Інформація по темі "" | Публікації по тегу
04.10.23
1551 0
Друкувати
Обране

У Мінфіні презентовано нову автоматизовану онлайн-інформаційну систему для планування та моніторингу виконання держбюджету

3 жовтня, відбулась установча зустріч із головними розпорядниками коштів - учасниками пілотування нових цифрових рішень в бюджетному процесі за участю Першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна та заступника Міністра фінансів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександра Грубіяна.

Також участь у зустрічі взяли державний секретар Дмитро Самоненко, представники Мінфіну, міжнародні експерти EU4PFM, державної установи «Відкриті публічні фінанси» та близько 50 головних розпорядників коштів державного бюджету.

На зустрічі учасникам пілотування нових цифрових рішень у бюджетному процесі представлено особливості нової ІТ-системи та її переваги. Особливу увагу було приділено організації процесу майбутнього пілотування цієї системи та взаємодії із розпорядниками коштів, що зі свого боку полегшить впровадження цієї системи в експлуатацію та, відповідно, здійснить цифрову трансформацію бюджетного процесу.

Під час вступного слова Денис Улютін подякував команді EU4PFM та всім партнерам, які допомагають у розробці ІТ-системи для планування та моніторингу виконання державного бюджету.

«Одне з наших головних завдань в рамках реформи публічних фінансів - це більш стратегічне бюджетне планування та перехід на новий, європейський рівень роботи над державним бюджетом. Така зміна вимагатиме посилення аналітичних спроможностей головних розпорядників коштів та більш оперативного доступу до інформації. Нова ІТ система взаємодії з ГРК максимально автоматизує цей процес  та є надважливою для України та нашого шляху до членства в ЄС. Уже наступного року ми розраховуємо готувати Бюджетну декларацію та бюджет за допомогою нової системи», - наголосив Денис Улютін.

Зі свого боку Олександр Грубіян повідомив, що нова ІТ-система взаємодії з розпорядниками бюджетних коштів стане єдиним цифровим інструментом спілкування з Мінфіном в бюджетному процесі, який забезпечить обмін юридично значимими документами, які належним чином будуть збережені, верифіковані та консолідовані: «Адже наша мета – ознайомити та навчити працювати із новою системою і отримати пропозиції щодо її удосконалення. Практично ми пропонуємо стати спільно із нами архітекторами нової системи».

Керівниця проекту «Програма з підтримки управління державними фінансами в України (EU4PFM)» Юргіта Домейкієне зазначила, що EU4PFM продовжує підтримувати реформи в управлінні державними фінансами на шляху до членства в ЄС і надавати допомогу в розробці нової ІТ-системи для бюджетного планування та моніторингу. Розробка такого ІТ-рішення була і залишається одним із найбільших пріоритетів Проєкту.

Основними перевагами майбутньої схеми взаємодії з головними розпорядника коштів є:

  • автоматизація отримання первинної інформації від розпорядників коштів, необхідної для складання проекту Державного бюджету;
  • застосування електронного підпису на всіх стадіях подання документів від розпорядників коштів до Міністерства;
  • створення єдиного інформаційного юридично значимого простору, відсутність необхідності розгортання додаткового програмного забезпечення в розпорядників коштів.
Джерело:
Міністерство фінансів України
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі