Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.08.19
11113 24
Друкувати
Обране

За новою моделлю адмінтерустрою в Україні замість 465 районів буде сформовано 100, – Геннадій Зубко

В Україні назріла необхідність прийняти закон про засади адміністративно-територіального устрою, який сформує вже базовий рівень – громади і середній (субрегіональний) рівень – райони. Вони (райони) повинні бути самодостатні, потужні. Не 465 маленьких районів, як зараз, які вже передали свої повноваження на об’єднані громади і не знають, чим займатися. А повинно бути 100 великих районів з населенням не менше ніж 150 тисяч людей.

Про це в інтерв’ю ІА «Укрінформ» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Це дасть можливість створити дуже класний менеджмент на субрегіональному рівні. Бо у нас зараз 48 тисяч чиновників, які працюють у різних адміністраціях, в районних і обласних, отримують в загальній цифрі 6 млрд заробітної плати… І скаржаться, що у них невелика заробітна плата. Ми пропонуємо зменшити кількість адміністративного персоналу з тим, щоб частину повноважень позабирали об’єднані громади, які вже мають і свої виконкоми, і свій адміністративний персонал. І таким чином підвищити в рази якість менеджменту, мотивуючи збільшенням зарплати. Але хотілося б, аби це були не райдержадміністрації, а префектури, які мають наглядові та контрольні функції і не мають доступу до грошей», – зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив, що важливо також передати розпорядження земельними ресурсами на місцевий рівень для того, щоб у держави забрати нарешті корупційний геокадастр, який, з одного боку, контролює землю, з іншого боку – роздає землю. Передаючи повноваження на місцевий рівень, контроль залишиться за державою.

«Нам потрібно ухвалювати закон щодо планування територій. Бо для того, щоб дати їм можливість розпоряджатися земельними ресурсами, громади потрібно зобов’язати планувати свою територію, щоб кожний інвестор бачив, скільки є землі, якої землі, скільки є соціальних об’єктів, де він може розмістити свій бізнес, які галузі саме в цій громаді можуть розвиватись», – розповів Геннадій Зубко.

Дуже важливим є закон про службу в органах місцевого самоврядування. На місцях потрібно дати можливість на конкурсних умовах обирати фахівців, платити заробітну плату, вводити мотивацію для цих людей. Потрібно до кінця розділити повноваження між державою і місцевим самоврядуванням, визначити делеговані повноваження, які передаються, забезпечити фінансовими ресурсами, бо сьогодні не завжди вистачає ресурсів на делеговані повноваження, наприклад, по освіті, по охороні здоров’я.

Є ще питання виборчого законодавства місцевого рівня. «Нам потрібно ухвалити окремий закон щодо виборів до органів місцевого самоврядування. Ми, коли розробляємо великі виборчі кодекси і змішуємо одне з іншим, потім не можемо розібратися, де тут правила щодо Парламенту, а де по місцевому самоврядуванню. І ще одне дуже важливе питання – це відкриті громадські бюджети. Тому що для нас важливо, щоби була прищеплена практика звітування щодо місцевого самоврядування про використання коштів перед своїми громадянами», – заявив Віце-прем’єр-міністр.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
24
Юлія
09.08.2019
А ще необхідно зменшити кількість депутатів ВРУ до 10 осіб. З такою зарплатою та пільгами, як у них, якраз вистачить одного відповідального на 10 районів. Тоді точно буде з кого спитати. А економія бюджету в рази більша, ніж прогнозує Зубко.
Josh_UA Юлія
09.08.2019
Ви серйозно таке тут пишете? Вроді бухгалтера розумні люди. Ще й лайки хтось ставить. Тобто що б прийняти Закон потрібно 6 голосів у ВРУ? А що б змінити Конституцію голоси всіх 10 депутатів. Та це ж мрія для Коломойського і Ахмєтова. Просто договоритися з 10 "слугами народу" і все, а не 250. Це як получається 10 людей будуть приймати Закони для 45 млн. люд. Круто. Відкрию секрет. Крім депутатів ВРУ, є ще місцеві (обласні, районні, Міські, селищні), ось і в них потрібно питати. Зато економія.
Luda Josh_UA
09.08.2019
Не 10, але і не 450 зі всіма пільгами, які вони мають.Нехай живуть лише на зарплату, нам вартість проїзду не компенсують і вони обійдуться.
Stavr Josh_UA
09.08.2019
10 как 10, но с учетом сокращения населения Украины с 52 млн до 42 млн - 450 депутатов уже явный перебор. Соращение в 20% прямо напрашивается.
Енгрібьорд Josh_UA
09.08.2019
Гляньте в словнику визначення слів "іронія" та "сарказм"
Josh_UA Енгрібьорд
09.08.2019
глянув і що?
Енгрібьорд Josh_UA
09.08.2019
Тепер проаналізуйте три перші речення написані Вами у попередньому пості і співставте їх із визначенням слів "сарказм" та "іронія". На всяк випадок - ні, всі ті люди ставили лайки не серйозно.PS Життя прекрасне -посміхніться
Бетмен
09.08.2019
А людей куда из оставшихся районов девать , сократят и на завод
Петро інкогніто Бетмен
09.08.2019
Маю надію, що пана Зубко, очікувано, "ногою під сраку" і він не буде займатись тим, в чому не розуміється.
Петро інкогніто Бетмен
09.08.2019
За кордон, на зміцнення єкономік країн Європи.
Тетяна
09.08.2019
Чому немає автора статі!!!!!!! Який грамотій це пише!!!! З перших рядків виникло нестримне бажання натовкти пику! Ну як так! "...465 маленьких районів, як зараз, які вже передали свої повноваження на об’єднані громади і не знають, чим займатися..."Шановний, Ви що, не в Україні живете? Хто знімав повноваження з районних адміністрацій??? Навіть при створенні ОТГ постійно надходять завдання і доручення!!!! Виконання яких контролюється, а невиконання карається! То Ви, мабуть, дуже далекі від реалії державної служби. Назвіться, шановний!..
Ната Тетяна
12.08.2019
Штати розширили в громадах, зарплатню добавили. Всі інші нелюди. Бухгалтера отримали ще більше навантаження за ті ж самі гроші. Де справедливість???
Stavr Тетяна
09.08.2019
В местных администрациях половина сотрудников не знает чем заняться, создавая рабочий вид и обстановку.
Енгрібьорд Тетяна
09.08.2019
Очевидно, пан міністр має дещо примарне уявлення про розподіл обовязків між ОМС та виконачою владою в особі місцевих адміністрацій
EVGENIY Тетяна
09.08.2019
Про це в інтерв’ю ІА «Укрінформ» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
Олена Тетяна
09.08.2019
Геннадій ЗубкоПодробиці: https://buhgalter.com.ua/news/diyalnist-organiv-mistsevogo-samovryaduvannya/za-novoyu-modellyu-adminterustroyu-v-ukrayini-zamist-465-rayoniv-bude/
Карл
09.08.2019
Нарешті пан Зубков зрозумів, що заважає розвитку України, чиновники які отримують малу заробітну плату. Так що ми зробимо об'єднаємо райони і скоротимо людей і викинемо їх на вулицю, роботи по селам і маленьким містах і так немає хай їдуть за бугор гроші заробляти і пяднімати економіку інших країн.Зрозуміло, що молодь не пропаде, а старим куда діватись. Буде як з поліцією, розігналих стаих корупціонерів і набрали нових і нічого не помінялось в роботі поліції, покращення на місцевому рівні немає. Зламають стару систему і не построять нову. ОТГ роздувають штати як хочуть і вони не підкоряються обласним департаментам. Ну а постраджають як завжди прості люди, які і так не могли нічого добитись от чиновників, а зараз скрізь завдяки укрупненням, постійні скорочення в податковій в пенсійном, в райдержадміністраціях і людям потрібно буде їхати незрозуміло куди щоб отримати потрібні довідки та послуги. А за то зверху продовжують сидіти люди в роздутих міністерствах та департаментах фінансів і приймати недолугі та некомпетентні закони.
Іра
09.08.2019
А тоді попробуй достійся в чужому районі за якоюсь довідкою. І черги там будуть, і людина з іншого колишнього району там буде просто чужою, і завернуть ще скілька раз - прийдеться поїздити, а відповідно це все витрати для людей (пенсіонерів, багатодітних, інвалідів і т.д.), котрі і так бідні. Все для покращення... совісті просто немає. А куди діватись всім працівникам сільких рад, яких просто не стане?
Ikar Іра
09.08.2019
так держава ж у смартфоні, навіщо їхати
Оля Ikar
12.08.2019
Смартфоны то есть, а вот интернета как не было, так и нет!!! Страна не в смартфоне, а в сплошных идиотах, которые за пределы Киевской области не выезжали.
Енгрібьорд Іра
09.08.2019
Треба ще трохи зачекати, щоб пан Ілон Маск встиг замутити свій SpaceX із халявним інтернетом і тоді всі будуть отримувати усі оті справки он-лайн (ну не даремно ж закон про електронні довірчі послуги приймали). Ото заживемо - "вкалывают роботы - счастлив человек"!
Іра
09.08.2019
да,даtransparent_pxl.png
Міла
12.08.2019
Щоб ці коментарі та почитали можновладці. А куди подітися людям. які працювали у цих районах? Вік 40-50 років, І тут не потрібні і за кордоном теж наймити. Щоб з районами та ще й скоротити людей. Хай лягають живими в труни.
РдА
15.08.2019
Круто! Давно пора позакривать РДА, кожний другий керівник. Ще б райради розіграть, а то сидять всі начальніки, а роботи то нема))
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі