Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.11.20
8880 0
Друкувати
Обране

Щодо погодинної оплати за фактичну кількість годин відповідно до пункту 91 Інструкції N 102

Оплата праці працівників закладів та установ освіти здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. N 102 (зі змінами) (далі - Інструкція).

Слід зазначити, що дана Інструкція на сьогодні застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним у наказі Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. N 557 "Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ" (далі - наказ N 557), який розроблений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери".

Відповідно до пункту 91 Інструкції керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку).

У сільській місцевості директори і їх заступники при відсутності вчителів або викладачів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти.

Директори, їх заступники по навчальній роботі в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти можуть вести викладацьку роботу в середньому не більше 12 годин на тиждень, якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад.

Названим працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години викладацької роботи чи занять з гуртківцями, виконані, як виняток, у зв'язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену у пункті 91 Інструкції, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Розмір погодинної оплати у цьому випадку визначається відповідно до пункту 73 Інструкції.

У пункті 14 Інструкції визначені випадки, коли застосовуються ставки погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять, які на сьогодні затверджені у додатку 16 наказу N 557 і додатку 5 до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298. Так, зокрема, у пункті 5 примітки зазначено, що у загальноосвітніх школах всіх типів і найменувань, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I - II рівнів акредитації та педагогічних училищах ставки погодинної оплати праці, передбачені цим пунктом, застосовуються для оплати висококваліфікованих спеціалістів та діячів науки і мистецтва, які запрошуються для читання окремих лекцій, а також у вищих навчальних закладах I - II рівнів акредитації для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій. Для працівників підприємств, установ і організацій, які мають навантаження протягом навчального року, застосовується погодинна оплата праці виходячи зі ставок вчителів та викладачів, встановлених залежно від розряду, категорії, освіти.

 

Джерело:
Лист МОНУ від 21.05.2020 р. N 1/11-3386
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі