Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.11.17
20275 2
Друкувати
Обране

Лікарняний в день звільнення

Частиною першою ст. 19 Закону України від 23.09.99 р. N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) передбачено право застрахованих громадян України, іноземців, осіб без громадянства та членів їх сімей, що проживають в Україні <...>, на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ст. 31 Закону N 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі - ЛН). Порядок і умови видачі, продовження та обліку ЛН, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, за погодженням з Фондом.

Наказом МОЗ від 13.11.2001 р. N 455 "Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" визначено порядок, умови видачі та продовження ЛН.

Пунктом 2.1 Інструкції N 455 передбачено, що у разі захворювання чи травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) видається ЛН, що обраховується в календарних днях.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством (ч. 2 ст. 22 Закону N 1105).

Отже, враховуючи вищенаведене, застрахована особа, яка в день звільнення стала непрацездатною внаслідок захворювання або травми,що підтверджується виданим в установленому порядку ЛН, має право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності

Лист ФССзТВП від 06.06.2017 р. N 5.1-27-1038

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
2
Катя
02.11.2017
Можливо хтось знає про випадки, коли людині , яка в день звільнення принесла лікарняний, не підтягує страховий стаж в центрі зайнятості, відповідно виплат нема. Чому так ?
Сергій Катя
03.11.2017
В страховий стаж враховується період отримання допомоги по безробіттю. Період знаходження на обліку у центрі зайнятості без виплати зазначеної допомоги у страх. стаж не зараховується (якщо Ви це питання мали на увазі)
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×