Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.03.23
9611 1
Друкувати
Обране

Мінфін вніс зміни до Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів

Мінфін наказом від 23.02.2023 № 104 затвердив зміни до Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору, затвердженого наказом Мінфіну від 13.12.2022 р. № 431.

 Розглянемо, що саме змінено.

  1. Передбачено, що інформація про залишок запасів у місцях зберігання на  початок і кінець місяця, про їх надходження та витрачання може відображатися у матеріальному звіті, який складається матеріально відповідальною особою в довільній формі, якщо його складання передбачено розпорядчим документом, затвердженим керівником. Матеріальний звіт заповнюється у натуральному вимірі на підставі первинних документів про наявність та рух запасів. Тобто Мінфін змінив обов'язок відображення інформації про залишок запасів у матеріальному звіті на можливість. І лише за умови, якщо складання такого звіту передбачено розпорядчим документом керівника.
  1. У разі необхідності суб’єкти держсектору можуть вести опис карток з обліку запасів, якщо облік ведеться не в книгах, а на картках, який складається у довільній формі.
  1. Прибутковий ордер може застосовуватися для оформлення господарських операцій з отримання матеріальних цінностей, які надходять від постачальників або від переробників з переробки на стороні, оприбуткування матеріальних цінностей, які відповідають критеріям визнання запасів, але раніше не були відображені в балансі, а також отриманих від ліквідації та розбирання необоротних активів. Тобто змінами передбачено можливість застосування прибуткового ордеру замість обов'язку. До того ж Мінфін прибрав умову застосування прибуткового ордеру для оформлення господарських операцій з отримання матеріальних цінностей, які надходять від постачальників, - за відсутності первинних документів від постачальника.
  1. Передбачено, що у накладній (вимозі) сума ПДВ наводиться суб'єктами держсектору, які є платниками ПДВ, у разі відпуску матеріальних цінностей стороннім організаціям.

Наказ № 104 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Наталья
03.05.2023
Минфину, похоже, больше делать нечего. Все проблемы решены, пора бухгалтеров кошмарить. Идиоты
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі