконавця Майже кожен бухгалтер-зарплатник мав справу з утриманням аліментів із зарплати працівника. Такі утримання можуть бути добровільними (за заявою працівника), а можуть бути примусовими (за виконавчими документами). Більше запитань і нюансів виникає при примусовому утриманні аліментів. Про це — у статті.

Стягуємо із зарплати працівника борги за виконавчими документами В якому розмірі та як проводити відрахування із зарплати працівника, якщо на нього отримано два виконавчих документи про стягнення? Відповідь — у статті. Ми згадаємо загальні правила відрахувань, поговоримо про обмеження і попрактикуємося на прикладах.

Декілька виконавчих документів: суми утримань не вистачає Ситуація: роботодавець отримав декілька виконавчих листів на одного працівника про відрахування із зарплати. Але суми утримань не вистачає, щоб виконати вимоги за кожним виконавчим листом. Чи можна зробити відрахування, пропорційно розподіливши відсотки в межах максимально дозволених утримань? Давайте розбиратись.

Утримуємо аліменти на дітей: на якій підставі та з якого доходу платника? Доволі часто роботодавцю доводиться стягувати аліменти на дітей з працівника. Яка має бути підстава для цього? Чи з усіх виплат працівнику можна проводити утримання аліментів? Розглянемо ці питання у статті.

Держслужбовець у «доглядовій» відпустці: чи можна надати матдопомогу на соцпобут? Держслужбовець з 18.12.2023 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. 01.03.2024 працівниця надала заяву з проханням виплатити їй матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надати їй таку допомогу?

Як неоплачувана відпустка зменшує щорічну З 24.12.2023 час неоплачуваної відпустки, зокрема, на період воєнного стану, не зараховується до стажу для щорічної основної відпустки. І наче очікувано, що працівник заробить менше днів оплачуваного відпочинку. Але може вилізти неприємний сюрприз і для роботодавця: неподільна частина щорічної основної відпустки менша за 14 днів. Чи будуть штрафи? Як цього уникнути? Давайте розберемось.

Відрядження на підприємство з іншим графіком роботи: нюанси оплати Працівник, який працює за звичайною 5-денкою (вихідні дні — субота та неділя), направляється у відрядження на інше підприємство, на якому встановлено 6-денний робочий тиждень (вихідний день — неділя). Період відрядження — з 7 березня (четвер) по 12 березня (вівторок) 2024 року. Як оплатити дні службової поїздки працівника?

Відрядження: як оплатити роботу у вихідний день Працівник перебував у відрядженні з 7 по 12 березня лютого 2024 року. Згідно з наказом про відрядження він працював у день, який для нього є вихідним, — 9 березня 2024 року (субота). Як оплатити відрядженому працівнику роботу в такий день?

Діяльність ДЮСШ та ЗСОСП: що спільного, а в чому відмінності? Чим відрізняються дитячо-юнацькі спортивні школи (далі — ДЮСШ) від закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю (далі — ЗСОСП)? Які відмінності в оплатних умовах працівників цих закладів, зокрема у порядку виплати надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення? Відповіді на ці та інші запитання — у сьогоднішньому матеріалі.

Практичний психолог ЦСС: чи надавати «оздоровчу» допомогу? Чи має право практичний психолог міського центру соціальних служб отримати грошову допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки? Якщо так, то в якому розмірі?

Сумісники: коли можна відмовити в оплаті перших 5 днів хвороби З 01.01.2023 за сумісництвом допомога по тимчасовій непрацездатності надається лише в разі відмови в її призначенні за основним місцем роботи. А як щодо оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності? Чи повинен роботодавець оплатити ці дні за свій рахунок? Коли можна відмовити працівнику у призначенні лікарняних за ці дні?

ЄСВ-штрафи: війна війною, а відповідальність за розкладом За останні 4 роки ми мали два великих звільнення від штрафів за порушення щодо нарахування, сплати та звітування з ЄСВ. Але треба пам’ятати, що вже пів року як усе стало на старі штрафні рейки. Тож давайте згадаємо все!

Компенсація: виплата зарплатних боргів у березні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у березні та квітні? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у березні та квітні 2024 року? Відповідь знайдемо разом у цій статті.

 

"Оплата праці", лютий, 2024/№ 4

Держслужбовець йде у щорічну відпустку: як визначити розмір грошової допомоги?  Державний службовець 07.02.2024 набув стажу держслужби понад 10 років. З 19.02.2024 він йде у щорічну основну відпустку з виплатою грошової допомоги. У державному органі у 2023 році було проведено класифікацію посад держслужби. Як визначити розмір грошової допомоги?

Заборона на відрядження: кого не можна направляти у службову поїздку Перш ніж відправляти працівника у відрядження, треба з’ясувати, а чи можна взагалі його направляти у службову поїздку? Адже існують такі категорії працівників, яких заборонено відправляти у відрядження, і такі, яких можна відправляти у службову поїздку лише за виконання певних умов. Про них і розкажемо у сьогоднішній статті.

Направляємо працівника у відрядження: оформлюємо документи Щоб відправити працівника у відрядження, потрібно підготуватися. Зокрема, оформити документи, на підставі яких працівник буде направлений у службову поїздку. Що це за документи, розкажемо у сьогоднішній статті.

Відрядження: надаємо документи після повернення Після повернення із відрядження працівник має відзвітувати. Які документи при цьому він має заповнити та надати роботодавцю, з’ясуємо у сьогоднішній статті.

Відрядження: які дні службової поїздки оплачувати Перед тим як переходити до оплати відрядження, потрібно визначити, які саме дні службової поїздки слід оплатити. Як це зробити й не помилитися — розкажемо у сьогоднішній статті.

Відрядження: як оплатити дні службової поїздки Щоб оплатити дні відрядження, треба докласти чимало зусиль: розрахувати не один, а два показники (середню зарплату та денну виплату), причому для кожного з них використати певний порядок розрахунку, порівняти їх і тільки після цього оплатити дні службової поїздки. Як це все зробити й не помилитися — розкажемо у сьогоднішній статті.

Непостійна місячна премія: чи включати при оплаті відрядження? З 01.02.2024 працівника направлено у відрядження на 2 дні. Положенням про преміювання на підприємстві передбачено виплату щомісячної премії. З липня по грудень 2023 року у зв’язку з фінансовими труднощами премія не нараховувалась працівникам. Починаючи з січня 2024 року нарахування премії відновлено. Чи включати таку премію при оплаті часу відрядження?

Квартальна премія та відрядження: обчислюємо денну та середньоденну зарплату Як оплатити період відрядження, якщо в розрахунковому періоді або в місяці перебування у відрядженні нарахована квартальна премія? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Відрядження: виплачуємо добові + компенсуємо витрати Працівники, які направляються у відрядження, мають право не тільки на оплату праці за виконану роботу в період службової поїздки, але й на виплату добових та компенсацію витрат, пов’язаних з відрядженням. За яких умов та в якому розмірі здійснюються такі виплати, розкажемо у сьогоднішній статті.

5 запитань про відпустки у 2024 році Після 24.12.2023 з’явилось чимало запитань щодо надання відпусток та їх компенсації. Сьогодні розглянемо 5 найцікавіших із них.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у лютому 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Відпустка тренера-викладача ДЮСШ: тривалість та нюанси надання Тривалість щорічної основної відпустки тренерів-викладачів ДЮСШ становить 24 к. дн. Крім того, їм надається щорічна додаткова відпустка за підвищене нервово-емоційне навантаження тривалістю 18 к. дн. Чи можна таким працівникам надавати щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день?

Неповний робочий час: різновиди та процедура встановлення Що таке неповний робочий час? Які його різновиди (варіанти встановлення)? Коли, за яких умов, як та кому він може бути встановлений? Про ці та інші питання поговоримо у статті.

Оплата праці при неповному робочому часі Чимало бухгалтерів стикаються з обчисленням зарплати працівникам, які працюють з неповним робочим часом. Які при цьому є нюанси, розглянемо у статті.

Неповний робочий час: трудова доплата та нарахування ЄСВ Поговоримо про нюанси в оплаті праці, які можуть виникнути при нарахуванні зарплати працівнику, який працює на умовах неповного робочого часу. А саме про трудову доплату та вимогу сплати ЄСВ з МЗП.

Щорічна відпустка працівника з неповним робочим часом Чи впливає робота з неповним робочим часом на тривалість щорічної основної відпустки? Як розрахувати відпускні працівнику, який працює з неповною зайнятістю? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.

Педпрацівник має інвалідність: яка тривалість щорічної відпустки? Методисту закладу професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) надається щорічна основна відпустка тривалістю 42 календарних дні. Він має інвалідність ІІІ групи. Чи потрібно надавати йому ще 2 дні відпустки, як особі з інвалідністю?

Норма робочого часу для березня 2024 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у березні 2024 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденку з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Працівники з інвалідністю: неоплачувана відпустка та призупинення трудового договору На підприємстві працевлаштовані 3 особи з інвалідністю. Через воєнні дії вони не працюють. З 01.03.2022 по 31.12.2022 перебували у неоплачуваних відпустках за різними підставами. А з 01.01.2023 і до тепер дію їх трудових договорів призупинено. Чи правомірно це?

"Оплата праці", лютий, 2024/№ 3

Підвищення окладу під час простою: чи впливає на розмір «простійної» виплати? У бюджетній установі (оплата праці за ЄТС) запроваджено простій з 01.09.2023. З 01.01.2024 працівникам установи підвищено посадові оклади згідно з постановою КМУ від 12.01.2024 № 23. Чи потрібно переглядати розмір оплати за час простою з 01.01.2024?

Зарплата у місяці звільнення: контрольні точки Звільняєте працівника і у вас виникло запитання: що саме потрібно виплатити працівникові при звільненні та які моменти проконтролювати? Про це сьогодні і поговоримо.

Оподаткування остаточних виплат: правила та строки Які правила оподаткування остаточних виплат, що належать працівникові при звільненні? Чи є особливі строки сплати податків?

«Надбавочний» стаж службовця ОМС: чи включати доглядову відпустку до 6 років? Працівниця міської ради займає посаду оператора копіювальних та розмножувальних машин. Вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і одразу після її закінчення оформила відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Чи включається період перебування у такій відпустці до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років?

Декретні на межі 2023 — 2024 років: враховуємо підвищення МЗП З 1 січня 2024 року Законом про держбюджет-2024* було збільшений розмір мінзарплати. Як наслідок, змінилися й інші показники, зокрема мінімальний та максимальний розміри ЄСВ. Чи коригувати суми декретних під нові розміри мінзарплати та чи донараховувати ЄСВ? Зараз все розкажемо.

Працівник помер: як звільнити та виплатити зарплату Тема сумна. Але кадровик та бухгалтер мають оперативно і правильно припинити трудові відносини із померлим працівником, а також виплатити належні йому суми. Тож сьогодні розкажемо, як це зробити.

«Дитячі» лікарняні: увага на документи Лікарняний лист може бути виписаний працівнику не тільки в разі його хвороби, але й для догляду за хворою дитиною. Щоб правильно оплатити такий листок непрацездатності, слід урахувати деякі особливості. Які — розкажемо в цій статті.

«Дитячі» лікарняні: призначаємо та виплачуємо Працівник надав документи, які підтверджують догляд за хворою дитиною. Як призначити допомогу такому працівнику, розрахувати суму лікарняних та заповнити Об’єднану звітність? Відповіді на ці питання ви знайдете у цій статті.

Асистент вчителя без педосвіти: нюанси зайняття посади та атестації Асистент вчителя прийнятий до закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) у вересні 2022 року. Він має неповну вищу непедагогічну освіту (закінчив індустріальний технікум). Чи має право зазначений працівник і надалі залишатися працювати на посаді асистента вчителя, а також атестуватися на відповідність займаній посаді?

Компенсація за затримку виплати зарплати звільненому працівнику Законодавством передбачене нарахування компенсації за затримку виплати зарплати. Роботодавець має її нарахувати, виплатити працівнику і показати в Об’єднаній звітності. Як це зробити, коли працівник вже звільнився? Порядок заповнення звітності залежатиме від того, коли саме була виплачена заборгованість із зарплати. Тож розглянемо два випадки.

Лікарняні і додаткова база з ЄСВ: прибираємо раніше визначену суму У грудні 2023 року працівник перебував частину місяця на лікарняному. На кінець місяця лікарняний ще не підлягав оплаті. Сума зарплати виявилася нижчою за МЗП, і бухгалтер донарахував ЄСВ до мінстрахвнеску та відобразив у Д1 за грудень. Після нарахування лікарняних виявилось, що сума ЄСВ на додаткову базу зайво визначена. Як виправитися у цій ситуації, розглянемо у статті.

Забули про Д5 Податкового розрахунку: виправляємось Додаток Д5 до Податкового розрахунку подається при виникненні протягом звітного кварталу певних подій. Що робити, коли «проґавили» та не подали його у складі звіту? Як виправитися?

Внутрішній сумісник: мінімальна і максимальна база нарахування ЄСВ у Д1 Сьогодні зосередимо увагу на внутрішніх сумісниках. Мова піде про нюанси нарахування ЄСВ на їх доходи. Розглянемо, як виконувати контроль щодо мінімальної і максимальної бази нарахування ЄСВ, а також як це відобразити в Д1.

Звільнення і виплата лікарняних: відповідаємо на запитання Працівник звільняється одразу після закриття лікарняного. Але лікарняні ще не виплачено. Як бути? Чи взагалі їх виплачувати, якщо так, то за які саме дні? Що робити, якщо допомога від ПФУ на дату звільнення ще не надійшла? Запитань чимало. І відповіді на них є у нашій статті. Ба більше, до дискусії доєднався Верховний Суд України. Тож поглянемо, що кажуть служителі Феміди.

Надурочні при розрахунку відпускних: чи включати до середньої зарплати? Працівник з 12 лютого 2024 року йде у щорічну відпустку на 14 календарних днів. Для нього встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. У грудні 2023 року йому було нараховано оплату за надурочні години за підсумками року. Чи включати цю суму до середньої зарплати при розрахунку відпускних?

Кількість учнів у класі змінилась: чи переглядати розмір доплат? У класі закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) на початок 2023/2024 навчального року було 12 учнів. У лютому один учень вибув. Чи потрібно у зв’язку з цим переглядати розмір установлених вчителю доплат за класне керівництво та перевірку зошитів?

"Оплата праці", січень, 2024/№ 2

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік для п’ятиденного робочого тижня

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік для шестиденного робочого тижня

Компенсація відпустки у 2024 році: рік без заробітку До нас звернулись із таким запитанням. Якщо у 2024 році звільняється працівник, який не мав заробітку у 2023 році, то який посадовий оклад брати для розрахунку суми відпускної компенсації: дійсний на дату звільнення чи той, що діяв у 2023 році? Ситуація виявилась досить поширеною. Тож розберемо різні її варіації.

Компенсація відпустки у 2024 році: працівник-новачок Запитань з приводу компенсації відпустки ніколи не буває забагато. Тож ми продовжуємо відповідати на них. І сьогодні настала черга працівників, які працювали менше року.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у січні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.

Вичитані години за час простою: чи оплачувати викладачу ЗВО? Викладач закладу вищої освіти (далі — ЗВО) має вчене звання професора та науковий ступінь доктора наук. Після закінчення простою, оголошеного у закладі освіти, керівник зобов’язав викладача вичитати години навчального навантаження, що були заплановані за розкладом на період простою. Чи потрібно оплачувати такі години?

Мобілізований педпрацівник: заповнюємо Д1 за грудень 2023 року Педпрацівника було мобілізовано 20.02.2023. З 24.12.2023 за таким працівником не зберігається середній заробіток. Із зазначеної дати заклад освіти за ним зберігає лише місце роботи та посаду. Як правильно у цьому випадку заповнити Д1 Об’єднаного звіту за грудень?

Стипендії аспіранта та докторанта: визначаємо розмір з 1 січня 2024 року Внаслідок зростання* окладів працівників за ЄТС з 01.01.2024 потрібно переобчислити розміри академічної стипендії аспіранта і докторанта. У цій статті наведемо вже розраховані розмірі академстипендій для вищезазначених категорій стипендіатів.

Працівник з нефіксованим робочим часом: як розрахувати відпускн іПрацівник, з яким укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом (далі — ТДНЧ), іде у щорічну відпустку з 15.01.2024 на 14 календарних днів. Як розрахувати суму відпускних?

Відпускний стаж для щорічної відпустки: рахуємо за новими правилами після 24.12.2023 24.12.2023 набули чинності зміни в законодавстві щодо відпусток, передбачені Законом України від 22.11.2023 № 3494-ІХ (далі — Закон № 3494). У зв’язку з цим розширено перелік періодів, які не формують відпускний стаж працівника. Тож давайте розбиратися, які періоди тепер будуть зараховуватися у відпускний стаж для щорічної відпустки.

Відпускний стаж для щорічних додаткових відпусток Деякі категорії працівників мають право на щорічні додаткові відпустки. Проте стаж, який дає право на такі відпустки, формують зовсім інші періоди, ніж ті, що зараховуються до відпускного стажу для щорічних основних відпусток. Які саме? Розкажемо далі.

Надбавка за складність та напруженість: нюанси встановлення працівникам соцзахисту Соціальному працівнику терцентру встановлені підвищення посадових окладів на 15 % за шкідливі умови праці та на 20 % за обслуговування осіб із зниженою руховою активністю. Чи можна такому працівнику встановити надбавку за складність та напруженість у роботі?

Оклади робітників держорганів та ОМС: визначаємо розміри з 1 січня 2024 року У цій статті розглянемо порядок обчислення з 01.01.2024 розмірів посадових окладів робітників, які обслуговують держоргани та органи місцевого самоврядування (далі — ОМС).

Вихідна допомога: кому, коли і скільки Звільняючи працівника, слід пам’ятати, що в деяких випадках йому потрібно виплатити вихідну допомогу. Кому, коли та скільки? Ось вам зручна шпаргалка.

Вихідна допомога: практичні ситуаціїІ з загальними правилами виплати вихідної допомоги ми вас познайомили у статті «Вихідна допомога: кому, коли та скільки» // «Оплата праці», 2024, № 2*. Тепер візьмемо кілька окремих випадків і визначимось, чи потрібно в них платити вихідну допомогу.

Вихідна допомога: рахуємо на прикладах В яких випадках та в якому розмірі виплачують вихідну допомогу, ми вже розібрались у попередніх статтях*. А тепер настав час обговорити правила розрахунку розміру цієї виплати. І зробимо це на конкретних прикладах.

Підвищення окладу заднім числом: чи перераховувати розмір «оздоровчих»? Працівнику бюджетної установи (12-й тарифний розряд за ЄТС) 10.01.2024 була надана щорічна відпустка тривалістю 14 к. дн. До відпустки йому була виплачена допомога на оздоровлення в розмірі окладу — 6133 грн. Після набрання чинності постановою № 23* оклад працівника було підвищено до 6773 грн. Таке підвищення відбулось заднім числом з 01.01.2024. Чи потрібно у зазначеному випадку донарахувати суму «оздоровчих» до нового розміру окладу? 

"Оплата праці", січень, 2024/№ 1

Довідник зарплатних показників — 2024

Соцстипендії для дітей-сиріт: розмір та оподаткування у 2024 році Який розмір соціальних стипендій установлено для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 2024 році? Чи оподатковуються такі стипендії ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Саме ці запитання ми розглянемо в нашому сьогоднішньому матеріалі.

ПСП на «нерідних» дітей: прийомні, усиновлені, під опікою У вас трудяться працівники, які є прийомними батьками, усиновили дитину чи взяли її під опіку (піклування)? Не забувайте, що дехто з них має право на податкову соціальну пільгу (ПСП). Хто саме і в якому розмірі — про це в нашій статті.

Донорський день приєднано до відпустки: як оплатити та відобразити в Об’єднаному звіті? Однією з гарантій, що встановлена донорам, є право на додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Його працівник може використати у наступний після донації день, а може приєднати до щорічної відпустки. Розглянемо нюанси приєднання додаткового дня відпочинку донору до відпустки, його оплату та відображення в Об’єднаному звіті.

Премія до ювілею підприємства мобілізованому працівнику Чи можна виплатити премію до дня створення підприємства працівнику, якого мобілізовано і який вже понад пів року увільнений у зв’язку із несенням військової служби без збереження заробітку? Як оподатковується така премія та відображається в Об’єднаному звіті? Які наслідки такої виплати?

Завідувач філії ліцею: навантаження та заміна уроків Завідувач гімназії працює у закладі освіти на повну ставку. Гімназія є філією ліцею. Скільки навчальних годин має право викладати завідувач філії? Чи має він право на заміну уроків інших вчителів понад дозволений обсяг навантаження?

Відпускні працівнику-новачку: враховуємо квартальну премію Як урахувати квартальну премію у розрахунку відпускних, якщо працівник прийнятий на роботу не з першого дня кварталу, за який премія нарахована? Розберемо це питання у статті.

Оплатні умови для держслужбовців у 2024 році З 1 січня 2024 почали діяти нові умови оплати праці для державних службовців. У цій статті поговоримо про те, що змінилося та кого саме стосуються ці зміни.

ЄСВ сплатили не на той рахунок: як повернути кошти? Сплачуючи ЄСВ, можна припуститися помилки: перерахувати єдиний внесок не на той рахунок або сплатити його у сумі, більшій, ніж потрібно. Як виправити таку похибку? Для цього достатньо скористатися відповідним алгоритмом. Яким самим — розкажемо у цій статті.

Компенсація відпустки у 2024 році: граємо за новими правилами Після «вересневих» змін у Порядку № 100 компенсацію за невикористану відпустку рахуємо по-особливому. Та чи маємо мороку в новому 2024 році? На жаль, так. Цей «хвіст» не вдалось залишити і забути в 2023. Тож сьогодні поговоримо, як тепер рахувати відпускну компенсацію.

Кількість календарних днів, які включаємо в розрахунок відпускних у 2024 році

Відпустки працівників держорганів: враховуємо нюанси для 2024 року Законодавці зобов’язали працівників держорганів використати відпустки за останній відпрацьований робочий рік до кінця 2024 року. Про які саме відпустки йдеться у зазначеній умові? Що буде, якщо такі відпустки не використати протягом 2024 року? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×