Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.01.21
9041 5
Друкувати
Обране

Районам і громадам недопустимо зволікати з передачею майна, - у Мінрегіоні тривають онлайн-наради з регіонами

Вже майже усі місцеві бюджети прийняті, і тепер стало очевидним, що у районних бюджетах немає грошей на утримання закладів культури, освіти, медицини та інших соціально важливих об’єктів. Саме тому районні ради мають бути зацікавлені у якнайшвидшій передачі цих закладів і установ на рівень громад, які з цього року отримали нові повноваження і фінансові можливості.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час онлайн-наради з регіонами. Сьогодні такі наради проходять для Київської, Вінницької, Закарпатської та Львівської областей, де поки низький відсоток передачі майна громадам.  

«Розраховуємо, що процес передачі\приймання майна вдасться завершити по усій країні до кінця цього місяця. Закон, звісно, дозволяє передавати заклади і установи до 1 липня 2021 року. Але звідки у цей час їх фінансувати? Районні бюджети по Україні – від 50 тисяч грн. на рік, яких не вистачить навіть на фінансування діяльності районних рад. Тому райради мають розуміти відповідальність за функціонування закладів і за персонал, фінансувати які, у разі затягування процесу, доведеться з цих більш ніж скромних бюджетів», - сказав В’ячеслав Негода.  

За його словами, буває таке, що район передає юридичну особу і персонал, а майно намагається залишити, щоб здавати в оренду. В свою чергу, деякі громади хочуть перебирати майно, але не поспішають забирати колектив. «Так не має бути. Заклади передаються комплексно – з майном, персоналом, відповідними обов’язками. І ми спільно з облдержадміністраціями за цим стежитимемо. Я б рекомендував ОДА скористатися своїм правом офіційно звернутися як до районних рад, так і до громад щодо внесення на сесії питань про розмежування майна. Це дозволить мати офіційну позицію учасників процесу, від якого залежить доля соціальних закладів і їхніх працівників, і розуміння, хто має нести відповідальність у тій чи іншій спірній ситуації», - зазначив В’ячеслав Негода.  

Заступник Міністра нагадав, що, за законом, майно з району треба передавати в ту громаду, де воно знаходиться. Але районні ради інколи сумніваються - а якщо заклад обслуговує і сусідні громади, то що ж тоді? «Це вже інше питання, яке полягає у подальшому спільному фінансуванні громадами цих закладів. Такі домовленості громад - наступний крок після передачі майна від районних рад. Отже якщо не знаєте, як вчинити, робіть так, як говорить закон», - сказав В’ячеслав Негода.

Джерело:
decentralization.gov.ua
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
5
Юлія
21.01.2021
Спустіться зі свого Олімпу, небожителі! Ви вже розвалили все, що хоч якось ще трималося, трохи дихало. А тепер закривають повністю сільські установи , людей скорочують, майно забирають. Руйнують сім'ї, бо члени сімей виїздять на заробітки, сиротять дітей, які залишаються без батьків, ламають людські долі. Шановні міністри та їх наближені до бюджетного корита! Запрошую вас відвідати села, які ви так вдало об'єднали в ОТГ, а ще краще, заселитися в один з будинків, які стоять пустками, і прожити без зарплати, з дітьми, яких теж треба утримати, з старенькими батьками, яким не вистачає пенсії навіть на ліки, і маючи при цьому вищу освіту . А я поїду в Київ покерую вами та розкажу, як класно буде вам жить після таких розумних рішень!
бухгалтер-екстремал Юлія
21.01.2021
Шановна пані Юлія,ваш глас-це крик душі,глас вопіющого в пустині.Нашому не шановному уряду,вибачте люди,на нас ,на народ,НАСРАТИ!!!!!!!.Ніколи ніякий уряд про народ не думає. Кожен із нас виживає,як може...
Ірина
21.01.2021
Але в радянські часи,які наші можновладці так хаять, якраз процвітали села,колгоспи будували хати молодим спеціалістам,газифіцирували, в кожному селі була фельдшер-акушерка,круглосуточні дитячі садочки,бо доярка йшла на ферму о4годині утра, початкові чотирьохкласні школи,безкоштовне навчання,безкоштовне лікування,наша молодь не розуміє,як це тобі вирізали апендицит і ти не купила жодного шприця,бинта і т.д.,тебе ще й годували в лікарні, ХІБА БУЛО БЕЗРОБІТТЯ?поняття такого не було,ми жили,виявляється,при комунізмі! може і були якісь перекоси,АЛЕ ЗНИЩЕННЯ НАРОДУ НЕ БУЛО.Девіз-человек єто звучит гордо!
йцукен
21.01.2021
Все тільки про майно, а на людей, яких звільняють, начхати.
ОЛІ4КА
25.01.2021
Мене теж хвилює.Коли ж про людей? Скілький позицій скоротять зараз?Ото буде економія!!! А працівникам ТГ розповіли скільки функій їм добавлять? а з/плати зась.ЛАМАТЬ НЕ СТРОИТЬ!!!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі