Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.12.24
863 1
Друкувати
Обране

Масштабування реформи шкільного харчування на всі громади країни – пріоритетне завдання на 2025 рік

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба повідомив, що наразі створено нормативну базу для реалізації нових моделей організації харчування – як модернізації харчоблоків в закладах освіти, так і ефективного використання цільової субвенції. Зокрема, затверджено Кодекс та настанову щодо організації харчування у школах, розроблені нові будівельні норми. На рівні громад більш широко застосовуються цифрові інструменти.

“Усі разом ми вже пройшли великий шлях – від пілотної реформи у Київської області до залучення всіх областей за каскадним методом. Цьогоріч в Бучі вже запрацювала перша в Україні фабрика-кухня. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині. Продовжується оновлення харчоблоків. Створені кулінарні хаби, де пройшли навчання вже понад 6 тисяч кухарів.

В планах на наступний рік – навчити громади формувати портфелі інвестиційних проектів в рамках реформи публічних інвестицій. Так будемо зрозуміліші для людей та міжнародних партнерів”, - сказав Олексій Кулеба.

Перша леді Олена Зеленська зазначила, що ця реформа отримала високу оцінку від міжнародних партнерів під час Європейського регіонального саміту в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування у листопаді. Окремо перша леді подякувала міжнародним партнерам реформи. 

За словами Олексія Кулеби, у 2024 році регіони провели 19 форумів, що об’єднали понад 2800 учасників і 1200 закладів освіти. Як результат – на базі державної Стратегії реформування системи шкільного харчування області розроблено регіональні Стратегії. Завдання на майбутній рік – впровадити стратегічні документи на рівні громад.

Нагадаємо, що реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин. В межах реформи визначеного 4 основні стратегічні цілі:

  • Фінансова та інституційна спроможність громад, завдяки залученню додаткового фінансування для організації безкоштовного харчування для учнів початкових класів.
  • Модернізація інфраструктури шкільних кухонь та їдалень, що передбачає ремонт і оновлення шкільних харчоблоків, а також оптимізація шкільного харчування шляхом будівництва фабрик-кухонь.
  • Розвиток кадрового потенціалу, який включає створення навчальних центрів та впровадження сучасних методик для шкільних кухарів.
  • Комунікація щодо здорового харчування з метою формування культури здорового харчування і якісної зміни харчової поведінки у дітей та їхніх батьків.

Імплементація реформи в Україні здійснюється за підтримки ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітньої продовольчої програми ООН, Фонду Говарда Баффета, швейцарсько-українського проекту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарського проекту «Діємо для здоров’я», Європейського інвестиційного банку, Антикорупційної ініціативи ЄС EUACI.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Марина
24.12.2024
Багато гарного говорять, а насправді у нас додаткове обладнання для кухні (кекв 2210) вже другий рік не фінансують
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі