Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.11.19
10385 10
Друкувати
Обране

Чи має право роботодавець скоротити працівницю під час відпустки по догляду за дитиною до трьох років?

До Управління звернулася працівниця з проханням роз’яснити, чи правомірні дії керівництва РДА, яке повідомило про скорочення працівниці, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років.

Частиною 1 ст. 104 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа припиняє своє існування в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Під час ліквідації підприємства з правонаступництвом звільнення жінок, зазначених у частині третій ст. 184 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) можливе лише за п. 5 ст. 36 КЗпП шляхом переведення на інше підприємство, в установу чи організацію, які є правонаступниками. При цьому, правонаступник зобов'язаний прийняти таких жінок на роботу у порядку переведення.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації звільненню підлягають всі працівники, у тому числі вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини інваліда, які зазначені у ст. 184 КЗпП. Звільнення таких жінок згідно зі ст. 184 КЗпП має відбуватися з обов’язковим їх працевлаштуванням. Власник або уповноважений ним орган здійснює їх працевлаштування самостійно або через державну службу зайнятості.

На період працевлаштування за таким працівником зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення трудового договору.

 ГУ Держпраці у Черкаській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
10
бух
20.11.2019
А якщо не має "злиття, приєднання, поділу, перетворення, ліквідації" є скорочення штату на 40%, ми маємо залишити працівниць, що перебувають у відпустці по догляду за дітьми до 3-х (6-ти) років, а тих хто дійсно працює - звільнити?
**** бух
26.11.2019
Тих хто в рда дійсно працює можна на пальцях однієї руки перерахувати
Енгрібьорд бух
20.11.2019
Так. Чи Ви з точки зору "соціальну справедливості" запитували? Ії не існує. При будь-якому рішенні питання будуть ті, кого воно не влаштовує.
бух Енгрібьорд
20.11.2019
Є люди які працюють, знають свою роботу, а є такі, що віддали дітей до дитячого садка, купили довідку по догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. І ми маємо звільнити за скороченням перших, а залишити других, прикро...
Сергій
21.11.2019
Закон України Про державну службуСтаття 87. Припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення1. Підставами для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення є:1) скорочення чисельності або штату державних службовців, скорочення посади державної служби внаслідок зміни структури або штатного розпису державного органу без скорочення чисельності або штату державних службовців, реорганізація державного органу;5. Наказ (розпорядження) про звільнення державного службовця у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, може бути виданий суб’єктом призначення або керівником державної служби у період тимчасової непрацездатності державного службовця або його відпустки із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.{Статтю 87 доповнено частиною п’ятою згідно із Законом № 117-IX від 19.09.2019}
бух.В.
21.11.2019
Читайте уважно законодавство - скорочуть посаду а не людину, тому під скорочення попадають всі посади без вичлючення, є лише деякі нюанси, а саме: посаду(и) працівниць, що перебувають у відпустці по догляду за дітьми до 3-х (6-ти) років скорочують, про що прописують у штатному розписі, але з тами працівницями розірвати трудовий договір можна буде лише після того як дитині (дітям) виповниться 3 чи 6 років. Ну а власне на якій посаді вона буде працювати якщо її посаду буде скорочено?
бух бух.В.
25.11.2019
Так, скорочують посади. Якщо у відділі працює 4 спеціалісти, за "новою" структурою з 01.01.2020 - буде 2 спеціалісти. То у зв'язку зі скороченням посади маємо звільнити 2 працівників за скороченням.
Олена
26.11.2019
А ніхто не думав про те, що працівниця, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років може виявити бажання вийти на роботу раніше, аніж дитині виповниться три роки, адже це її право, і при цьому вона не порушує законодавство. А на цей момент її посада вже скорочена, то на якій посаді вона має приступити до роботи?????
**** Олена
26.11.2019
Ну перед цим працівниця ж підписує повідомлення
бух.В.
29.11.2019
А якщо установу чи організацію повністю ліквідують ( ліквідують райони, а відтак і адміністрації, районні ради тощо), то куди ж працевлаштується працівниця навіть якщо на той момент дитині не виповниниться 3 роки ? Думаю відповідь Ви знаєте - біржа праці або самостійний пошук роботи. Удачі всім.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі