Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.10.17
13757 3
Друкувати
Обране

Новий Закон про освіту: оплатно-трудові норми

Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII набув чинності 28.09.2017 р. Проте заплановано, що окремі його норми почнуть застосовуватися пізніше.

Як і раніше, педпрацівник зобов’язаний проходити атестацію (чергова — один раз на 5 років і позачергова) (ст. 50 Закону про освіту). Зберігся припис про те, що необхідною умовою для атестації педпрацівника є підвищення ним кваліфікації. Проте процедура підвищення кваліфікації як педагогічними, так і науково-педагогічними працівниками має бути прописана в спеціальному порядку, який уповноважений затвердити КМУ (ст. 59 Закону про освіту).

Крім того, педпрацівники можуть проходити сертифікацію в порядку, затверджуваному КМУ. Підкреслимо: у ч. 2 ст. 51 Закону про освіту чітко вказано, що сертифікація педпрацівників здійснюється на добровільних засадах виключно за ініціативою такого працівника. Передбачається, що за проходження сертифікації педпрацівнику виплачуватиметься доплата (ч. 5 ст. 61 Закону про освіту), але лише з 01.01.2019 р.

Мабуть, найбільш резонансна норма в оплатному аспекті прописана в ч. 2 ст. 61 Закону про освіту: посадовий оклад педпрацівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі 3 мінімальних зарплат. Найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівникавстановлюється на 25 % вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії.

Перспективи непогані, але вказана норма запрацює з 01.01.2018 р., та й то, скоріш за все, не в повну силу. Річ у тім, що п.п. 1 п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону про освітупередбачено поетапне, розтягнуте аж до 2023 року, підвищення окладів педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Як це реалізовуватиметься, стане зрозуміло тільки після затвердження КМУ схем посадових окладів.

Надання окремих виплат педагогам гарантувалося старим Законом України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, але і в його спадкоємцеві вони також є. Так, за педагогічними і науково-педагогічними працівниками збережено право на:

  • допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі місячного посадового окладу / ставки зарплати;
  • надбавку за вислугу років у тих самих розмірах (більше 3 років — 10 %, більше 10 років — 20 % та більше 20 років — 30 % посадового окладу).

У той час за педпрацівниками збережено право на щорічну грошову винагороду в розмірі до одного посадового окладу / ставки зарплати (ч. 1 ст. 57 Закону про освіту).

Жовтень , 2017/№ 19 Новини та події

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
3
Елена
13.10.2017
А престижность 20%???
Маша Елена
14.10.2017
А що казати бухгалтерам у відділах освіти???? максимум 2970 - 10 розряд і 50% за складність і нарпуденівсть - якщо повезе??? А відпавідальності?!? А про головних бухгалтерів взагалі окрема розмова - знай все, роби все, а получай так нати ти нічого незнаєш і не вмієш....
Маня Маша
24.10.2017
Так це ж закон про освіту, нікого іншого, крім освітян (тобто педагогів) він не захищає: їм і проїзд, і житло, і земельну ділянку, і оплату праці достойну, а всім іншим - дулю (вибачайте бо не хватає слів)! Бачте, всі інші не висококваліфіковані працівники. Хочу звернути увагу на профспілку працівників освіти: захищає права лише педагогів, то нехай лише вони і сплачують внески або зовсім ліквідувати як структуру, щорічно які кошти відраховуються на її утримання, а користі ніякої.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі