Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.05.19
7433 13
Друкувати
Обране

Закон про державну мову офіційно опубліковано в "Голосі України"

Текст закону про забезпечення функціонування української мови як державної № 2704-VIII опублікувано в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Законом встановлено, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. 

Держава забезпечує кожному громадянинові України можливості для опанування державної мови через систему закладів дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, освіти дорослих, а також через підтримку неформальної та інформальної освіти, спрямованої на вивчення державної мови.

Закон визначає осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Володіти державною мовою згідно із Законом та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:

  • вищі посадові особи держави, народні депутати,
  • державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування;
  • голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники;
  • службовці Національного банку України;

6) особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом;

  • особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;
  • особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;
  • прокурори;
  • судді, які обрані чи призначені відповідно до Конституції України та здійснюють правосуддя на професійній основі, члени та дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Вищої ради правосуддя та інші посадові та службові особи.

Володіти державною мовою зобов’язані особи, які претендують на обрання чи призначення на посади, визначені частиною першою цієї статті.

Законом встановлено вимоги щодо відповідного рівня володіння державною мовою, які встановлює Національна комісія зі стандартів державної мови; рівні володіння державною мовою.

Законом встановлено застосування державної мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної власності.

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
13
Дарія
16.05.2019
Дякуємо президенту пану Порошенко, дякуємо голові Верховної ради пану Парубію за величезний внесок і титанічний труд в ім'я держави України. Історія закарбує Ваші імена. Дякуємо!!!
Ольга Дарія
21.05.2019
Дарія повністю вас підтримую , дійсно багато чого не зроблено але ті кроки які зроблені вони історично важливі , треба подякувати хоча б за це у нас ніколи не було такого президента який й зробив все і задовольнив всіх , і ніде такого немає навіть в найрозвинутіших країнах світу завжди є незадоволені ,шкода що багато людей у нас маючи все при цьому це не цінують. А Дарія подякувала за мову і це прекрасно , мова дуже важлива в кожній державі, і коли кажуть какая зазніца на каком язике то нехай в Україні буде УКРАЇНСЬКА МОВА
Наталі Дарія
20.05.2019
особливо картавому Парубію
Stavr Дарія
17.05.2019
Не знаю, как Парубий, а Порошенко - да, титанически работал эти пять лет. Не каждый президент сможет увеличить свое состояние в воюющей стране. Ну да ничего, "результат на табло", 24,45, ой, простите, 25% :))
josh_ua Stavr
21.05.2019
як то кажуть п**дьош і провокація. тільки вчора новину прочитав на рбк.
Порошенко на посаді президента втратив статус мільярдера, - Bloomberg
За даними видання, за п'ять років на посаді президента стан Порошенка скоротилося майже на 40% до 705 млн доларів.

Лера Дарія
17.05.2019
Не понятно, это сарказм или Дарія действительно так благодарна бывшему... поэтому лайки так и разделились)
Проходил мимо
16.05.2019
Особенно закон обрадует крымчан по пути "возвоащения"
josh_ua
16.05.2019
москальські пердаки горять на повну катушку, так, що можна 10 ракет заправити з ними самими і відправити в космос
Jafa
16.05.2019
Якби цей закон був принятий 28 років назад, то не було б таких трагічних подій ,як зараз - Крим, Донбас.
Ikar
16.05.2019
Закон потрібний, особливо радують такі зобов'язання як Сайт та Програмне забезпечення обов'язково з українською мовою...на рахунок заборони інших мов треба дивитись наскільки це дійсно (сам проти будь яких заборон)
Stavr
17.05.2019
Главное, чтобы авторы закона теперь выучили язык. А то некоторые патриоты не видят разницы в значениях слов "рахую" и "вважаю" )))
Люда
17.05.2019
Я не можу зрозуміти чого в Росії нема другої мови-української. І ніхто не критикує. А для нас українців закон про мову це так боляче.В мене є знайомі росіяни які живуть на Україні більше 20 років і ніхто їх не зачіпає.Мені здається : ти тут живеш і приймаєш ці закони, якщо вони тобі не підходять вибор є...
Вера
20.05.2019
"Jafa 16.05.2019 Якби цей закон був принятий 28 років назад, то не було б таких трагічних подій ,як зараз - Крим, Донбас."

Что Вы говорите.... Да неужели... Вы действительно думаете, что от того на каком языке мы говорим или думаем, или на каком языке заставляют оглашать нам диагноз наших врачей и т.п., зависит агрессивная политика путина, направленная на завоевания части Украины?... Не пишите таких глупых комментариев. Принципиально буду пользоваться украинским языком исключительно в документации. А устно могу, но не хочу и не буду! И нас таких миллионы! Подчиняться воле тупых депутатов-казнокрадов нет ни малейшего желания!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі