Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.04.19
5131 15
Друкувати
Обране

Працівники в складі комісій зобов'язані перевіряти правильність видачі лікарняних колегам

Відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на кожному підприємстві незалежно від форми власності утворюється комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності або, у разі чисельності працівників 15 і менше, обирається уповноважений. Комісія складається з працівників, що були делеговані до неї роботодавцем і профспілковою організацією підприємства, та має широкий перелік обов’язків, прав і повноважень.

Так, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні застрахованим особам допомоги по тимчасовій втраті працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах і на поховання. На підставі цього рішення роботодавцем оформлюється та подається заява-розрахунок, за якою Фонд соцстраху здійснює фінансування матеріального забезпечення.

Серед іншого, комісія зобов’язана розглядати підставу і перевіряти правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення. За необхідності комісія має право звертатись до робочих органів виконавчої дирекції Фонду соцстраху або їх відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

За наявності підстав комісія може як відмовити в призначенні матеріального забезпечення працівнику, так і прийняти рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково).

Права та обов’язки комісії (уповноваженого) врегульовані постановою правління Фонду соцстраху від 19.07.2018 р. № 13 «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності». 

Фонд соцстраху

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
15
Татьяна
11.04.2019
А может быть создать комиссии в мед.учреждениях? Чтоб они проверяли, как их коллеги заполняют больничные листы и выполняют инструкции, для них написанные!!!
12345 Татьяна
11.04.2019
Ой, ну что Вы! Стоит ли так заморачиваться - ведь для этого есть бухгалтер (сарказм).
12345
11.04.2019
Сдается мне, соцстрах совсем уж прифигел - ну как комиссия будет определять правильность ВЫДАЧИ больничного? А насчет заполнения - выходит врачам закон не писан: заполняй чего хочешь и как хочешь. В общем у меня есть предложение: по каждому больничному обращаться в соцстрах за разъяснениями (измотать, так сказать "врага" запросами).
EVGENIY 12345
11.04.2019
У меня предложение по лучше! Пусть сам фонд проверяет эти больничные листы! Сотрудник который взял больничный пусть несет его в фонд! А на работу приносит квитанцию от фонда что фонд его принял! И все! Все данные для расчета есть в ПФУ пусть сами считают и перечисляют прям сотруднику деньги фонда, а то что за счет установи установа сама перечислит!! И все блин и никаких тебе отчетов в ФСС, пусть они перед нами отчитываются, а не наоборот!!
Юлія EVGENIY
12.04.2019
Давно треба вже таке зробити! Тоді буде все правильно і в заповнених лікарняних листках , і в нарахуваннях . А штрафи нехай самі собі виписують, і комісії створюють при Фонді. Наскільки було б менше в усіх проблем! А то як гроші виплачувать хворому з Фонду - немає по три місяці, а бухгалтер все повинен вчасно зробити. В нас заборгованість з минулого року Фонд нещодавно тільки погасив, а цьогорічні лікарняні чекаємо десь через три місяці. А хворому за що лікуватися?
Оля 12345
11.04.2019
Зверталась в ФСС за роз'ясненням в ФСС, відповідь чекала 1,5 місяця!
Таку відповідь дали, що чесно, я б тому відповідальнику пику натовкла -
загальними фразами та читайте порядок 1266. "Дякую" без вас і не додумалась!
12345 Оля
11.04.2019
Ясное дело, что ФСС отвечает отписками, но моя мысль заключается в следующем - заколебать соцстрах МАССОВЫМИ обращениями, буквально по каждому больничному, может тогда они репу начнут чесать.
Людмила
11.04.2019
Підстава для видачі лікарняного - хвороба працівника. Як члени комісії, можуть перевірити підставу, якщо вони не є лікарями? Як вони можуть перевірити дотримання хворим встановленого режиму, якщо про цей режим вони дінаються вже після закриття лікарняного, коли працівник принесе його на підприємство? Члени комісій - працівники підприємства, у яких є безпосередні службові обов'язки, від виконання яких їх ніхто не звільняв. Чому у робочий час вони повинні займатися виконанням функцій фонду або лікарів? Чому медпрацівники не несуть відповідальності за правильність заповнення листів непрацездатності, а вся відповідальність та штрафи перекладаються на підприємства? ФСС фінансує виплати за лікарняними листами, нехай і перевіряє првильність їх заповнення, а також здійснює виплати безпосередньо людям.
Маша
11.04.2019
А аналізи хворого теж потрібно перевіряти? Чи я як уповноважений повинна бути присутня при їх здачі? А як впевнитись що аналізи не перплутали? Море запитань!!!
Олена
11.04.2019

Як завжди медичний персонал ніколи, ні за що не несе відповідальність. Фонд, щоб зменшити свої витрати перекладає помилки лікарів на бухгалтерів, комісія на підприємстві це формальність.


12345
11.04.2019
Коллеги, а есть ли в стране профсоюз бухгалтеров-бюджетников? Может туда пойти поплакаться на свою тяжкую долю?
Оля 12345
17.04.2019
я про це давно думаю
Ааа
11.04.2019
Маю такий досвід: Лікарняні видані з порушенням, яких не бачить комісія і не може навіть підозрювати (заповнення внутрішньої документації в лікарні), сам бланк і відмітки на ньому в ідеалі. Перевірка Фонду зобовязує установу відшкодовувати, бо в ході зустрічної перевірки декількох лікарень встановлюється невідповідність процедур законодавству. Установа оскаржує. Результат: перша інстанція за установою, апеляційна без розбору скасовує рішення першої інстанції. Ще б трішки і був би прецендент. Нажаль судова система підвела.
Злой Бух
16.04.2019
скасувати фонди- дармоїди, захворів працівник - роботодавець сплачує лікарняний. Крапка.
Оля Злой Бух
17.04.2019
Тільки в мене 90% лікарняних - це гульки прогульки!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×