Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.09.19
11649 11
Друкувати
Обране

Єдина звітність з ЄСВ і ПДФО: як будемо звітувати

Новообрані депутати у перший день роботи зареєстрували два законопроекти, які торкнуться роботи всіх наших читачів. Мова йде про проекти Законів № 1057 Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб та  № 1072 Про внесення змін до ПКУ щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб.

В пояснювальних записках до законопроектів говориться, що в більшості випадків база нарахування ЄСВ співпадає з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Об’єднання звітності з ЄСВ зі звітністю з ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників податків – страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб).

Пропонується встановити такий порядок звітування:

► платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, зобов’язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПКУ для податкового (звітного) місяця, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платників податків – фізичних осібсуми утриманого з них податкусуми нарахованого єдиного внеску, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку, зменшення та/або збільшення сум єдиного внеску та/або до зміни платника податку (застрахованої особи) – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

► платники єдиного податку першої та другої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ , нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

► платники єдиного податку третьої групи, як і раніше, подають податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. При цьому, у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

► ФОП на загальній системі оподаткування подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності.

► фізичні особи, яка провадять незалежну професійну діяльність подають річну податкову декларацію, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначають інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми ЄСВ , нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

У разі прийняття зазначені Закони наберуть чинності з 1 липня 2020 року.

buhgalter911.com

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
11
злая зая
02.09.2019
Это, что, теперь и по ПДФО ежемесячно отчитывайся? Ну, "спасибо"! Шоб вам так жить!
Тетяна злая зая
02.09.2019
Зая, звіт один же буде, та сам рахуватиме й ПДФО, й ЄСВ Я сподіваюсь...
!! Тетяна
02.09.2019
Звіт не повинен рахувати ПДФО! Адже у випадку перехідних відпускних та лікарняних неможливо врахувати податкову пільгу.
Тетяна !!
02.09.2019
Коли робили ЄСВ у Фри-звіти, розрахунок ПДФО йшов автоматично, робилась автоматично наборка на квартальний. Значить, передивляться коди та типи нарахувань, щось ще, але автоматичний розрахунок буде присутній, побачите. Друге питання - це скільки головного болю додасть воно для бухгалтера... Але це вже не проблеми розробників будуть. Для цього існує поголів"я піддослідних бухгалтерів
квітка
02.09.2019
як завжди все на голову бухгалтера, та колись цей дурдом закінчиться? а зар.плата то прибиральниці, набридло до сліз.
Енгрібьорд
02.09.2019
Штрафні санкції теж перейдуть з 1 ДФ? Якщо звіт по ЄСВ більш-менш лояльно ставиться до донарахувань, то подача "корегуючих" по ПДФО забавка досить дорога
Злой Бух
03.09.2019
ми рахуєм, ..., ...
злая зая
03.09.2019
Ну от коли в цій країні закінчаться "рехворматори"???
Іра
03.09.2019
Я сподіваюся, що вони хоч про військові частини не забудуть, а не так як зараз досі немає жодних роз'яснень, як робити Дод. 4 по військовослужбовцям(((
Олена
05.09.2019
Цікаво! Ніхто про зарплату бухгалтера не згадує , а рахуйте всім підвищення- бухгалтерія!! Хто згадає зарплату бухгалтера!!! На рівні прибиральниці працюють!!!Де Вислуга бухгалтерів?
злая зая Олена
05.09.2019
там, де і всі ті, хто не підписав петиції про встановлення доплати за вислугу рокув бухгалтерам на сайті презика...
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі