Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.02.22
15990 0
Друкувати
Обране

З 5 березня токени обов’язкові?!

Вітаю! Я — Наталя Амброзяк, юрист журналу «Податки & бухоблік». Знову піднімаємо з темного минулого тему токенів (тобто захищених носіїв для кваліфікованих електронних підписів). Чи дійсно з 5 березня потрібно обов’язково електронний підпис та печатку генерувати тільки на токен?

Спочатку трішки історії…

7 серпня 2018 року. Набуває чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги» (далі — Закон про ДП) на заміну Закону України «Про електронний цифровий підпис»Замість ЕЦП — кваліфікований електронний підпис та печатка (КЕП). У Законі про ДП визначено, що електронні підписи, згенеровані до 7 серпня 2018 року, можна використовувати до закінчення їх строку дії, але не пізніше 7 листопада 2020 року (див. п. 5 розд. VI).

Проте усі «генератори» електронних підписів продовжують записувати електронні ключі як і раніше — на звичайні флешки та диски. 

2019 рік. Паніка! Після надсилання податкової звітності почали отримувати квитанції з попередженням: «електронний підпис знаходиться на незахищеному носії». Але податківці заспокоюють: «Усе гаразд, не звертайте увагу, це на дійсність звітності не впливає!».

Та ми, звісно, запідозрили, що усе не так просто як здається. Стали перевірити нормативку. Виявилося, що електронні підписи, згенеровані після 7 серпня 2018 року, які використовуються, зокрема, під час електронного спілкування з податківцями мають бути кваліфікованими. Кваліфіковані = зберігаються у засобах КЕП. 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі