Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.03.21
27714 6
Друкувати
Обране

Хто має право на дострокову пенсію: названо оновлений список

Українці, які працювали в деяких сферах, мають право вийти на пенсію раніше 60 років. Дострокова пенсія, як і раніше, в нашій країні існує, хоча й багато категорій трудящих втратили на неї право ще три роки тому.

У січні 2018 року були прийняті нові нормативні акти, що скоротили ряди українців, які мають право на дострокову пенсію. Так, раніше таке право мали, крім робітників, які працюють на шкідливих виробництвах, ще деякі категорії населення. Зокрема - медики, вчителі, соцпрацівники. Однак тепер у них такого привілею немає. Але для деяких професій право на дострокову пенсію зберегли.

Так, у поточному році зможуть вийти на пенсію раніше строку такі категорії трудящих:

  • робітники, які трудяться на важких і шкідливих виробництвах;
  • шахтарі;
  • кадрові військовослужбовці;
  • водії міського транспорту;
  • трудящі агропромислового сектора (доярки, трактористи, свинарки);
  • батьки, які виховали більше п'яти дітей;
  • артисти, які мають вислугу років.

За всіма цими категоріями право на дострокову пенсію зберігається. Разом із тим, багато українців тепер не можуть вийти на пенсію і в 60 років. Причина одна - брак страхового стажу. Нагадаємо, що йдеться саме про страховий стаж, тобто період, протягом якого людина платила сама або за неї платили внески до Пенсійного фонду і податки. Якщо ж людина працювала нелегально, то і право на пенсію вона не заслужила.

Для того, щоби вийти на пенсію в 2021 році у визначені законом 60 років, потрібно мати мінімум 28 років страхового стажу. З кожним роком вимога по стажу буде зростати - до 2028 року, поки не досягне 35 літ. Тобто, в 2028 році вийти на пенсію в 60 зможуть лише ті громадяни, у кого на той час набереться 35 років страхового стажу.

Джерело:
Today.ua
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
6
Олена
02.03.2021
Маю 40 років стажу, але не маю 60 років. А прокурори ідуть на пенсію за вислугу років в 40 років, та їм до стажу зараховується 1/2 строку навчання. Питання: чому я маю працювати за 2 прокурорів з 17 років та до 60?
Олена
03.03.2021
Чому немає в переліку вчителів?
Тетяна Олена
03.03.2021
Учителі, маючи невелику зарплату і згодом пенсію, змушені навіть після 60 років працювати. Отже, прибрали з переліку через недоцільність.
Надія
03.03.2021
У прокурорів розмір пенсіі за місять дорівнює заробітній платі медсестри чи вихователя дитсадка за рік. У них що, робота складніша? Дурдом!
Ірина
05.03.2021
А, так уряд зараз і створює нам тисячі нових робочих місць в Польші,Чехії і т.д.,вперед, на клубніку ! Закони приймають , але де заробляти страховий стаж в УКРАЇНІ?
ОЛЯ
09.03.2021
Прокурорам, навіть, не потрібні страхові внески, просто нарахувуть стільки скільки на даний момент отримує працючий, навіть більше, бо без податків це близько 50-80 тисяч
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі