Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.11.15
2745 0
Друкувати
Обране

Децентралізація та створення нових громад стали незворотними, - Геннадій Зубко

Об’єднання нових громад стало незворотнім процесом. А приклади новостворених громад по всіх областях лише переконують у необхідності пришвидшення реформи децентралізації. Про це сказав Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час робочої поїздки до Житомирської області.

«Децентралізація в Україні на сьогодні – мабуть найамбітніший проект в Європі. Можнареструктуризувати відомство або міністерство. Але щоб реструктуризувати всю країну, провести децентралізацію та передати повноваження в регіони – потрібна потужна політична воля і Президента, і голови Верховної Ради, і Прем’єр-міністра, і Уряду. І вона в нас є. Те, що проходить зараз Україна, не проходила практично жодна країна Європи», - наголосив Геннадій Зубко.

«На Житомирщині триває процес об’єднання громад. Держава забезпечила підтримку в частині фінансування розвитку інфраструктури та передачі надходжень від податків в бюджети. Тепер слово за самим громадами, які мають пройти через процес  об’єднання», - зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець нагадав, що в травні Житомирська обласна рада схвалила проект перспективного плану об’єднання територій громад області, який був затверджений Кабінетом Міністрів України.

«У Житомирській області було створено 59 об’єднаних територіальних громад. Дев’ять з них пішли на останні місцеві вибори і вже обрали своїх голів. Це означає, що вже з 1 січня 2016 року вони отримають прямі бюджетні стосунки з держказначейством, з Києвом, і зможуть самостійно формувати бюджет та обирати свою стратегію розвитку», - зазначив він.

За словами Геннадія Зубка,  об'єднання громад не лише створює необхідні умови для розвитку територій та залучення інвестицій для реалізації проектів розвитку, а й дозволить значно скоротити витрати на утримання адміністрацій місцевих органів.

«Сьогодні в області із 631 територіальної громади у 303 громадах, згідно прогнозних надходжень до їх бюджетів у 2015 році, не вистачає навіть на утримання апаратів управлінь органів місцевого самоврядування. За умови об’єднання громад потенційна економія коштів на чиновників може скласти  63,9 млн. грн.. Та сама ситуація спостерігається і з утриманням місцевих рад», - пояснив він.

«Зрозуміло, що зекономлені кошти об'єднаними громадами зможуть бути використані для вирішення нагальних потреб», - додав урядовець. За його словами, кожна громада повинна бачити перспективу на майбутнє, яку надає  збільшення можливостей для наповнення власного бюджету.

 

ПРЕС-СЛУЖБА ВІЦЕ-ПРЕМ`ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі