Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.04.15
1595 0
Друкувати
Обране

Вирішено проблему фінансування прифронтових територій та "сірих зон"

За пропозицією Міністерства фінансів Уряд України прийняв рішення, що системно вирішує проблему фінансування територій, що знаходяться на лінії фронту та так званих «сірих зон». За ініціативи Міністерства фінансів на своєму засіданні 8 квітня Кабінет Міністрів прийняв зміни до низки Постанов, які дозволять ліквідувати існування «сірих зон» як таких.

На сьогодні є два види проблемних питань у фінансуванні Урядом територій у зоні АТО.  Перша проблема виникає, коли частина одного району знаходиться під контролем Уряду України, а частина – не є під його контролем. Оскільки фінансування з бюджету відбувається за розрізом районів, це створює проблеми для автоматичного перерахування коштів в такі райони.

Друга проблема тимчасово виникає, коли змінюються лінії фронту, і ті території, що були тимчасово окуповані і не підконтрольні Урядові України, повертаються під його контроль, але це ще не відображено на законодавчому рівні, що створює тимчасові проблеми з фінансуванням таких територій.

 За пропозицією Міністерства, змінено юридичний статус населених пунктів, що знаходяться у прифронтовій смузі та фактично знаходяться під контролем українського Уряду, що розблокує фінансування таких населених пунктів Державним казначейством.

Проблему було вирішено внесенням змін до п’яти Постанов Кабінету Міністрів.

Зокрема, було змінено перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень чи здійснюють їх в неповному обсязі. З цього переліку було виключено населені пункти, що на поточний момент знаходяться під контролем українського Уряду.

Натомість, такі населені пункти, що знаходяться у прифронтовій смузі, отримають новий статус - населених пунктів на лінії зіткнення. Це вирішить проблему фінансування цих населених пунктів з боку Державного казначейства. Адже, на відміну від населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та на території яких Державне казначейство не здійснює перерахування міжбюджетних трансфертів, фінансування населених пунктів на лінії зіткнення здійснюється.

Перелік населених пунктів на лінії зіткнення регулюють зміни до Постанови N 1085 від 7 листопада 2014 р.

Одночасно, Державне казначейство, як і раніше, не буде фінансувати населені пункти, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Також за пропозицією МФУ Уряд розширив перелік категорій громадян, що мають право на щомісячну адресну соціальну допомогу у зв’язку з бойовими діями на сході нашої держави. Окрім осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, тепер таку допомогу зможуть отримувати також громадяни, що виїжджають з населених пунктів лінії зіткнення.

 

За матеріалами Мінфіну України 

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі