Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.05.18
13094 18
Друкувати
Обране

Уряд оновлює програму надання субсидій: більш справедливо та адресно

Уряд сьогодні зробив важливий крок на шляху до монетизації субсидій. Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватись живими грошима, а це означає, що їх отримувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті ощадливого споживання кошти. Таким чином монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності.

Однак перехід до монетизації можливий тільки в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує. Започаткована кілька років тому ініціатива надання прямої допомоги уразливим верствам населення у вигляді субсидій довела свою ефективність. Втім, з часом вона стала потребувати удосконалення – передусім в бік збільшення адресності.

Верифікація субсидіантів, яку розпочало Міністерство фінансів, виявила ряд системних проблем з призначенням субсидій. З огляду на це Уряд схвалив сьогодні на позачерговому засіданні рішення про внесення низки змін в програму. Вони скоротять випадки зловживань, які, нажаль, стали непоодинокими і про які неодноразово повідомляли ЗМІ. Ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за кошт платників податків.

Про які новації відтепер треба знати і на що звертати увагу?

Предмети розкоші та доходи від оренди  

У містах мільйонниках нерідкими стали випадки здачі квартир в оренду із своєрідним бонусом – оформленою субсидією на комунальні послуги. При цьому власники помешкання не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші.  

Відтепер якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи – в новій графі «інші доходи».

Великі будинки і квартири 

Є помешкання, які виходять за рамки середньостатистичних та відносяться до категорії «преміум класу». До недавнього часу на них також оформлялися субсидії - на підставі того, що прописувалася тамодинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. Вона, цілком очевидно, була не здатна оплатити повну вартість послуг і зверталась до комісії щодо надання субсидії на понаднормативну площу.

З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія відміняється якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі. 

Тіньова зайнятість

Чимало українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи.

Тепер тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний,  бо  насправді працює без оформлення  в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

В Мінсоцполітики переконані, це стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію насправді отримують люди з достатньо високими доходами.

З метою стимулювання енергозбереження  також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання  і становитиме 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 м2 площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Важливо знати й те, що внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення  субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само – до 1 вересня -  подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Щоправда обрати спосіб отримання коштів треба самостійно.

КМУ

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
18
Тетяна
02.05.2018
Яка турбота, б....! А два працюючих на МЗП в сільській місцевості, де опалення пічне і вугілля по 7 тисяч за тону. отримають замість субсидії звичну комбінацію з трьох пальців. Пану соціальному міністру навіть в черепушку така думка не закрадалась, що є в країні істоти, що топлять вугіллям, як дикі. Скільки разів зверталась за субсидією - не виходить, багаті ми, виявляється. А опалення вугіллям - це, виявляється, альтернативне. Тьху на вас, .............
Олена
02.05.2018
Щось я не бачу покращення і стимулу працювати. Мабуть наступник кроком буде відбирання квартир та будинків за несплату комунальних та податку на нерухомість
Вадим
02.05.2018
Напевно вже всі зрозуміли яку "справедливість" має на меті наш уряд і до чого все йде:субсидії будуть отримувати одиниці, а решті потрібно готуватися до нових тарифів, розрахованих по схемах типу вРоттердам чи вПопугаген ++++.
квітка
02.05.2018
Дивне нарахування субсидій подивіться в нашій деревні отримують дуже багаті люди з шикарними будинками з шикарними машинами, на шикарні ремонти в них є кошти , а здають не вірні довідки і отримують субсидії, а бідні з старими хатами немають дійсно чим заплатити за газ то їм не положено, як вони рахують не зрозуміло.
ноунейм квітка
02.05.2018
"З метою стимулювання енергозбереження також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м3 на 1 м2 "
І тут норму "зрізали"
ноунейм квітка
02.05.2018
усе там якраз зрозуміло. просто у багатих сусідів їхні статки через податкову не проходять.
оксана
03.05.2018
Спасибо хоть так, а то могли бы и АТО обьявить, как у нас.
Ната
03.05.2018
Живуть двоє безробітних -в них субсидія,вікно взимку відчинені не можуть використати всю субсидію ,а рядом живуть двоє працюючих і в них субсиді не виходить,постійно економлять.Парадокс.Працюєш-платиш,не працюєш-держава платить за тебе.
Оля
03.05.2018
У моей знакомой 5 членов семьи (из них 3 малолетних детей) уехали на ПМЖ в Крым,, а паспорта и прописку оставили сдесь, а там гражданство получили. Но субсидия у нее как будто их 6 безработных. А моей маме не положена потому что у нее 1500 пенсии, а у меня зпл. аж 6000!
Олена
03.05.2018
Зарплати потрібно адекватні платити, не по 100 евро в місяць всім. Люди їдуть на другі країни працювати. Да, привозять кошти для своїх родичів, строять квартири і будинки дя батьків, дітей, щоб не жили в старих аварійних хатах. А хто підрахував їх втрачене здоров'я. хто підрахував ті трупи, що залишилися на чужині, хто підрахував ті зруйновані сім'ї і їхні сльози?! Скажете хай не їдуть? А хто вам ті аварійні хати має замінити на нові? Мабуть теж бюджет? А зможе? Ви вирішіть, що ви будуєте країну в якій немає бідних або країну, в якій маленька часточка населення супер багата, що може дозволити витратити на добу 3 тис.євро на відпочинок, а всі працюють від зарплати до зарплати, живуть в трущобах і заздрять сусіду, що той чуть краще живе, бо в нього стіни з гіпскартону рівніші та є кімнати для кожного члена сім'ї, а ще душ та туалет.
Наташа
03.05.2018
Как всегда все для людей
Дмитро
08.05.2018
Як пережити перехідний період від ініціатив цьго веселого, смікливого пану?

Наталія
08.05.2018
А мене це здивувало:Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. В ОТГ дублюють функціїї управління праці.В нашій ОТГ відділ соціального захисту 5 ????!!!!! чоловік.Для чого???Щоб приймати документи.і відносити?????В самому районному управлінні соцзахисту на прийомі 5 чоловік працює.Супер черг там немає,все оперативно.Щось я не розумію такого обєднання. До речі,на 2 сільських ради і 1 одну селищну раду створену в ОТГ структура апарату виконкому ОТГ складає 63 одиниць.Куди дивиться Гройсман зі своїм ефективним використанням бюджетних коштів.?????Крім землі у нас немає нічого.


НАТА Наталія
08.05.2018
Я не впевнена, що у нас ще та земля є!!!
ОК
10.05.2018
А на Дніпровських пагорбах на одній вулиці кілька вілл на одного власника і ВСІ -НА СУБСИДІ - по телебаченню показували, а весь центр Києва здається в оренду за скажені гроші і при цьому - теж НА СУБСИДІЯХ, зате старенька пенсіонерка в селі не може вкластися в норму і змушена мерзнути всю зиму або підтоплювати дровами, бо колись велику хату збудувала - хоч вали тепер...
0лена
10.05.2018
Так, "віли" в електронному реєстрі не зареєстровані. Тай там де справді розкіш на мільйони долларів податок на нерухомість не беруть місцеві влади, а ті у кого в загальній площі будинку гараж, подвал, гіпсокартонна мансарда, сарай і законослухняно зареєстрували це все, платять за лишній метр 32 грн(1 євро). І ніхто не враховує, що у людей статки реально впали в 2014 році в 4 рази (2013 рік- 1$-8 грн, 2014 рік -1$-24 грн), а ціни як були прирівнені до долара такими і зостались. В Польші, там де зарплата в 10 разів більше, платять податка на нерухомість за 1 кв.м.-0,17Є -5,44 грн. Мабуть ціна на газ теж менше. Не думаю, що ми хотіли так жити, як живемо. Молодь розбігається по іншим країнам, людей похилого віку доводять до зубожіння та до передчасної смерті з такими законами та медициною, ще й на смерті хочуть заробити. Це геноцид? Для кого ви будуєте новобудови? Для якого народу?
Анна
18.05.2018
Це просто жах якийсь!!! Мені відмовили бо я тепер повинна вказати дохід батька дитини, з яким я розлучена 15 років , який невідомо де, він має іншу сім’ю, аліментів не сплачує 15 років, ніколи не був прописаний у моєй квартирі, його поліція не може знайти, а я повинна вказати його в декларації! Це що прикол якийсь чи що??
ХХL Анна
22.05.2018
Ні, реальність
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі