Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.09.17
4552 3
Друкувати
Обране

Дії керівника та співробітників підприємства, якщо працівник отримав ушкодження в робочий час під час бійки

Згідно проведеного аналізу екстрених повідомлень про звернення потерпілих з посиланням на нещасний випадок на виробництві, які надійшли до Головного управління Держпраці у Луганській області від лікувально-профілактичних закладів потерпілі отримують травми не лише під час виконання трудових обов’язків, а і внаслідок людських стосунків. Розглянемо випадок, коли ескалація конфлікту між працівниками дійшла граничної межі і вилилась у бійку.

 В цій ситуації свідки події повинні зробити наступне:

    перша дія -  терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, за потреби забезпечити його доставку до лікувально - профілактичного закладу;

    друга дія – викликати поліцію.

    Керівник структурного підрозділу, де трапилася бійка, повинен невідкладно зафіксувати всі обставини події  у доповідній записці на ім’я керівника підприємства, бажано із зазначенням свідків.

    Отримати письмові пояснення від учасників бійки. Письмові пояснення важливі насамперед для з’ясування причин конфлікту. Разом з тим, вони потрібні й при визначенні відповідальності. Якщо учасник (учасники) бійки відмовляються від надання письмових пояснень, слід скласти відповідний акт.

    Якщо отримані працівником тілесні ушкодження призвели до тимчасової чи постійної втрати працездатності постає питання: чи підпадає бійка під категорію нещасних випадків  виробничого характеру?

     На сьогодні в Україні діє Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232 (далі - Порядок №1232).

    Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом і складається акт за формою Н-1, зокрема, визначено заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів (пп.16 п.15 Порядку №1232). Таким чином, залежно від обставин, що призвели до бійки, нещасний випадок можна кваліфікувати і як такий, що пов’язаний з виробництвом, і як непов’язаний.

    На підприємстві готують наказ про накладання дисциплінарного стягнення на працівника, який спричинив бійку, порушив дисципліну на підприємстві. За порушення трудової дисципліни Кодекс Законів про Працю  передбачає дисциплінарну відповідальність у  формі догани або звільнення.  Стягнення оголошується у наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис. Якщо працівник відмовляється ознайомитися з наказом про стягнення, оформлюють відповідний акт.

 

ГУ Держпраці у Луганській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
3
111
27.09.2017
бггг, краще бійки на робочому місці може бути тільки мпсова бійка :)
Сергій
27.09.2017
Припустимо, що кваліфували як такий, що не пов’язаний з виробництвом. Тобто у лікарняному буде підкреслена причина непрацездатності "невиробнича травма-5" Стаття 23 Закону №1105 "Підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності": 1. Допомога по тимчасовій непрацездатності не надається: 1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину В такому разі виникає питання - чи є це злочином і чи має право підприємство не оплачувати лікарняний?
Оксана
04.10.2017
В одной воинской части начфин (главбух) ударила книгой по голове прапорщика. Тот написал командиру рапорт с жалобой. Командир вызвал прапорщика и "убедил"забрать рапорт. Вот бывает и так. Это правда! До войны было.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі