Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.08.15
4879 4
Друкувати
Обране

Не утримували ПДФО із заробітку мобілізованих - готуйтесь до штрафів

ДФС України повідомила: до роботодавця, який не утримував податок на доходи при виплаті середнього заробітку мобілізованим працівникам, що в подальшому компенсується за рахунок коштів Держбюджету, застосовується фінансова (штраф та пеня) і адмінвідповідальність.

Аргумент фіскалів – пп. «и» пп. 165.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно до вказаної норми, роботодавці не утримують податок на доходи саме із сум компенсації з бюджету витрат на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам.

А сам середній заробіток мобілізованого – об’єкт оподаткування податком на доходи. Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ це звичайна зарплата, нарахована (виплачена) працівнику згідно з умовами трудового договору (контракту).

Тому ненарахування та несплата податку на доходи і, відповідно, невідображення цих сум у розрахунку за ф. № 1ДФ – підстава для застосування штрафу та пені згідно з п. 119.2 та пп. 129.1.1 ПКУ.

Нагадаємо, що за порушення, вчинене вперше, – штраф 500 грн, а якщо до роботодавця протягом року вже застосовували штраф за таке саме порушення, - 1020 грн.

Окрім озвучених санкцій, на посадових осіб роботодавця (як юрособи, так і фізособи-підприємця) чекає й адмінштраф (ст. 1634 Кодексу про адміністративні правопорушення): від 34 грн до 51 грн  (від 2 до 3 НМДГ). Якщо протягом року до роботодавця вже застосовували цю санкцію – від 51 до 85 грн (від 3 до 5 НМДГ).

 

Інформація за даними категорії 103.26 ЗІР ДФС України:   

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Мария
19.08.2015
Добрый день.Правильно ли я понимаю механизм: начислил ср.зароботок мобилизированному, обложил налогами "снизу" и "сверху"- выплатил сумму после всех удержаний.Потом подаем в органы соц.политики заявку на компенсацию.И только после того как компенсируют- эта сумма будет считаться компенсацией и мы- в праве пересчитать налоги( "отсторнировать")
Євген
19.08.2015
Скоріш за все ви вірно думаєте Ще було ось таке роз'яснення https://buhgalter.com.ua/news/podatky-ta-zbory/pro-kompensatsiyni-viplati-z-byudzhetu/
Лю
19.08.2015
Угу, по крайней мере в части НДФЛ и ВЗ. Либо не выплачивать, пока не получена компенсация. Хотя отчет в собес называется "Отчет о ФАКТИЧЕСКИХ расходах".
Олена
19.08.2015
З якого періоду потрібно утримувати ПДФО і всі інші податки ніз заробітку мобілізованих? Червень і липень потрібно ?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі