Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.11.22
14675 0
Друкувати
Обране

Зміни в обліку трудової діяльності та відміна Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю: Закон № 2682 вже діє

Законом України від 18.10.2022 № 2682-IX внесено зміни до деяких законів щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Він набрав чинності 06.11.2022.

Зокрема, внесено такі зміни:

  1. До ч. 1 ст. 17 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI в частині, що стосується передачі інформації з Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування на запити Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.
  1. До ч. 2 ст. 20 цього ж закону. Передбачено, що для обліку трудової діяльності працівника в електронній формі відомості про переведення на іншу роботу (посаду), звільнення, поновлення на роботі, призупинення/поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, належності або неналежності осіб, які працюють, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов'язковим медичним оглядам, у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей подаються страхувальником через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Порядок та строки подання відомостей повинен встановити ПФУ.

Передбачено можливість у разі пропуску в період введення воєнного стану строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю продовження виплати пенсії по інвалідності до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану в Україні та протягом 6 місяців після його припинення або скасування.

Як і раніше,оновленою ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII для роботодавців встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості 1 робочого місця.

Цей норматив роботодавці повинні розраховувати самостійно.

Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним.

Але подання роботодавцями звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ) вже не вимагається. Справа в тому, що норму, згідно з якою роботодавці мали зареєструватися у відповідних відділеннях Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подавати цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, виключено. Тобто подавати звіт за формою № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» за 2022 рік не потрібно.

Натомість Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю отримуватиме інформацію від ПФУ:

  • про створення роботодавціями робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановленого нормативу.

Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності визначатиме  роботодавців, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, та надсилатиме їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік. Але, як і раніше, підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, звільнено від сплати таких санкцій.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×