Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.02.21
4159 1
Друкувати
Обране

Раді пропонують закріпити персональну матеріальну відповідальність посадових та службових осіб

До Верховної Ради України подано законопроєкт № 5001 від 02.02.2021 про внесення зміни до статті 1191 Цивільного кодексу України щодо вдосконалення механізму притягнення посадових та службових осіб до персональної матеріальної відповідальності.

Автори проєкту Закону вважають,що право зворотної вимоги до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування надане органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування не передбачає відповідного обов’язку, у зв’язку з цим, персональна матеріальна відповідальність посадових та службових осіб майже нівельована. З огляду на це, механізм притягнення посадових та службових осіб до персональної матеріальної відповідальності потребує вдосконалення.

Тому, зазначеним законопроєктом пропонується встановити, що держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, відшкодувавши шкоду, завдану посадовою, службовою особою внаслідок незаконно прийнятих рішень, дій чи бездіяльності відповідно органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, звертаються із зворотною вимогою до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування (крім відшкодування виплат, пов'язаних із трудовими відносинами та відшкодуванням моральної шкоди) в порядку встановленому законодавством.  Тобто таке звернення стане обов’язковим.

Крім того, пропонується встановити, що розмір персональної матеріальної відповідальності посадових та службових осіб та їх керівників визначається судом відповідно до ступеня їх вини.

Отже, законопроєктом пропонується внести зміни до статті 1191 Цивільного кодексу України в частині вдосконалення механізму притягнення посадових та службових осіб до персональної матеріальної відповідальності.

 

Джерело:
Юридична Газета
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Олег
16.02.2021
Щось мені підказує, що це будуть виключно бухгалтери.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі