Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.12.20
19060 0
Друкувати
Обране

Щодо передачі майна в оперативне управління

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (далі - Закон) забороняється передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку. Звертаємо увагу, що така заборона стосується передачі майна у користування за відповідним договором.

Так, наприклад, передача майна у позичку регулюється положеннями статей 827 - 835 (Позичка).

У свою чергу, відповідно до положень Господарського кодексу України (стаття 137) правом оперативного управління у цьому Кодексі визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом).

Окремо інформуємо, що з порушеного питання існує судова практика, зокрема, справа N 910/12224/17 за позовом Прокуратури міста Києва до Київської міської ради.

Позовні вимоги Прокуратури міста Києва стосуються оскарження рішення Київської міської ради про скасування власних рішень про закріплення нерухомого майна за Прокуратурою міста Києва на праві оперативного управління.

У своєму висновку Велика Палата Верховного Суду України (Постанова від 22 січня 2019 року у справі N 910/12224/17) зазначає наступне:

"Майно комунальної власності не може передаватися в оперативне управління підприємствам, установам, організаціям, які не були утворені відповідним органом місцевого самоврядування та не знаходяться в його підпорядкуванні.".

Враховуючи Постанову Великої Палати Верховного Суду України, передача комунального майна в оперативне управління підприємствам, установам, організаціям, які не були утворені відповідним органом місцевого самоврядування, не допускається.

Джерело:
Лист ФДМУ від 11.11.2020 р. N 10-16-23012
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі