Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.06.23
1773 0
Друкувати
Обране

Енергоефективні публічні закупівлі – це економічна вигода для держави та громад

«Органи влади мають впроваджувати саме енергоефективні публічні закупівлі. Це вимога не лише законодавства, а й безпосередня вигода для економіки держави і громад», – наголосив заступник Голови Держенергоефективності Віктор Білько, виступаючи перед учасниками міжрегіональної навчальної програми GIZ для місцевої влади, бізнесу, територіальних громад.

Як пояснив Віктор Білько, по-перше, енергоефективні обладнання та техніка забезпечують зниження споживання енергії та економлять кошти на закупівлі енергоносіїв.

По-друге, це позитивний вплив на довкілля. Зменшення споживання енергії сприяє зниженню викидів та впливу на клімат.

«Найважливішим принципом впровадження енергоефективних публічних закупівель має бути принцип «енергоефективність передусім». Це означає, що при виборі товарів та послуг необхідно враховувати їхню енергоефективність. Саме це має мати пріоритет перед іншими факторами, такими як вартість або вигляд продукту», - розповів Віктор Білько.

«Не дивлячись на виклики, з якими ми стикаємося у часи війни, впровадження енергоефективних публічних закупівель в Україні є невідкладним завданням. Воно сприятиме економічному зростанню, збереженню ресурсів та поліпшенню стану навколишнього середовища», - додав заступник Голови Агентства.

Водночас, Держенергоефективності працює над тим, щоб український ринок поповнювався саме енергоефективною технікою і обладнанням. Для цього Агентство впроваджує систему енергомаркування техніки та встновлює вимог з екодизайну, враховуючи практику та законодавство ЄС.

Сьогодні в Україні діють 16 технічних регламентів із енергетичного маркування та 29 технічних регламентів з екодизайну, розроблених Держенергоефективності.

«Держенергоефективності активно проводить роботу щодо удосконалення системи технічного регулювання у сфері енергоефективності і ми плануємо до кінця цього року оновити близько 15 технічних регламентів з екодизайну та енергетичного маркування», – зауважив перший заступник Голови.

Джерело:
КМУ
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі