Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.05.15
1376 0
Друкувати
Обране

Одним із завдань держави є надання місцевим органам влади більше прав та можливостей для застосування нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії

На цьому наголосила начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська в ході експертної зустрічі на тему «Питання передачі органам місцевого самоврядування повноважень у галузі теплопостачання».

«Розвиток енергетики на основі відновлюваних джерел енергії є важливим напрямом, який підвищує рівень енергетичної безпеки держави. Відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, передбачається збільшення частки відновлюваних джерел енергії у загальному балансі встановлених потужностей до рівня 12,6 % до 2030 року», - розповіла Наталія Хоцянівська.

Вона нагадала, що на даний час згідно з даними фахівців Біоенергетичної асоціації України, в ЄС частка відновлюваних джерел  вже сьогодні становить 15%. А за даними дослідження енергетичного  балансу України, підготовленими Держстатом,  за 2013 рік частка відновлюваних джерел енергії у валовому кінцевому енергоспоживанні досягла 3,45%.

«При цьому на 2015 рік Біоенергетична асоціація України прогнозує ще більше зростання  цих показників у зв'язку з гострою необхідністю заміщення російського газу альтернативними видами палива», - додала Наталія Хоцянівська.

За словами голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, вітчизняний сектор біоенергетики вже на сьогодні заміщає приблизно 2 млрд кубів газу на рік. «Це згідно з енергетичним балансом 2013 року, а до 2020 року ця цифра повинна піднятися до 7,2 млрд кубів газу на рік. Тобто нам треба за 7 років в 3,5 рази підвищити заміщення газу біомасою в усіх котельнях», - зауважив він.

Учасники експертної зустрічі значну увагу приділили обговоренню проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо передачі повноважень на встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії».

Необхідність внесення змін до зазначеного Закону викликана тим, що сьогодні повноваження щодо встановлення тарифів та ліцензування діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії належать виключно національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

«Внесення змін до діючого законодавства дозволить передати повноваження щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, а також  щодо встановлення тарифів від нацкомісії органам місцевого самоврядування та місцевим адміністраціям», - зазначила Наталія Хоцянівська.

Президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук підтримав необхідність внесення змін до Закону України «Про теплопостачання».

«Зміни в законодавстві необхідні ще й для того, щоб наші ліцензіати почали впроваджувати альтернативні види палива і не змушені були їздити для вирішення робочих питань до Нацкомісії. Крім того, це буде ще одним кроком держави на шляху до децентралізації», - наголосив він.

Також Наталія Хоцянівська зауважила, що внесення відповідних змін у законодавство сприятиме підвищенню енергетичної безпеки держави за рахунок енергоефективності, енергоощадності та розвитку альтернативної енергетики в житлово-комунальній сфері та дасть змогу  надати місцевим органам влади більше прав та можливостей для застосування нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії.

Загалом у дискусії щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» взяли участь представники Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави, Харкова та Чернігова. Крім того, учасники експертної зустрічі обговорили питання тарифоутворення, теплопостачання та пошуку альтернативних джерел енергії, децентралізації та законодавчих ініціатив у зазначених сферах.

http://www.minregion.gov.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі