Інформація по темі "" | Публікації по тегу
01.11.18
1354 0
Друкувати
Обране

Центральні банки випускатимуть цифрову валюту

Крістін Лагард, яка очолює Міжнародний валютний фонд, висловила свою впевненість в тому, що світові центральні банки повинні обдумати можливості випуску цифрових валют. Виступаючи з промовою в Сінгапурі, голова МВФ наголосила, що такий крок може посприяти процесу здійснення операцій з криптовалютами та зробити їх безпечнішими. Обсяг безготівкових платежів протягом останніх років незмінно збільшувався, збільшуючи виклики урядам та центральним банкам.

В останні десятиліття швидко зростали альтернативні способи оплати, включаючи кредитні картки, дебетові картки та бали лояльності. Більшість компаній приймають безготівкові варіанти в операціях, оскільки споживачі вважають, що зручніше користуватись карткою, ніж носити готівку. Програми лояльності є ще однією формою альтернативних способів оплати. Наприклад, любитель ходити в ресторани може отримувати бонусні бали за кожну витрачену гривню. Ресторан може запропонувати знижки на продукти харчування та напої залежно від того, скільки очок накопичив власник картки. Це все більш популярний метод оплати для ресторанів, які створюють програми платежів для мобільних пристроїв. Одним з найбільш популярних дисконтних клубів такого роду в Україні є Egoїсти, що дозволяє користувачам збирати бонусні бали, брати участь у акціях та отримувати знижки. Деякі компанії, які працюють переважно в Інтернеті, як наприклад гігант онлайн-покеру, PokerStars, прийняли ще одну форму безготівкових платежів - так званих Е-чеків, які дозволяють здійснювати миттєві та безпечні безготівкові операції між рахунками користувачів і платформою. Загалом, світ альтернативних способів оплати зазнав значних трансформацій з часу дебюту Bitcoin в 2009 році. Bitcoin є прикладом криптовалюти або електронної валюти, яка використовує криптографічну технологію, щоб гарантувати безпеку платежу. Bitcoin та інші криптовалюти отримали широке поширення у ЗМІ та серед інвесторів.

В той же час, регулятори висловили свої переживання з приводу цифрових валют та закликали до суворішого нагляду. Виступаючи з своєю промовою на конференції в Сінгапурі, Крістін Лагард заохотила МВФ розглянути можливість випуску криптовалюти, додавши, що держави зможуть надати кошти на підтримку цифрової економіки. Згідно з Лагард, переваги криптовалют є очевидними: платежі стануть негайними, безпечними, дешевими та потенційно напів-анонімними. В той же час належні умови платежів будуть підтримуватися центральними банками відповідних країн. Пані Лагард заявила, що центральні банки в Канаді, Китаї, Швеції та Уругваї серйозно розглядають пропозиції щодо цифрових валют. Цифрова валюта, випущена центральними банками, перебувала б у відповідальності держави, а не приватної компанії, що і відбувається з готівкою зараз. Це може поліпшити життя споживачам, адже операції стануть безпечнішими та більш поширеними, і в результаті дешевшими. 

Згідно з Лагард, чим більшу кількість людей обслуговують компанії, тим дешевшими та якіснішими стають послуги. Приватні фірми можуть недоінвестувати в безпеку в тій мірі, що вони не вимірюють повну відповідальність перед суспільством за невдалий платіж". Вона додала, що, хоча справа з цифровою валютою "не є універсальною", але все ж таки її слід досліджувати "серйозно, ретельно та творчо".

Незважаючи на всі переваги технологій, на яких базуються цифрові активи, включаючи швидкість проведення фінансових транзакцій та скорочення витрат, регуляторні органи все ще не до кінця довіряють торгівлі криптовалютами, зокрема через їх анонімність. Губернатор Банку Англії Марк Карні також зазначив, що криптовалюти, такі як біткоін, повинні регулюватися для боротьби з нелегальною діяльністю та захисту фінансової системи в цілому.

В той самий час в МВФ вважають, що що технології крипто-валют можуть бути використані для пом'якшення їх "небезпек". "Ті самі нововведення, що обслуговують крипто-активи також можуть допомогти їх регулювати", раніше повідомила пані Лагард: "Іншими словами, ми можемо боротися з вогнем самим вогнем. Технології регулювання та технології нагляду можуть допомогти запобіганню нелегальних дій з криптовалютою".

Технологія розподіленої головної книги (DLT) - технологія, що лежить в основі крипто-валют - визначається урядом Великобританії як "база даних про активи, яка може бути розподілена через мережу з кількох сайтів, географічних регіонів або установ". Пані Лагард заявила, що технологія DLT "може використовуватися для прискорення обміну інформацією між учасниками ринку та регуляторами". Вона додала: "Технологія, яка дозволяє миттєві глобальні транзакції, може бути використана для створення реєстрів стандартної, підтвердженої інформації про клієнтів разом з цифровими підписами". Крім того, інші технології, такі як біометрія, штучний інтелект та криптографія, "можуть покращити цифрову безпеку та виявити підозрілі транзакції практично в реальному часі", - сказала вона.

Отож, очевидно, що вже зовсім скоро альтернативні методи оплати, включаючи цифрову валюту, будуть не тільки широко використовуватися пересічними громадянами, а й допомагати регуляторам фінансових ринків забезпечувати надійність та прозорість таких платежів.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×