Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.09.22
4250 1
Друкувати
Обране

Оплата роботи у вихідні дні під час воєнного стану

У Держпраці надали роз’яснення питання з приводу оплати роботи у вихідні дні під час воєнного стану.

Відповідно до п.п. 5 п. 1 ст. 6 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в указі Президента України про введення воєнного стану зазначається вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку із введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

15.03.2022 р. Верховною Радою України ухвалено Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136-ІХ).

Згідно з пунктом 2 розділу “Прикінцеві положення” Закону № 2136-ІХ главу XIX «Прикінцеві положення» КЗпП доповнено п. 2 такого змісту: «2. Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Згідно з ч. 2 ст. 1 Закону № 2136-ІХ на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина передбачених статями 43, 44 Конституції України.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону № 2136-ІХ, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 КЗпП,тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів, частини першої статті 65 КЗпП, граничні норми застосування надурочних робіт, частин третьої – п’ятої статті 67 КЗпП, вихідні дні, статті 71 КЗпП "Заборона роботи у вихідні дні".

Винятковий порядок застосування такої роботи, статті 73 КЗпП, святкові і неробочі дні.

Відповідно до статті 72 КЗпП, робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 КЗпП.

Однак, виходячи з норм ч. 6 ст. 6 Закону № 2136-ІХ, не застосовуються способи компенсації за роботу у вихідний день, передбачені ст. 72 КЗпП.

Оплата праці у вихідний день здійснюється за фактично виконану роботу.

 

Володимир Коптіков, головний державний інспектор Міжрегіонального управління Держпраці

Джерело:
Держпраці
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Світлана
22.09.2022
Якраз стаття 72 КЗпПУ і застосовується (дивіться зміни до Закону 2136-ІХ від 01.07.2022).
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі