Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.01.20
10766 7
Друкувати
Обране

З першого квітня в Україні запровадять електронний лікарняний

З першого квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний. Про це заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль заявив під час пресбрифінгу “Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи”.

“З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України”, - наголосив Олег Коваль.

За словами заступника Міністра соціальної політики, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних. “Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим”, - підкреслив Олег Коваль.

Серед запобіжників та гарантій прозорості у системі електронних лікарняних Олег Коваль назвав такі пункти:

1. Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом - тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ.

2. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар: у нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.

3. Ми зможемо боротися та відслідковувати потенційні “схеми”, коли “на лікарняний” іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

Як резюмумав Олег Коваль, перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я. 

Мінсоцполітики

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
7
777
28.01.2020
меня больше волнует как будет проходить процесс начисления больничного. опять будет "пойди туда ,не знаю куда , принеси то , не знаю что " . пусть тогда фонды этим и занимаются , а нам только суму больничного дают для начисления и перечисления ЄСВ.
Яна 777
29.01.2020
Работа опять ляжет на бухгалтера Вот увидите Следит за больничным Подавать куда-то расчет И заявки Все как всегда Только теперь еще прийдеться заходить и регистрироваться наверно на ещё одну программу Как то же надо проверять! У меня например были случаи что работник болел дня три и больничный был , но руководитель писал в табеле рабочие дни так как у этого работника были не использованые отгулы. А теперь что следить нам бухгалтерам и ругаться за табеля и выгрызать больничный??? Вдруг проверка скажут был Иванов на больничном а где он на придприятыы рабочие дни?7 Кошмар Опять на наши головы проблема..а как зарплату бухгалтеру повысить.. так государство фигу тычет.. на уровне с уборщицей(((
.... Яна
29.01.2020
Так, несправедливості багато. Накидують на бухгалтера тисячу звітів і тисячу і один штраф...Але головна несправедливість у мене на організації: я працюю в спортивній школі, підпорядковуємось управлінню освіти і коли було прийнято постанову 755 про підвищення окладів тренерів-викладачів, ми склали проект-бюджет на 2020 рік, фонд з/п на рік становив з підвищенням біля 12 млн., нам дали 10 млн., цього не достатньо, щоб в повному обсязі оплатити з/п тренерам. Так нам в управлінні сказал, щоб виплатити всім тренерам з/п потрібно зняти набавки у адмінперсонала... Тобто, щоб тренери получали по 15-30 тис, нам потрібно, щоб адмін персонал віддав свою з/п і працював на мінімалку...
Артем ....
30.01.2020
Фигасе.... 15-30 тисячtransparent_pxl.png
Енгрібьорд 777
28.01.2020
нє пойдьоть! кого ж тоді ФСС перевіряти будуть, якщо самі ж таки будуть проводити нарахування?
777 Енгрібьорд
29.01.2020
ну да . штрафовать о кого-то ж надо
АННА
31.01.2020
Это где такое бывает: коли “на лікарняний” іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування,? Может у вас там в ваших министерствах, а простой бухгалтер за начисленную лишнюю копейку несет материальную ответственность.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі