Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.03.24
1605 0
Друкувати
Обране

Застосування коду Типової програмної класифікації видатків на оплату послуг з вивезення сміття з контейнерних майданчиків

Відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, перелік доходів, видатків, міжбюджетних трансфертів та контролю за дотриманням бюджетного законодавства регулюються Бюджетним кодексом України та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Для складання і виконання місцевих бюджетів використовується програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів, яка формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.

Програмна класифікація місцевого бюджету формується місцевими органами з урахуванням типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету, яка затверджується Міністерством фінансів України.

Наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2017 року N 793 затверджено Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету (далі - ТПКВК МБ), яка уніфікована за видатками місцевих бюджетів відповідно до завдань та функцій органів місцевого самоврядування, визначених законодавством.

Так, для відображення видатків на придбання спеціалізованої техніки, урн та контейнерів для сміття, встановлення (виготовлення) систем роздільного збору твердих побутових відходів та заходів по забезпеченню збору та вивезенню сміття і відходів у ТПКВК МБ передбачено код 6014 "Забезпечення збору та вивезення сміття та відходів".

Одночасно повідомляємо, що відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів, які затверджені відповідною місцевою радою згідно із статтею 26 Закону України від 21.05.97 N 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні".

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 N 1070 "Правила надання послуг з вивезення побутових відходів" визначається механізм надання суб'єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з вивезення побутових відходів у містах, селищах і селах.

Водночас, відповідно до статті 7 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети є самостійними. їх самостійність забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету, правом відповідних органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, правом Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних місцевих рад самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні місцеві бюджети.

Джерело:
Лист МФУ від 19.01.2022 р. N 05120-02/44-ЗПІ/60
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі