Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.10.22
12397 2
Друкувати
Обране

Передплата періодики: в яку чергу можна оплатити?

Як передплатити періодичні видання (у т. ч. електронну версію) на 2023 рік з урахуванням вимог Порядку № 590*?

Усі ми добре знаємо, що в період дії воєнного стану види дозволених для здійснення видатків обмежено. А точніше, існує певна черговість, за якою розпорядники бюджетних коштів мають право здійснювати відповідні видатки. І цю черговість чітко прописано в п. 19 Порядку № 590.

У першу чергу здійснюють видатки на національну безпеку і оборону.

Тоді як переважна більшість дозволених видатків здійснюється в другу чергу.

У рамках виконання норм цього Порядку бухгалтерів бюджетних установ наразі турбує питання: як же проплатити періодичні видання на 2023 рік? Пропонуємо розібратися з цим разом.

Та спочатку нагадаємо загальний підхід до застосування КЕКВ при здійсненні видатків на передплату періодики.

Застосування КЕКВ

Як завжди, в питаннях вибору КЕКВ виходимо з економічної суті платежу та норм Інструкції № 333*. Так, якщо йдеться про передплату періодичних видань (у т. ч. електронних), застосовуємо КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п.п. 3 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Натомість оплату послуг доступу до інформаційних ресурсів слід здійснювати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (абз. 8 п.п. 1 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

У будь-якому разі застосування конкретного КЕКВ напряму залежатиме від формулювання предмета договору. Так, якщо в договорі прописано, що установа отримує лише можливість переглядати розміщену на певному ресурсі інформацію, то застосовуємо КЕКВ 2240. Якщо ж згідно з договором ви з певною періодичністю отримуватимете видання в паперовому та/або електронному вигляді, тоді використовуйте КЕКВ 2210.

В яку чергу можна оплатити?

Якщо йдеться про електронну версію видань, а саме про можливість переглядати розміщену на певному ресурсі інформацію (КЕКВ 2240), то вважаємо, що такі послуги можна оплатити у другу чергу.

Адже відповідно до п. 19 Порядку № 590 саме у другу чергу за загальним і спеціальним фондами можна здійснювати видатки на оплату інформаційних послуг. Окрім цього, за спеціальним фондом у другу чергу можна провести видатки на оплату послуг з доступу в режимі онлайн до інформаційних ресурсів.

Що ж стосується передплати періодичних видань (у т. ч. електронних видань) за КЕКВ 2210, то таку оплату можливо провести лише у третю чергу. На жаль, здійснення таких видатків у другу чергу п. 19 Порядку № 590 не передбачено.

«Запасний» варіант оплати

Видатки на оплату будь-яких товарів, робіт і послуг можна проводити як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінорганізаціями, у т. ч. на умовах співфінансування.

Звісно, якщо надавач відповідних коштів не проти проведення видатків саме на передплату періодичних видань.

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
2
Наталя
12.10.2022
хотілося б почути,як саме відповідно до постанови 590 прописати періодичні видання за КЕКВ 2210 в договорі (назва предмета закупівлі). а по КЕКВ вже і так ясно
Галина
12.10.2022
КЕКВ 2210 і 2240 - то дурня. там можна і обійтись від такої передплати у період бойових дій. Ви скажіть як здійснювати передплату за КЕКВ 3110. Для бібліотек поповнення бібліотечних фондів - основи їх діятьності!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі