Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.05.23
4931 0
Друкувати
Обране

Підтримка добровольчих формувань територіальних громад з місцевих бюджетів в умовах воєнного стану - практичні рекомендації

У рекомендаціях наведено огляд законодавства та інформацію щодо повноважень органів місцевої влади та особливостей їх взаємовідносин з Добровольчими формуваннями територіальних громад (ДФТГ) в умовах воєнного стану. Дані матеріали містять практичні рекомендації щодо варіантів підтримки ДФТГ територіальними громадами, алгоритми здійснення такої підтримки та конкретні приклади.

Матеріали будуть корисними керівникам та фахівцям місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, виконавчих органів місцевих рад, військових адміністрацій населених пунктів у разі їх створення та іншим зацікавленим представникам територіальних громад.

Зміст статті:

 

Вступ

На сьогодні в умовах воєнного стану слово «тероборона» здебільшого використовується для означення будь-яких формувань, що стоять на захисті свого населеного пункту.

Територіальна оборона є складовою національного спротиву (ч. 1 ст. 3 Закону України від 16.07.2021 № 1702-IX «Про основи національного спротиву», далі – Закон № 1702). При цьому територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових (ч. 1 ст. 4 Закону № 1702)

Сили територіальної оборони ЗСУ (Сили ТрО ЗСУ) є військовою складовою територіальної оборони, формуються згідно законодавства у зонах територіальної оборони і складаються з людей, які підписали контракт та стали повноцінними військовослужбовцями. Всі види забезпечення - грошове, продовольче, речове тощо – їм надають Збройні Сили України.

Військова частина Сил ТрО ЗСУ - це бюджетна установа (розпорядник бюджетних коштів державного бюджету), яка є юридичною особою з усіма наслідками, що передбачають дотримання нею вимог бюджетного законодавства і можливість отримання фінансових ресурсів у т.ч. з місцевого бюджету у відповідний спосіб і на відповідні цілі.

Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) належать до військово-цивільної складової тероборони.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про основи національного спротиву» ДФТГ – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

Отже не слід плутати Сили територіальної оборони Збройних Сил України (Сили ТрО ЗСУ) та добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ).

Територіальна громада на своїй території може утворювати одне або декілька добровольчих формувань з урахуванням ресурсних та людських можливостей. ДФТГ утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади. І вони вважаються правоможними, якщо в них беруть участь не менш як п’ять осіб, а також командир військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ та представники ОМС відповідної територіальної громади.

Члени цих формувань так само підписують контракт, але вони можуть його розірвати тоді, коли це їм буде потрібно. Добровольці ДФТГ не є військовослужбовцями (п. 6, 7 Постанови КМУ від 29.12.2021 р № 1449).

Загальна кількість та місця розташування ДФТГ згідно абз. 2 ч. 2 ст.8 Закону № 1702 визначаються Командуванням Сил тероборони ЗСУ за участю відповідних сільських, селищних, міських рад та затверджуються Головнокомандувачем ЗСУ.

Забезпечення ДФТГ індивідуальною штатною зброєю та боєприпасами до неї здійснюється в загальній системі забезпечення ЗСУ, а іншими видами озброєння і боєприпасами до них - за рішенням Головнокомандувача ЗСУ.

Діяльність ДФТГ здійснюється під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил тероборони ЗСУ за територіальним принципом. Командир такого формування діє за згодою командира місцевого батальйону Сил ТрО ЗСУ.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні масово почали утворюватися добровольчі формування територіальних громад. Станом на сьогодні кількість членів ДФТГ складає понад 100 000 осіб, які на постійній основі виконують завдання територіальної оборони, зокрема, беруть участь у бойових діях, охороняють громадський порядок і об’єкти інфраструктури, чергують на блок-постах та беруть участь у навчанні населення[1].

Наразі існують деякі законодавчі прогалини щодо забезпечення фінансової підтримки діяльності ДФТГ.

Підрозділи ДФТГ не мають статусу юридичної особи (відокремлених підрозділів чи філій), а отже:

  • не можуть здійснювати господарської діяльності, у т.ч. для власного обслуговування;
  • не можуть мати власні рахунки у банках та інших фінансових установах;
  • не можуть бути розпорядниками чи одержувачами бюджетних коштів;
  • не можуть напряму бути бенефіціарами, отримувачами або кінцевими набувачами благодійної (у т.ч. гуманітарної) допомоги.

Переважна більшість ДФТГ наразі забезпечують себе самостійно, а також коштом волонтерів, благодійників і органів місцевого самоврядування. Однак, таке забезпечення створює чимало проблем при здійсненні  підтримки ДФТГ. Особливо, це стосується випадків використання бюджетних коштів.

У лютому 2023 року до порядку денного ВРУ внесено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації діяльності, фінансового та матеріального-технічного забезпечення добровольчих формувань територіальних громад, однак він поки що не розглянутий та не прийнятий.

За цих умов потрібне застосування різних порядків підтримки, зокрема не лише через рахунки місцевих рад, а і через рахунки військової частини Сил ТрО ЗСУ та рахунки військових адміністрацій.

Розроблені рекомендації допоможуть фахівцям на місцевому рівні у розумінні та усуненні проблем, що можуть виникати при здійсненні підтримки підрозділів тероборони в умовах воєнного стану.

Рекомендовані алгоритми взаємодії можуть бути застосовані органами місцевого самоврядування, виконавчими органами місцевих рад, місцевими державними адміністраціями, військовими адміністраціями населених пунктів у разі їх створення як у повному обсязі, так і за окремими напрямами фінансової підтримки.

Довідково:

При Командуванні Сил ТрО ЗСУ працюють «гаряча лінія» за номером телефону 0800507028 та електронна адреса для листування tro.info@post.mil.gov.ua. За цими контактними можна отримати відповіді на найпоширеніші питання щодо діяльності територіальної оборони. 

Суб’єкти та об’єкти відносин, що розглядаються

Суб’єктами відносин є:

  • добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ);
  • територіальна громада (через органи місцевого самоврядування, у тому числі, виконавчі органи – самостійні структурні підрозділи виконавчих органів відповідних місцевих рад або через військові адміністрації населених пунктів (у разі їх утворення, далі – ВА НП) - головні розпорядники коштів місцевих бюджетів;
  • сільський, селищний, міський голова (Законом № 1702 та іншими спеціальними законами наділений низкою прямих повноважень у сфері територіальної оброни, тому умовно також є суб’єктом відносин);
  • районні та обласні військові адміністрації;
  • обласні ради;
  • територіальні органи центральних органів виконавчої влади;
  • підприємства, установи, організації;
  • органи управління сил безпеки та сил оборони;
  • військові частини Сил ТрО ЗСУ в особі їх командуючих.

Об'єктами відносин є:

  • доходи та видатки місцевого бюджету;
  • майно територіальної громади;
  • грантові та інші кошти, які створюють додаткову вартість.

Предметом відносин є здійснення підтримки та матеріально-технічного забезпечення ДФТГ за рахунок ресурсів територіальних громад. 

Повноваження у сфері національного спротиву за територіальним принципом

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 1702 територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. ДФТГ разом зі штабами зон (районів) територіальної оборони, які утворюються обласними та районними військовими адміністраціями, відноситься до військово-цивільної складової.

Однак, для дієвої участі у заходах тероборони територіальним громадам важливо розуміти статус та повноваження суб’єктів інших складових територіальної оборони, оскільки взаємодія може вестися на усіх рівнях.

Отже, військова складова територіальної оборони включає:

1) Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України (далі – ЗСУ);

2) регіональні органи військового управління Сил територіальної оборони ЗСУ;

3) бригади Сил територіальної оборони ЗСУ;

4) батальйони зі складу бригад Сил територіальної оборони ЗСУ;

5) інші сили і засоби ЗСУ (за рішенням Головнокомандувача).

Цій складовій за законом належить провідна роль у організації територіальної оборони.

Отже, ОМС (ВА НП), на території яких утворено ДФТГ, мають ураховувати, що вимоги щодо організації діяльності (у т.ч. виконання окремих завдань) та оснащення ДФТГ, які надходять від керівників перелічених підрозділів ЗСУ у межах їх територіальної юрисдикції, є пріоритетними.

Не менш важливою є цивільна складова. До цивільної складової за законом включаються усі державні органи та ОМСякі залучаються до територіальної оборони (ч. 3 ст. 4 Закону № 1702).

«Ролі» учасників процесу критично важливо розуміти ОМС та ВАНП, оскільки саме від цього залежить обсяг повноважень щодо забезпечення діяльності ДФТГ, а також перелік осіб (органів), які можуть надавати підтримку чи давати доручення ОМС з цих питань.

Обласні та районні ради (ч. 1 ст. 14 Закону № 1702):
1
сприяють підготовці та виконанню завдань національного спротиву в мирний час та в особливий період
2
забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів територіальної оборони місцевого значення
3
сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад
4
забезпечують життєдіяльність населення і функціонування об’єктів у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці
Сільські, селищні та міські ради (ч. 2 ст. 14 Закону № 1702):
1
беруть участь у підготовці та виконанні завдань національного спротиву в мирний час та в особливий період
2
забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів національного спротиву місцевого значення та підготовки громадян України до національного спротиву
3
сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад
4
забезпечують життєдіяльність населення і функціонування об’єктів інфраструктури у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці
Сільський, селищний, міський голова (ч. 3 ст. 14 Закону № 1702):
1
сприяє підготовці територіальної громади та відповідної території до національного спротиву
2
взаємодіє з питань територіальної оборони з органами державної влади, органами управління, сили і засоби яких залучаються до виконання завдань територіальної оборони у відповідній адміністративно-територіальній одиниці
3
сприяє створенню добровольчих формувань територіальних громад
4
сприяє реалізації заходів національного спротиву
Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад
(у межах делегованих повноважень згідно з п.п. 3 та 9 ст. 39 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (далі – Закон № 280)
1
організовують та беруть участь у здійсненні заходів, пов’язаних з мобілізаційною підготовкою та цивільним захистом, підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, на відповідній території (п. 3)
2
Готують та подають відповідним районним/обласним радам пропозицій до цільових місцевих програм підготовки територіальної оборони та підготовки населення України до участі в русі національного спротиву та участь в організації їх виконання (п. 9)
Обласні, Київська міська та районні державні адміністрації (військові адміністрації) згідно зі ст. 13 Закону № 1702:
1
беруть участь в організації та проведенні заходів національного спротиву
2
беруть участь у створенні штабу зони (району) територіальної оборони, спрямуванні його діяльності та забезпеченні його функціонування
3
беруть участь у створенні системи управління територіальної оборони в зоні (районі) територіальної оборони та підготовці громадян України до національного спротиву
4
беруть участь у здійсненні заходів контролю за створенням, зберіганням та обслуговуванням запасів матеріально-технічних і сировинних ресурсів, передбачених для виконання завдань національного спротиву
5
беруть участь у навчаннях (тренуваннях), оперативно-польових поїздках з територіальної оборони та підготовці громадян України до національного спротиву
6
здійснюють інші повноваження, визначені законом
 

Унормування питань спрямування місцевих ресурсів на заходи тероборони в умовах воєнного стану

 В умовах воєнного стану, громадам необхідно максимально чітко дотримуватися вимог законодавства. Для використання будь-яких ресурсів має бути підстава і підтвердження цільового використання коштів або майна.

Стаття 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI (далі - БКУ) передбачає, що з усіх місцевих бюджетів можуть фінансуватися заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення.

Постановою КМУ від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» (із змінами) визначено, що за поданням місцевих фінансових органів рішення про внесення змін до рішень про місцеві бюджети, приймають відповідні місцеві ради чи військові адміністрації населеного пункту у разі їх створення.

В умовах воєнного стану або для заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України органи місцевого самоврядування або військові адміністрації можуть приймати рішення про перерахування коштів з місцевих бюджетів до державного бюджету (Розділ VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ доповнено пунктом 222).

Частиною 5 статті 9 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015
№ 389-VIII
 (далі – Закон № 389) визначено, що у період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населених пунктів, виключно для здійснення заходів правового режиму воєнного стану може одноосібно прийняти рішення щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби ЗСУ та/або для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану з обов'язковим інформуванням начальника відповідної обласної військової адміністрації протягом 24 годин.

Наказом МФУ від 20.09.2017 № 793 «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» (далі – наказ № 793) передбачено такі коди типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету (КТПКВК):

  • 8240 «Заходи та роботи з територіальної оборони»;
  • 9800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів»;
  • 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

Довідково:

У разі необхідності спрямування коштів на виконання місцевих програм з реалізації заходів та робіт з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення, безпосередньо виконавцям -  установа (організаціям), які утримуються за рахунок коштів державного бюджету (територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, військовим частинам, підрозділам Національної поліції та іншим) Мінфін рекомендує застосовувати новий код ТПКВК МБ 9800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів» (лист МФУ від 30.08.2022 № 05120-08-6/19304).

В переліку видатків другої черги, за якими здійснюють платежі Казначейство за дорученням клієнтів, зокрема, є видатки на заходи і програми з підтримки ЗСУ та підрозділів територіальної оборони (зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану внесені постановою КМУ від 17.03.2022 № 308).

Причому такі видатки можуть здійснюватися як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду. Про це свідчить п. 19 Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Таким чином, ОМС (ВА НП) для підтримки ДФТГ, утвореної на території відповідної територіальної громади, мають право на:

  • виділення коштів з місцевого бюджету;
  • передачу майна комунальної власності.

 Фінансування та матеріальне забезпечення ДФТГ

Частиною 1 ст. 23 Закону № 1702 визначено, що фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву здійснюються за рахунок і в межах коштів:

  •  державного бюджету України;
  •  місцевих бюджетів;
  •  інших не заборонених законодавством України джерел.

 Аналогічні норми містить п. 5 Положення № 1449 стосовно фінансування ДФТГ.

До відома:

Забезпечення ДФТГ індивідуальною штатною зброєю та боєприпасами до неї, іншими видами озброєння здійснюється в загальній системі забезпечення ЗСУ та за рішенням Головнокомандувача.

Але для виконання своїх функцій ДФТГ окрім озброєння, мають інші потреби. Ці потреби можуть бути забезпечені за рахунок місцевих бюджетів, оскільки відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 14 Закону № 1702 належне фінансування заходів національного спротиву місцевого значення у межах відповідних видатків місцевих бюджетів забезпечують сільські, селищні, міські ради.

Підтримку ДФТГ можна здійснювати як за рахунок коштів місцевого бюджету, так і за рахунок гуманітарної або іншої благодійної допомоги, яка надходить територіальній громаді. 

Організація заходів із взаємодії в рамках національного спротиву в територіальній громаді

ОМС (ВА НП), на території юрисдикції яких утворені ДФТГ, в першу чергу необхідно:

  • у співпраці з військовою частиною Сил ТрО ЗСУ, якій підпорядковане ДФТГ,  та командиром ДФТГ  підготувати план заходів з територіальної оборони територіальної громади
  • врахувати, що на виконання заходів з тероборони  можна спрямовувати:
  • власні ресурси;
  • гуманітарну або іншу благодійну допомогу, яка надходить територіальній громаді.

Важливо:

Використання коштів чи майна, які були отримані територіальною громадою як благодійна допомога, на потреби ДФТГ можливе у таких випадках:

ЯКЩО договором (листом чи іншим документом) визначено наступні сфери (цілі) благодійної діяльності:

  • сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану (благодійництво за таким цільовим напрямком в Україні дозволено з 2014 року згідно з п. 15 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», для гуманітарної допомоги це може бути підготовка до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту, це також дозволено з 2014 року згідно з абз. 3 ч. 1 ст. Закону України «Про гуманітарну допомогу»);
  • запобігання природним і техногенним катастрофам та ліквідація їх наслідків, допомога постраждалим внаслідок катастроф, збройних конфліктів і нещасних випадків, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах (якщо кошти чи майно, яке ви передаєте ДФТГ планується використовувати переважно для таких цілей)
  • права людини і громадянина та основоположні свободи (до таких прав належать захист життя, свободи, здоров’я, майна належать до базових прав людини – але при цьому проконсультуйтеся з донором, чи однаково ви розумієте способи захисту прав людини, на які надається допомога)

ЯКЩО БЛАГОДІЙНИК (ДОНОР):

  • окремо дозволив:
  • використання наданої допомоги напряму на потреби ДФТГ;
  • територіальній громаді самостійно визначати кінцевого набувача благодійної (гуманітарної) допомоги, у т.ч. ним може бути ДФТГ.
  • не визначив цільове призначення допомоги.

Ще один важливий момент! Значній частині міжнародних програм чи проектів технічної допомоги, міжнародним гуманітарним інституціям їхніми правилами чи стандартами заборонено надавати допомогу для мілітарних чи парамілітарних цілей. Це може бути написано десь по тексту договору, у спеціальному додатку чи, навіть, окремому стандарті, який не додається до договору. Тому у випадках з використанням територіальною громадою донорських ресурсів для цілей підтримки ДФТГ доцільно буде уважно працювати з документами донорів та, за можливості, проводити консультації з ними.

У зазначених випадках після отримання допомоги, керуючись запитами командира ДФТГ, уповноважений ОМС приймає рішення про передачу цієї допомоги для забезпечення потреб ДФТГ.

Оскільки ДФТГ не є юридичною особою, отримувачем цієї допомоги буде уповноважений ОМС.

Отриману допомогу треба буде належним чином оприбуткувати на балансі ОМС – юридичної особи.

Після оприбуткування - за запитом командира формування передати ДФТГ згідно акту приймання-передачі

Особливості прийняття місцевих цільових програм з тероборони в умовах воєнного стану

Для виділення коштів на підтримку ДФТГ в громаді має бути прийнята місцева цільова програма, у якій прописані відповідні цілі та завдання.

Алгоритм прийняття програми:

  1. На підставі запитів командира ДФТГ або командуючого військової частини Сил ТрО ЗСУ, якій підпорядковане формування, (не довільно!) сформувати програму із забезпечення потреб ДФТГ;
  2. Затвердити відповідну місцеву програму;
  3. Прийняти рішення про внесення змін до рішення «Про місцевий бюджет територіальної громади на 2023 рік». (Внести зміни до бюджету громади можна одночасно із затвердженням відповідної програми із забезпечення ДФТГ - на одному засіданні чи одним розпорядження начальника ВА НП у разі її створення).

Важливо:

Змінами до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» не надано право виконавчим комітетам затверджувати місцеві (цільові) програми (вносити до них зміни).

Тому прийняття нових програм та внесення змін до вже  існуючих з дотриманням вимог ст. 91 БКУ, внесення змін до місцевого бюджету вимагає проведення сесії місцевої ради (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»), або прийняття розпорядчого рішення начальника ВА населеного пункту у разі її створення.

Місцева рада чи ВА може затвердити:

  • комплексну місцеву програму щодо громадського порядку та безпеки, одним з розділів якої буде територіальна оборона,

або

  • окрему програму з організації і забезпечення заходів тероборони та підготовки ДФТГ до виконання її завдань, що визначатимуть всі пріоритети і напрямки діяльності у цій сфері, та фінансуватимуться за бюджетними програмами.

Головним розпорядником такої програми має бути визначений:

  • виконавчий комітет або відповідний виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, створений у статусі юридичної особи, до функцій якого віднесено організацію підготовки, підтримки, забезпечення та виконання завдань територіальної оборони (ч. 5 статті 4 Закону № 1702).

Відповідно, код Типової відомчої класифікації видатків місцевих бюджетів для кодування бюджетної програми треба визначити керуючись наказом № 793:

30 Орган з питань мобілізаційної підготовки та цивільного захисту населення

(у разі створення такого структурного підрозділу)

або, якщо не створено відповідний орган, в залежності від того, хто є юридичною особою:

01 Апарат місцевої ради;

02 Виконавчий комітет місцевої ради;

50 Військова адміністрація населеного пункту

або інший орган в залежності від покладених функцій.

При розрахунку показників цільової програми з питань тероборони головному розпоряднику бюджетних коштів  (далі – ГРК) потрібно враховувати, що інформація про ДФТГ є таємною.

Важливо:

Персональний облік членів ДФТГ, які отримують майно чи послуги (наприклад, харчування) за рахунок коштів та майна територіальної громади, може вести тільки командир. Тому у своїй діяльності з питань забезпечення потреб та підтримки ДФТГ ОМС та ГРК мають керуватися запитами та звітами командирів відповідних формувань.

При розрахунках можна застосовувати показники середньої чисельності членів формування (як з міркувань безпеки, так і ураховуючи можливість зміни чисельності членів ДФТГ протягом бюджетного періоду).

У програмі обов’язково має бути визначений конкретний перелік заходів.

У Додатку 1 наведений Примірний перелік заходів місцевої цільової програми з тероборони в умовах воєнного стану.

Код програмної класифікації (ТПКВКМБ) слід застосовувати  8240 Заходи та роботи з територіальної оборони, або обирати в залежності від спрямованості програми (проекту, заходів), керуючись наказом Мінфіну № 793.

Відповідно кошторисні призначення на виконання заходів цільової  місцевої програми проводяться за обраними кодами.

У разі якщо заходом програми визначено придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю для ДФТГ, виконання його можна здійснити шляхом надання субвенції з бюджету територіальної громади до державного бюджету за  КПК 9800  Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіоні.

Одержувачами такої субвенції можуть бути:

  • військові частини;
  • територіальні центри комплектування та соціальної підтримки;
  • підрозділи Нацгвардії.

Важливо:

У разі, якщо заплановане та відбуватиметься самостійне  придбання територіальною громадою речей для ДФТГ, треба:

  • мати лист командира військового формування чи підрозділу ДФТГ з  обґрунтуванням та визначенням потреб (це вимагається на законодавчому рівні, оскільки згідно з п. 3 Порядку № 1449 саме командир визначає склад ДФТГ та відповідає за його діяльність);
  • провести видатки на підставі місцевої цільової програми за КПКВ 8240;
  • прийняти рішення виконкому (або ради якщо вона працює)  про передачу матеріальних цінностей;
  • створити комісію та провести комісійну передачу за актом приймання-передачі, який буде підставою для списання з балансу ОМС цих товарно-матеріальних цінностей;
  • списати з балансу передані цінності.

Слід враховувати, що закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб руху опору становлять державну таємницю і здійснюються за процедурами, встановленими законом для оборонних закупівель.

Для спрощення здійснення закупівель із матеріально-технічного забезпечення підрозділів ДФТГ можна застосовувати положення статті 30 Закону України «Про оборонні закупівлі», та здійснювати закупки за прямими договорами.

Результативні показники для складеної цільової програми з питань тероборони потрібно обирати також з урахуванням таємності інформації про ДФТГ.

Оскільки ГРК самостійно обирають результативні показники при формуванні програм, доцільно визначити показники лише деяких груп, наприклад лише:

Показники затрат:

  • обсяг видатків на проведення заходів та робіт;
  • витрати на харчування підрозділів ТРО на час проведення планової зборової

підготовки;

  • витрати на перевезення тощо.

Інформацію про детальний зміст програми із забезпечення ДФТГ, а також інші матеріали, які стосуються питань фінансування та матеріально-технічного забезпечення, деталізації щодо структури та особового складу, місць розташування особового складу та майна, призначеного для забезпечення ДФТГ, доцільно обмежити у доступі.

Така інформація може бути віднесена ОМС до категорії службової інформації.

Однак, якщо закупівлі проводилися за публічні кошти, не можна обмежити у доступі інформацію про вартість одиниці закупленого товару чи послуги.

Важливо:

Інформація обмежується у доступі лише на період існування відповідних обставин, які призвели до її обмеження.

Після припинення або скасування воєнного стану всі відомості щодо програм тероборони мають бути офіційно оприлюднені відповідними ОМС і уповноважені посадові особи мають прозвітувати перед громадою про використання коштів та майна за цим напрямком.

З прикладами прийнятих територіальними громадами рішень про затвердження місцевих цільових програм з питань тероборони в умовах воєнного стану можна ознайомитися за посиланнями, наведеними у Додатку 2. 

Основні аспекти прийняття сільським, селищним, міським головою одноосібних рішень у забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану

Сільський, селищний, міський голова громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населеного пункту, може одноосібно приймати рішення щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби ЗСУ та/або для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану та у подальшому укладати договори на виконання прийнятих рішень (п. 1 ч. 5 ст. 9 Закону № 389).

Такі рішення відповідний голова приймає без погодження з відповідною місцевою радою чи виконкомом у разі виникнення невідкладної потреби.

Важливо:

Оскільки такі рішення приймаються виключно для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, самостійно ініціювати їх прийняття сільський, селищний, міській голова не може. Такі рішення відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 8 Закону № 389 приймаються виключно за запитом військового командування або відповідної військової адміністрації у разі виникнення невідкладної потреби для забезпечення термінових заходів правового режиму воєнного стану, які не були передбачені програмою із забезпечення діяльності ДФТГ.

Одноосібні рішення, прийняті сільським, селищним, міським головою територіальної громади оформлюються у формі розпоряджень (відповідно до ч. 8 ст. 59 Закону № 280).

Розпорядження, наприклад, можуть стосуватися:

  • невідкладної закупівлі паливно-мастильних матеріалів та спеціальних матеріалів,  інструментів, необхідних ДФТГ;
  • термінового  проведення ДФТГ евакуації населення;
  • послуг з харчування членів ДФТГ при виконанні невідкладних заходів правового режиму воєнного стану тощо.

Важливо:

  • ОМС не наділяються повноваженнями самостійно реалізовувати заходи правового режиму воєнного стану.
  • У розпорядженні голови у разі прийняття одноосібного рішення має бути зазначено:
  • на забезпечення якого саме з 24-х заходів правового режиму воєнного стану, визначених Законом № 389, видається розпорядження;
  • хто у цілому відповідає за виконання цього заходу (військове командування чи ОВА).

Наприклад:

у разі визначення військовим командуванням чи відповідною ОВА необхідності встановлення оборонних споруд біля стратегічно важливих об’єктів, розташованих на території ТГ, голова може самостійно прийняти розпорядження про витрачання на це коштів з бюджету відповідної громади.

Місцева рада потім буде зобов’язана внести зміни у відповідну програму та рішення про місцевий бюджет, виходячи з факту прийняття головою громади відповідного розпорядження (п. 1 ч. 5 ст. 9 Закону № 389).

Договори, укладені під час дії воєнного стану сільським, селищним, міським головою від імені ради з питань, визначених ч. 4 і 5 ст. 9 Закону № 389 (якщо вони належать до виключної компетенції сільської, селищної, міської ради), не потребують затвердження відповідною сільською, селищною, міською радою, якщо строк дії таких договорів не перевищує 1 рік з дня припинення чи скасування воєнного стану.

У разі якщо строк дії таких договорів перевищує один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану, сільська, селищна, міська рада протягом 30 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану приймає рішення про затвердження таких договорів та строк їх дії. 

Передача коштів територіальної громади до державного бюджету на заходи загальної мобілізації

Відповідно до п. 222 Прикінцевих та перехідних положень БКУ передбачено, що в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності може бути прийнято рішення про перерахування коштів з місцевих бюджетів до державного бюджету.

Рішення про надання субвенції державному бюджету може прийняти :

  • відповідна місцева рада;
  • військова адміністрація населеного пункту у разі її створення.

У разі прийняття рішення про надання субвенції головний розпорядник коштів місцевого бюджету згідно з бюджетними призначеннями має перерахувати такі кошти на окремий бюджетний рахунок з обліку доходів спеціального фонду державного бюджету (ККДБ 41011100), відкритий в установленому порядку в Казначействі.

Кошти перераховуються за КТПКВК:

  • 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

При цьому рішення про перерахування коштів з місцевого бюджету державному бюджету не потребує:

  • затвердження місцевої цільової програми;
  • укладання договору між надавачем та отримувачем субвенції. 

Варіанти залучення майна територіальної громади для використання ДФТГ

Тимчасове залучення транспортних засобів (ст.6 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Постанова КМУ від 28.12.2000 №1921, п. 3, 24, 27 Положення про військово-транспортний обов’язок).

Тимчасове залучення здійснюється за рішенням ОМС на безоплатній основі під час мобілізації; право власності при цьому не передається.

Залучення під час мобілізації транспортних засобів оформляється відповідним актом приймання-передачі.

Варіанти залучення транспортних засобів:

  • Використання самих транспортних засобів без забезпечення паливно-мастильними матеріалами
  • використання транспортних засобів із забезпеченням паливно-мастильними матеріалами за рахунок місцевого бюджету.

 Якщо залучається шкільний автобус, то при прийнятті рішення про залучення шкільних автобусів, потрібно:

  • внести відповідні зміни до Порядку використання шкільних автобусів (або затвердити його, якщо такого не було);
  • прийняти рішення виконавчого комітету/розпорядження голови або розпорядження начальника ВА населеного пункту у разі її створення про дозвіл на використання шкільних автобусів для потреб, не пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу.

Рекомендований шаблон такого рішення виконкому наведений у Додатку 3.

Важливо:

Незважаючи на наданий дозвіл по кожному випадку залучення шкільних автобусів  має бути звернення (лист) командування Сил ТрО ЗСУ або керівника центру комплектування та соціальної підтримки та завірений шляховий лист.

На суму бюджетних асигнувань, які були використані на перевезення на основі відповідних підтверджувальних документів, потрібно зменшити асигнування, касові та фактичні видатки по ГРК освіти (управлінню, відділу освіти).

Облік видатків за кодами:

  • КПК 8240 «Заходи та роботи з територіальної оборони»;
  • КПК 8220 «Заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення».

Бухгалтерський облік:

Визначальне значення для порядку обліку таких операцій має той факт, що тимчасове залучення транспортних засобів бюджетних установ для потреб підрозділів ЗСУ та ДФТГ не передбачає переходу права власності на таке майно. В цьому разі залучення майна відбувається на поворотній основі.

З огляду на це, установи, які передають майно в рамках операцій з тимчасового залучення для потреб військових формувань під час мобілізації, повинні продовжувати обліковувати таке майно на відповідних субрахунках балансових рахунків.

Зокрема, тимчасово залучені транспортні засоби балансоутримувачам слід продовжувати обліковувати на субрахунку 1015 «Транспортні засоби». Але для цього варто застосовувати окремий аналітичний рахунок у межах зазначеного субрахунку.

Наприклад, з цією метою балансоутримувач може відкрити такі аналітичні рахунки в межах субрахунку 1015:

1015/1 «Транспортні засоби у користуванні установи»;

1015/2 «Транспортні засоби, залучені під час мобілізації».

Таким чином, передача-повернення тимчасово залучених під час мобілізації транспортних засобів знайде своє відображення виключно в регістрах аналітичного обліку:

Дт 1015/2 — Кт 1015/1 — при передачі;

Дт 1015/1 — Кт 1015/2 — при поверненні.

При цьому факт здійснення таких операцій необхідно обов’язково зафіксувати в Інвентарній картці обліку об’єкта основних засобів (типова форма, затверджена наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818), у розділі «Інформація про рух об’єкта».

Важливо:

Слід продовжувати нараховувати амортизацію на транспортні засоби, тимчасово залучені під час мобілізації, протягом усього періоду їх експлуатації у загальному порядку.

Це пояснюється тим, що п. 3 розд. І Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 № 1202 визначено вичерпний перелік випадків, коли призупиняється нарахування амортизації на об’єкти основних засобів. І тимчасового залучення основних засобів під час мобілізації серед них не зазначено

Забезпечення потреб ДФТГ у паливно-мастильних матеріалах

У випадках, коли експлуатація службового транспорту бюджетних установ в умовах воєнного стану неможлива, залишки  пального  можуть бути безоплатно передані підрозділам тероборони.  

Безоплатна передача залишків паливно-мастильних матеріалів (далі - ПММ) (в т.ч. талонів) в умовах воєнного стану повинна відбуватися за ініціативою військового командування та з  визначенням потреби в пальному в листі зверненні. Алгоритм здійснення процедури безоплатної передачі такий самий як при розглянутій у попередньому розділі  безоплатній передачі автотранспортних засобів.

Для спрямування коштів з місцевого бюджету на придбання ПММ для потреб тероборони (ДФТГ) місцева рада/ ВА населеного пункту має:

  • затвердити місцеву програму підвищення обороноздатності та підтримки військових формувань, у якій  передбачити заходи на придбання палива (у т.ч. талонів), що будуть реалізовані за рахунок коштів місцевого бюджету,

або

  • додати такі заходи у існуючу програму відповідного спрямування.

Виконавцем бюджетної програми та заходів відповідної місцевої програми у цьому випадку, відповідно до ст. 20 БКУ, буде відповідний виконавчий орган сільської/селищної/міської ради, до повноважень якого віднесено організацію мобілізаційної роботи, цивільного захисту та територіальної оборони.

Для відображення видатків на придбання ПММ (талонів) для потреб територіальної оборони застосовується код 8240 «Заходи та роботи з територіальної оборони».

Спрямовувати кошти резервного фонду місцевого бюджету на придбання палива для потреб тероборони можна лише у випадку, коли рішення про надання такої допомоги прийнято відповідною радою, за Порядком використання коштів резервного фонду бюджету, який затверджений Постановою КМУ від 29.03.2002 № 415  (Порядок 415).

До відома:

Порядок № 415 згідно с Постановою КМУ від 01.03.2022  №175 був зупинений  до припинення чи скасування воєнного стану.

Постанова КМУ від 01.03.2022 № 175, якою був затверджений Тимчасовий порядок виділення та використання   коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного станувтратила чинність на підставі Постанови КМУ від 06 січня 2023 року № 14.

З 07 січня 2023 року Постановою КМУ № 14 від 06.01.2023 «Деякі питання виконання Державного бюджету України у 2023 році в умовах воєнного стану» відновлено дію Порядку№ 415.

Непередбачувані заходи для підтримки військових формувань та тероборони за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету потрібно здійснювати за КПКВК 8775 «Інші заходи за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету».

Загальний алгоритм дій :

  • Командир військового формування чи підрозділу тероборони має звернутися (звернення у вигляді листа) до виконавця програми (місцевої ради, виконкому тощо) з обґрунтуванням та визначенням потреби в ПММ;
  • На підставі листа-звернення відповідний ОМС (виконавець програми) проводить закупівлю ПММ;
  • Приймання-передача ПММ проводиться комісією, створеною за розпорядженням сільського, селищного, сільського голови, з однієї сторони та командиром військового формування — з другої сторони;
  • За фактом передачі пального (у т. ч. талонів) має бути складено Акт приймання-передачі у двох примірниках. При цьому можна скористатися формою акту, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.12.2022 № 431;
  • Саме цей акт і буде підставою для списання переданого пального (у т. ч. талонів) з балансу ОМС (виконавця програми).

Після передачі пального його використання контролюють представники відповідних військових формувань. І саме вони здійснюють фактичне списання ПММ з урахуванням установлених норм витрат на підставі подорожніх листів, чеків РРО та інших підтвердних документів. 

Бухгалтерський облік:

За загальним правилом бюджетні установи обліковують ПММ, придбані для власних потреб, на субрахунку 1514 «Пально-мастильні матеріали».

Якщо ж йдеться про закупівлю пального саме для потреб ДФТГ на виконання відповідної цільової програми, у такому разі доцільно застосовувати субрахунок 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу». Саме на цей субрахунок має оприбутковувати ПММ, придбані для подальшої передачі військовим формуванням, ОМС (виконавець програми).

Водночас майте не увазі: якщо бюджетна установа має намір передати підрозділу тероборони залишки пального, раніше придбаного для роботи службового автотранспорту, але не використаного за прямим призначенням, переносити вартість такого пального із субрахунку 1514 на субрахунок 1815 не потрібно.

Незалежно від обставин передачі (передано залишки невикористаного пального чи закуплене на виконання програми пальне), вартість переданих ПММ підлягає списанню на витрати за необмінними операціями за дебетом субрахунку 8511. Це зумовлено тим, що здійснення такої операції не передбачає виникнення будь-яких зустрічних зобов’язань, але може передбачати виконання певних умов. Тобто передача ПММ для потреб ДФТГ має всі ознаки необмінної операції (п. 4 розд. І Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.12.2010 № 1629).

Приклад 1. На виконання програми з підтримки ДФТГ виконавчий комітет селищної ради закупив та передав ДФТГ для потреб територіальної оборони талони на дизельне паливо у кількості 50 шт. номіналом 20 л кожен на загальну суму 49000 грн. Передачу ПММ оформлено Актом приймання-передачі.  

Забезпечення потреб ДФТГ у ПММ

№ з/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Сума,
грн
№ МО
дебет
кредит
1
Отримано асигнування для закупівлі ПММ для потреб тероборони
2313
7011
49000
2
2
Оприбутковано ПММ (талони) для потреб тероборони
1815
6211
49000
6
3
Проведено розрахунок із постачальником ПММ
6211
2313
49000
2, 6
4
Списано ПММ, передане для потреб тероборони
8511
1815
49000
13

Інша справа, коли місцевою цільовою програмою передбачено задоволення потреб ДФТГ у транспортних перевезеннях, шляхом використання шкільного автобуса. При цьому відповідальним виконавцем (ГРК) програми за КПКВК 8240 є ОМС (виконком), а виконавцем заходу цієї програми — перевезення членів ДФТГ — балансоутримувач шкільного автобусу, тобто ЗЗСО.

Таким чином, шкільний  автобус залишається на балансі відповідного ЗЗСО, перевезення членів ДФТГ здійснює безпосередньо штатний водій шкільного автобуса, а пальне для таких перевезень закуповує ГРК (відповідальний виконавець програми) — ОМС, який у подальшому передає його виконавцю заходу програми — ЗЗСО.

У такому разі розрахунки між ОМС та ЗЗСО для цілей бухгалтерського обліку є внутрішніми розрахунками між розпорядниками бюджетних коштів. У свою чергу, передачу ПММ для перевезення членів ДФТГ слід оформляти та відображати в обліку як операцію з внутрівідомчої передачі запасів.

При відображенні таких операцій на рахунках бухобліку необхідно керуватися приписами п.п. 3.2, 3.3, 3.7 та 3.8 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2015 № 1219.

Облік в ОМС (виконком). Пальне, придбане для подальшої передачі ЗЗСО, доцільно обліковувати на субрахунку 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу».

При передачі ПММ ЗЗСО, як виконавцю відповідного заходу програми, в ОМС виникає дебіторська заборгованість за операціями з внутрівідомчої передачі запасів. Для обліку такої заборгованості призначений субрахунок 2711 «Дебіторська заборгованість за внутрішніми розрахунками».

Важливо:

Доходи та витрати, пов’язані з придбання та використанням ПММ для перевезення членів ДФТГ, відображає в обліку відповідальний  виконавець програми — ОМС (виконком).

Облік матеріальних витрат, які здійснюються суб’єктом державного сектору на виконання програм, зокрема витрати на придбання предметів та матеріалів, ведеться на субрахунку 8013 «Матеріальні витрати». При списанні ПММ, використаних для перевезення членів ДФТГ, ОМС (виконком) має показати збільшення витрат саме за цим субрахунком.

Облік у ЗЗСО. Пальне, отримане від відповідального виконавця програми (виконком) для перевезення членів ДФТГ шкільним автобусом, ЗЗСО має оприбутковувати на субрахунок 1514 «Пально-мастильні матеріали».

При отримання ПММ від ОМС слід показати збільшення заборгованості за субрахунком 6611 «Зобов’язання за внутрішніми розрахунками розпорядників бюджетних коштів».

Зверніть увагу:

При надходженні/використанні ПММ для перевезення членів ДФТГ ЗЗСО не відображає в обліку ані доходів, ані витрат.

Приклад 2. На виконання цільової програми з територіальної оборони виконком селищної ради отримав асигнування з місцевого бюджету для закупівлі ПММ для перевезення членів ДФТГ — талони на дизпаливо загальною вартістю 54000 грн.
Пальне (талони на дизпаливо) передано ЗЗСО, шкільним автобусом якого буде здійснюватися перевезення. За фактом передачі ПММ оформлено Акт приймання-передачі запасів за типовою формою.
Факт використання пального для перевезення членів ДФТГ шкільним автобусом підтверджено подорожніми листами. Списання використаних ПММ проведено на підставі Акта списання запасів за типовою формою, отриманого від ЗЗСО. 

Придбання та використання ПММ для перевезення членів ДФТГ

№ з/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Сума,
грн
№ МО
дебет
кредит
Облік в ОМС (виконком)
1
Отримано асигнування для закупівлі ПММ для перевезення членів ДФТГ
2313
7011
54000
2
2
Оприбутковано ПММ (талони) для подальшої передачі ЗЗСО
1815
6211
54000
6
3
Проведено розрахунок із постачальником ПММ
6211
2313
54000
2, 6
4
Передано ПММ (талони) ЗЗСО для перевезення членів ДФТГ
2711
1815
54000
13
2
Списано ПММ, використані ЗЗСО для перевезення членів ДФТГ
8013
2711
54000
17
Облік у ЗЗСО
1
Оприбутковано ПММ (талони) для перевезення членів ДФТГ
1514
6611
54000
17
2
Списано ПММ, використані для перевезення членів ДФТГ
6611
1514
54000
13
 

Харчування членів ДФТГ 

Забезпечення безоплатним харчуванням членів ДФТГ на період запровадження воєнного стану може відбуватися лише через прийняття:

  • місцевою радою;
  • ВА населеного пункту у разі її створення. 

місцевої програми (або вносяться зміни до існуючої програми,) у якій передбачаються заходи   із забезпечення безоплатним харчуванням членів ДФТГ.

Можливі варіанти таких заходів:

  • Забезпечення безпосереднього харчування членів ДФТГ;
  • Надання субвенції з місцевого бюджету військовій частині. 

Забезпечення безпосереднього харчування членів ДФТГ

Безпосереднє харчування членів ДФТГ може здійснюватися через заклади освіти, або інші заклади, де наявне обладнання та персонал, здатні дотримуватись усіх необхідних стандартів та санітарно-епідеміологічних норм.

Крім харчування членів ДФТГ у харчоблоках, доцільно передбачити у програмі можливість отримувати сухі пайки та продуктові набори.

У місцевій програмі необхідно визначити конкретні заклади, установи чи підприємства, які здійснюватимуть надання таких послуг.

Наприклад, харчування членів ДФТГ буде здійснюватися через заклади освіти.

ЗЗСО можуть надавати послугу з харчування членів ДФТГ на платній основі.

Підпунктом 5 п. 8 Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 № 796 передбачено право ЗЗСО надавати таку платну послугу як виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організація її споживання.

ЗЗСО, у якого за кошти місцевого бюджету буде закуповуватися послуга з харчування членів ДФТГ, буде продовжувати  виконувати програму за КПКВК 1021, але за спеціальним фондом кошторису.

Алгоритм дій:

  • В цільовій програмі з тероборони передбачити заходи із забезпечення харчуванням членів ДФТГ та визначити розпорядника, який здійснюватиме взаємодію з керівництвом Сил ТрО ЗСУ;
  • Передбачити видатки на відповідні заходи за КПКВК 8240 «Заходи та роботи з територіальної оборони»;
  • Рішенням виконкому/розпорядженням голови або розпорядженням начальника ВА населеного пункту у разі її створення визначити перелік ЗЗСО, які будуть надавати послуги з харчування членів ДФТГ (проводити харчування, готувати сухі пайки)  (п.п.3, 4.17 п.1 ст.8 Закону № 389);
  • Внести зміни до Положення про надання платних послуг у ЗЗСО - передбачити послугу з виробництва та реалізації продукції громадського харчування або прийняти таке Положення у випадку якщо воно відсутнє;
  • Внести зміни до бюджетної програми за КПКВК 1021 та до кошторису ЗЗСО за спеціальним фондом - по КЕКВ 2230, відповідно до вимог Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228;
  • Оплачувати ЗЗСО платні послуги з харчування членів ДФТГ за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою за КПКВК 8240.

Застосування рекомендованого алгоритму дозволить чітко розмежувати видатки за двома бюджетними програмами (цільовою місцевою та освітньою) і не покладати на ЗЗСО тягар виконання нетипової для нього програми за КПКВК 8240.

Бухгалтерський облік:

У разі застосування вище запропонованого алгоритму при забезпеченні безпосереднього харчування членів ДФТГ, порядок відображення операцій в бухгалтерському обліку слід розглядати окремо з позиції ОМС (ГРК/відповідального виконавця програми за КПКВК 8240) і окремо з позиції ЗЗСО.

Облік в ОМС. Місцева рада/виконавчий орган місцевої ради (ГРК/відповідальний виконавець програми за КПКВК 8240) фактично виступає у ролі замовника послуг з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організація її споживання. У свою чергу, визначені ЗЗСО є надавачами таких послуг, тобто для цілей бухгалтерського обліку — кредиторами.

Для обліку розрахунків з таким контрагентом ОМС (ГРК/відповідальному виконавцю програми за КПКВК 8240) доцільно застосовувати субрахунок 6415 «Розрахунки з іншими кредиторами». Водночас і використання для цих цілей субрахунку 6211 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» теж не буде помилкою.

Також при нарахуванні заборгованості за надані послуги слід відображати збільшення витрат за дебетом субрахунку 8013 «Матеріальні витрати». Адже саме цей субрахунок призначений для обліку матеріальних витрат, які здійснюються суб’єктом державного сектору у процесі основної діяльності та на виконання програм, у т. ч. витрат на оплату послуг.

Облік у ЗЗСО. Для визначених ЗЗСО, які надають послуги з харчування членів ДФТГ, ОМС/ ГРК є замовниками цих послуг — дебіторами.

Для обліку розрахунків за харчування членів ДФТГ доцільно використовувати субрахунок 6414 «Розрахунки за спеціальними видами платежів». Хоча застосування субрахунку 2111 «Поточна дебіторська заборгованість за розрахунками за товари, роботи, послуги» також є цілком допустимим.

При нарахуванні плати за послуги з харчування слід відображати збільшення доходів спеціального фонду. Зокрема, для узагальнення інформації про доходи від реалізації послуг призначений субрахунок 7111 «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг)».

Важливо:

Не варто плутати отримання плати за послуги з харчування членів ДФТГ від ОМС (виконкому) з надходженням фінансування з місцевого бюджету.

Відповідно, надходження таких коштів відображати за кредитом субрахунку 7011 «Бюджетні асигнування» не слід.

Приклад 3. На виконання цільової програми з територіальної оборони виконком селищної ради отримав асигнування з місцевого бюджету для закупівлі послуг з харчування членів ДФТГ. На підставі рахунків та актів наданих послуг кошти у сумі 46000 грн були перераховані на спеціальний реєстраційний рахунок ЗЗСО, який проводив харчування членів ДФТГ та готував сухі пайки.

 

Забезпечення безпосереднього харчування членів ДФТГ

№ з/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Сума,
грн
№ МО
дебет
кредит
Облік в ОМС
1
Отримано асигнування для закупівлі послуг з харчування членів ДФТГ
2313
7011
46000
2
2
Нараховано заборгованість перед ЗЗСО за надані послуги з харчування членів ДФТГ
8013
6415
46000
6
3
Перераховано плату за послуги з харчування членів ДФТГ
6415
2313
46000
2, 6
Облік у ЗЗСО
1
Нараховано плату за послуги з харчування членів ДФТГ
6414
7111
46000
14
2
Надійшли кошти як плата за послуги з харчування членів ДФТГ
2313
6414
46000
3, 6

 

Надання субвенції з місцевого бюджету військовій частині на забезпеченняхарчування членів ДФТГ

Алгоритм дій:

  • Військове керівництво або керівник ДФТГ звертається до ОМС щодо передачі трансферту з обґрунтуванням потреби для забезпечення харчування членів ДФТГ (підстава: ст. 8 Закону № 389, п. 3 Порядку № 1449
  • Місцевий фінансовий орган за дорученням голови або начальника ВА НП у разі її створення готує подання про внесення змін до рішення про місцевий бюджет в частині передачі субвенції за КПК 9800 (отримувач – військова частина)
  • Місцевою радою чи ВА населеного пункту приймається рішення про внесення змін до місцевого бюджету щодо передачі субвенції військовій частині
  • Військова частина забезпечує закупівлі згідно встановлених вимог та несе відповідальність за цільове використання коштів (укладення угоди між ОМС і військовою частиною в умовах воєнного стану не вимагається, проте у разі можливості – доцільно її укладати)

Ця публікація має інформаційно-роз’яснювальний характер.

Роз’яснення підготовлене колективом експертів: Тетяною Овчаренко, Вірою Козіною, Тетяною Станкус

 ДОДАТКИ

Додаток 1 Примірний перелік заходів  місцевої цільової програми з тероборони в умовах воєнного стану

  • Забезпечення перевезення членів добровольчих формувань до місць проведення занять та у зворотному напрямку;
  • Проведення інформаційно-комунікаційної кампанії стосовно територіальної оборони
    • територіальної громади з виготовленням поліграфічної продукції;
  • Сприяння покращенню матеріально-технічної бази з придбанням предметів та матеріалів для облаштування об’єктів для підрозділів територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної оборони, сил опору у пунктах дислокації, блок-постів, функціонування об’єктів критичної інфраструктури, захисних споруд, вогневих позицій, шляхом надання субвенції з бюджету _________ територіальної громади державному бюджету;
  • Забезпечення придбання вживаних транспортних засобів для потреб територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної громади, сил опору, шляхом надання субвенції з бюджету ____________ територіальної громади державному бюджету
  • Проведення медичного обстеження (огляду) кандидатів у члени ДФТГ з метою видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи за формою 127/о;
  • Виготовлення бланків посвідчень добровольця територіальної оборони;
  • Придбання засобів зв’язку (переговорні пристрої), медичних аптечок, медикаментів та перев’язувальних матеріалів;
  • Забезпечення придбання військового спорядження (касок, бронежилетів, розгрузочні жилети тощо) для потреб територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної громади, сил опору, шляхом надання субвенції з бюджету _________ територіальної громади державному бюджету;
  • Придбання речового майна та спорядження (обмундирування, матраци, спальні мішки, каримати, розгрузки тощо – ще раз наголошуємо, що придбавати майно мілітарного призначення ОМС не може, це віднесено до компетенції державних органів);
  • Проведення роботи з облаштування блок-постів;
  • Організація послуг харчування;
  • Забезпечення харчування підрозділів територіальної оборони на час проведення планової зборової підготовки та виконання завдань за призначенням;
  • Проведення поточного ремонту та обладнання місць розташування підрозділів територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної громади, сил опору у пунктах дислокації, шляхом надання субвенції з бюджету _________ територіальної громади державному бюджету.

 

Додаток 2 Корисні посилання на приклади прийнятих територіальними громадами рішень про затвердження місцевих програм з тероборони у умовах воєнного стану

 

Додаток 3 Рекомендований шаблон рішення  виконавчого комітету про надання дозволу на використання шкільних  автобусів для потреб, не пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу

 

_____________________ рада

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

Рішення

 

_______2023                                                                                     №_____________

 

Про використання автотранспорту,

що знаходиться на балансі закладів освіти

під час дії воєнного стану

 

Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Рішення виконавчого комітету №__ (про затвердження місцевої програми з тероборони) … для забезпечення перевезення особового складу підрозділів територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної оборони, сил опору, резервістів, військових, поліції, працівників критичної інфраструктури до місць виконання практичних дій та для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб та евакуйованих осіб,

ВИРІШИВ:

1. Дозволити використання автомобільних транспортних засобів, що знаходяться на балансі закладів освіти (Управління, відділу освіти) (інших структурних підрозділів) __________________ громади, для потреб, що виникають у зв’язку із забезпеченням виконання ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», для потреб оборони та для переміщення особового складу підрозділів територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної оборони, сил опору, резервістів, військових, поліції, працівників критичної інфраструктури  та цивільного населення, як в межах так і за межами, територіальної громади на період дії режиму воєнного стану.

2. Встановити, що видатки на утримання комунального транспорту на цілі, передбачені п. 1 можуть здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету.

3. Відповідальність за організацію виконання даного рішення покласти на_______.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на _____________

 

_______________ __голова                   

 


Роз’яснення підготовлене колективом експертів: Тетяною Овчаренко, Вірою Козіною, Тетяною Станкус

Джерело:
decentralization.gov.ua
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі