Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.12.17
37941 18
Друкувати
Обране

Мінсоцполітики щодо можливості введення до штатного розпису посади "головний бухгалтер"

Відповідно до частини третьої статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника або уповноваженого органу відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно з частиною четвертою статті 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Кваліфікаційною характеристикою посади "Головний бухгалтер", яка міститься у розділі 1 "Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" Випуску 1 "Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. N 336, головний бухгалтер, зокрема, здійснює керівництво працівниками бухгалтерського обліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов'язки, знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності, а також із змінами в чинному законодавстві. Тобто посада "Головний бухгалтер" передбачає наявність підлеглих працівників.

Водночас відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. N 327 (зі змінами), професійна назва роботи "Головний бухгалтер" за кодом Класифікатора (код 1231) відноситься до професійного угруповання "Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів".

Отже, введення до штатного розпису підприємства посади головного бухгалтера можливе у разі створення відповідного структурного підрозділу (відділу, секторатощо).

Лист Мінсоцполітики від 13.11.2017 р. N 21929/0/2-17/13

Міністерство фінансів України в листі від 30.06.2017 р. N 35210-07-10/17419 висловило майже таку саму думку: "Законодавством не передбачено такої форми організації бухгалтерського обліку на підприємстві, як введення до штату підприємства посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби."

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
18
Світлана
08.12.2017
а якщо нема відповідного структурного підрозділу (взагялі один головний спеціаліст, а зараз головний спеціаліст-головний бухгалтер)
Юлія
08.12.2017
А чи матиме право спеціаліст підписувати платіжні документи, звіти, вести Прозоро, Є-Дату, та , відповідно, виготовляти на себе цифрові підписи? Бідні бухгалтера! Якщо немає підлеглих, бо не вистачає коштів на їх утримання, і той бідний бухгалтер тягне на собі весь віз проблем по установі, то його ще й понизять у званні, відповідно і в зарплаті.
Тетяна Юлія
08.12.2017
Віват мінімалка! Зекономимо державні кошти на тих, хто відповідає за їх економне використання! МСП не хоче прочитати кваліфікаційні характеристики головного бухгалтера та простого бухгалтера? Ну і де наша доблесна ФПУ? Знову не в темі?
Світлана Юлія
08.12.2017
Так в районній державні адміністрації фінансові документи підписував головний спеціаліст (тому що посаду бухгалтера чи головного бухгалтера не можна було писати в штатному розписі) на даний час (менше місяця прошло) замінили посаду головного спеціаліста (що виконував бухгалтерські функції) на головного спеціаліст-головного бухгалтера (окремий структурний рідрозділ, юридична особа, свій штатний, свій кошторис, чисельність відділу 3 чоловіка 1 начальник, 2 головних спеціаліста один з яких виконівав функції бухгалтерії )
Головний бухгалтер
08.12.2017
Та пошли они, налоговая моя лично на жопу садится как это мы админ штраф будем один выписывать и ОПП с директор=бухгалтер тупо не хочет принимать.На предприятии 3 человека бух дир и мастер, иду в декрет, говорят пусть мастер бух учет ведет уроды.
meri
08.12.2017
а якщо і так в штатному є посада головного бухгалтера, то на 2018 рік мені не затвердять штатний?
Юлія
08.12.2017
Тепер, відповідно, до листа, нас (головних бухгалтерів), повинні попередити за 2 місяці про зміни в оплаті праці (відповідно до "пониження") та про переведення на іншу посаду? А як ми будемо називатися в додатку № 54 пост.№268 ? Адже, як не крути, наша посада повинна відноситися до керівних, в разі підписання різного роду фінансових документів? Хто все це пояснить і чому попередньо вказані постанови існують вже до десятка років, а проснулося Мінсоцполітики лише зараз?
Юлия
08.12.2017
я правильно поняла, если есть в подчинении бухгалтера или бухгалтер, тогда создаётся бухгалтерская служба во главе с главбухом и ничего не меняется в штатном и зарплате. А если на предприятии дожность бухгалтера одна, тогда его нельзя определять в штатном как главного????
Татьяна Юлия
08.12.2017
Да вы всё поняли правильно, нас недавно казначейство по этому вопросу тоже проверяли, у нас відділ бухгалтерського обліку, и у меня в подчинении три бухгалтера, потому главного нам и оставили
Елена
10.12.2017
А как тогда с такими должностями как главный энергетик, главный экономист, главный специалист по труду и зарплате, главный инспектор отдела кадров и т.д. без отделов??? Имеет место????
Татьяна
11.12.2017
А оклад главного специалиста по бух.учету (с админ. и уголовной ответственностью) и оклад главного специалиста по АХО будут так же одинаковы?))))
Ольга
12.12.2017
Пусть минисоцполити само несет ответсвенность за бух,ухет на малых предприятиях.
катя
12.12.2017
Якщо є просто бухгалтерія головний і 2 простих бухгалтери то потрібно створювати відділ и сектор???
надія
13.12.2017
див. п.2 ТИПОВОГО ПОЛОЖЕННЯ про бухгалтерську службу бюджетної установи (Постанова КМУ №59 від 26.01.2011р.) : "У разі коли в бюджетній установі не утворюється бухгалтерська служба, повноваження головного бухгалтера бюджетної установи, встановлені цим Типовим положенням, поширюються на спеціаліста, на якого покладається виконання завдань та функціональних обов'язків бухгалтерської служби." Постанова КМУ має юридичну силу, зареєстрована в Мінюсті, а листи носять рекомендаційний характер і ніякої юридичної сили не мають. А ще вимога казначейства привести у відповідність бухгалтерські служби до даного Положення, видана 14.11.2017р., що пізніше листів Мінфіну та Мінсоцполітики.
Vika надія
15.12.2017
"повноваження головного бухгалтера бюджетної установи, встановлені цим Типовим положенням, поширюються на спеціаліста, на якого покладається виконання завдань ,,,". Мова йде тільки про виконання обовязків головного бухгалтера, а назва посади тут не до чого. Посада може бути, наприклад: провідний бухгалтер. Подробиці: https://buhgalter.com.ua/news/kadrova-sprava/minsotspolitiki-shchodo-mozhlivosti-vvedennya-do-shtatnogo-rozpisu/?
яна
14.12.2017
тоді хай нас назвуть просто ішаками які все волочат як скатина а получають лише нагайки
Таня
15.12.2017
І який теперт розряд у нас буде??
Оксана Таня
20.12.2017
10
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі