Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.07.20
11145 19
Друкувати
Обране

Щодо щорічної додаткової відпустки за особливі умови праці, а саме - виконання роботи за комп'ютером

Статтею 2 Закону України «Про відпустки» визначено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Відповідно до ст. 76 Кодексу законів про працю України щорічні додаткові відпустки надаються працівникам, зокрема, за особливий характер праці. Тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання встановлюються нормативно-правовими актами України.

Статтею 8 Закону України «Про відпустки» визначено, що щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається, зокрема, окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, - тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до позиції 58 підрозділу «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Додатку 2 до Постанови КМУ від 17.11.1997 р. № 1290 «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» (далі - Постанова КМУ № 1290), максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці працівників, які працюють на електронно- обчислювальних та обчислювальних машинах складає чотири календарних дні.

Тобто, Постановою КМУ № 1290 встановлено право працівників, працюючих за комп’ютером, ноутбуком, тощо, на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

Колективним договором, трудовим договором із працівником або іншим нормативним актом роботодавця має бути затверджений перелік посад (професій), робота на яких дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.

Разом з цим, згідно з листом Міністерства соціальної політики України від 11.08.2014 р. № 348/13/116-14, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад. Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом. Оскільки законодавством не визначено, у якій спосіб здійснюється такий облік, підприємство самостійно приймає рішення щодо проведення такого обліку. Крім того, щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, мають надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку, у тому числі якщо колективний договір на підприємстві не укладено або в колективному договорі не встановлено гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про відпустки» особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством.

Олена Михайлюк, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпровському регіоні.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
19
....
30.07.2020
Це звісно хорошо, але за 4 дні я собі свій зір не поверну... Зробіть ще надбавку за роботу з електронно- обчислювальними та обчислювальними машинами, а то виходить несправедливо, що за шкідливі умови йде і відпустка і надбавка, та зробити це все обов'язковими виплатами, а то, наприклад, у нас на підприємстві забрали навіть ці 4 дні, бо директор не включив бухгалтерів, відділ кадрів до переліку...
Євгеній
30.07.2020
Нормативка то є, але то вже трохи брєд вважати у 2020 році роботу за комп'ютером чимось особливо важким і шкідливим. У 1997 році це було актуально, оскільки від сидіння перед тогочасними моніторами-телевізорами та часто з некоректно встановленою частотою ''очі вилазили''. Тобто техніка була вимушено шкідливішою, незалежно від користувача. На сьогоднішній день - все в руках користувача: правильно сидіти та робити перерви, щоб очі перепочили та кістки не зрослися )
Євгеній
30.07.2020
Смартфон в руках майже кожного значно шкідливіший для очей та хребта за робочий комп'ютер, оскільки зір дужче на дрібніші зображення напружується і майже всі скрючені над смартфонами сидять
.... Євгеній
30.07.2020
Ви вибачайте, але розмова йде про робочі моменти. Те що позаробочий час сидиш в смартфоні і псуєш своє здоров'я, то твої проблеми, а тут мова йде про РОБОТУ в робочий час за комп'ютером, через яке псується здоров'я і це вже проблема роботодавця!!!Того не потрібно змішувати робочі моменти з неробочими!!!
Євгеній ....
30.07.2020
Про робочий час я написав вище. Це вже далеко не те псування, що було в 1997. Якщо мені лінь бути фізично активним чи випрямити спину, то роботодавець тут не поможе. Здоров'я псується вже не через комп'ютер, а через неправильну організацію роботи (без належних перерв) чи позу сидіння користувача. Ви нічого не могли вдіяти зі шкодою від монітору 1997 року випуску, зараз - питання лише в організації процесу. Фактично виходить дод.відпустка за неналежну організацію роботи? Нонсенс. А про смартфони згадав ще й тому, що забагато бачу людей, які в робочий час в телефоні сидять.
.... Євгеній
30.07.2020
І взагалі я скажу так, якщо з боку роботи є хоч малий вплив на здоров'я людини, то його потрібно компенсувати двома, чотирма чи десятьма днями. Тому що кожна праця повинна бути гідно оцінена...
.... Євгеній
30.07.2020
А про лінь випрямити спину чи зайнятись фізичними вправами інколи і немає часу, а не лінь, бо стільки звітів нам надали і терміни укоротили, що приходить постійно сидіти, цілий день (я беру до уваги бухгалтерів). Потім я так і скажу податковій чому я вчасно не здав звіт, просто займався фізичними вправами на роботі... І взагалі судячи по вашій логіці, то чому ще виплачують прибиральницям 10% за прибирання туалету і дають 4 дня відпустки, якщо зараз технології кращі, ніж у 1997 році, є розумні унітази, які себе миють, чи не залишать на поверхні бруду, всякі нові товари для миття, які просто вкинь в унітаз і все самі очищуть, просто нажми на кнопку змиву...
.... Євгеній
30.07.2020
За організацію роботи я з вами ще погоджусь, так, це від нас залежить, як сидіти... А от на рахунок комп'ютерів, то скажу, що не всі організації (в більшості бюджетні) можуть дозволити нові комп'ютера, так вони новіші, ніж 1997 року, але вони не менш шкідливі для очей. І навіть яким би новим не був комп'ютер, для очей він все одно несе загрозу... До прикладу, у нас на підприємстві комп'ютера 2008-2010 років, і за 4 роки роботи я посадив зір до -1. Ви самі писали, що зір напружується, коли дивишся в смартфон, а от коли заповнюєш звіт на 200+ рядків і в тебе не сходиться всього 3 копійки чи навіть 30 грн, ти його будеш перевіряти і для цього ти будеш напружувати зір. Коли читаєш документи (зараз же все переводять на електронний документообіг), які тобі присилають, теж напружуєш очі, чи коли набираєш документ, теж напружуєш, чи коли ось так статті читаєш, теж напружуєш... я надіюсь цієї малої кількості роботи, яку я перерахував вже досить, щоб впевнитесь в тому, що це шкідливо для нашого зору і який би новітній комп'ютер не був, він все одно несе загрозу для зору.
Євгеній ....
30.07.2020
За 20 років роботи за комп'ютерами (і старими, і новими) я чудово розумію що це таке. Маю проблеми зі здоров'ям пов'язані з сидінням за ПК, але причина в першу чергу в неправильній осанці, недостатній кількості перерв для відпочинку очей/хребта, тощо. І довести нині причину, де людина посадила зір: на роботі чи ночами у своєму смартфоні чи ПК практично не реально. Ключове: спробуйте почитати різницю між ЕОМ до 1997 року і нинішніми чи навіть 2008 року. Технологічно це різне обладнання з дуже різним впливом.
.... Євгеній
30.07.2020
А що доказувати, якщо і так доказано, що любий комп'ютер, наскільки він новим не був, впливає на зір. І якщо є навіть малий вплив на здоров'я людини, то потрібно компенсовувати це. І взагалі навіщо доказувати де ти посадив зір, якщо мова йде не про грошову компенсацію при втраті зору на роботі, а про роботу з шкідливими факторами. Цю роботу і прирівнюють як робота з шкідливими умовами праці як і у прибиральниць, яких я згадував, так і для гірників, медиків і т.д.Чому їм виплачують надбавки і дають додаткові відпустки, бо у них робота впливає на їхнє здоров'я. Робота за комп'ютером входить в це число, така робота саде зір, якби ти рівно чи криво сидів за комп'ютером.
Євгеній
30.07.2020
Цікава вище вийшла дискусія. Винесу окремо сюди... Заголовок розділу ПКМУ, про який йдеться в статті звучить так ''Загальні професії за всіма галузями господарства. Робота з РАДІОАКТИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ ТА ДЖЕРЕЛАМИ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ''.Хоч вікіпедію погортайте для розуміння яке випромінювання в LCD-моніторах, а яке в моніторах зразка 90-х років... Оте все про стомлені очі і хребет - це питання охорони праці, а саме дотримання рекомендацій і правил при роботі з ПК користувачем та роботодавцем і ПКМУ1290 з іонізуючим випроміненням тут ні до чого, якщо у вас монітор не великий ящик. P.s. про доказано чи ні як сідає зір, я не був би таким впевненим...особисто мені більше подобаються дослідження, що вказують на генетичну схильність до проблем зору, хоча б тому, що люди за однакових умов з однаковим навантаженням ''сліпнуть'' по-різному...але знову ж таки це не про пкму 1290 стосовно сучасних моніторів
.... Євгеній
31.07.2020
Але мене більше цікавить ваша точка зору. Просто з ваших слів можна зробити такий висновок, що з розвитком технологій, які спрощують життя на роботі та менш не шкідливі для здоров'я, порівняно за минулими роками, позбавляти прав працівників на їхні відпустки, надбавки, премії та залишити голий оклад та 24 дня відпустки... Ну правильно, навіщо нам це все, якщо робота не шкідлива та спрощена...
Євгеній ....
31.07.2020
Ще раз: сенс ПКМУ 1290 стосовно ЕОМ в часи 1997р. був в тому, що шкодою від роботи з ЕОМ було певне, хай і невелике, опромінення. Працівник ніяк не міг цьому протидіяти. І за це додавали відпустку. Сьогодні ми маємо шкоду у вигляді довгого сидіння і напруження очей...прибрати вплив шкоди можна правильною осанкою, вчасними перервами, фізичною активністю, руханкою, вправами для очей, коректним налаштуванням монітора. Тобто працівник/роботодавець уже можуть протидіяти шкоді. Ви хочете в ПКМУ рядок про додаткову відпустку за те, що ви не робитимете перерв і вправ чи роботодавець не налаштує вам монітор? Це питання дотримання вимог з охорони праці на робочому місці. Ну а якщо працівник ''паше, як лошадь'', то напевно варто індивідуально з керівництвом вирішувати питання надбавки/премії. Доплачувати спеціально за те, що працівник нині просто дивиться на монітор не має сенсу...платити потрібно за результати роботи. Така моя думка
.... Євгеній
31.07.2020
А моя думка така, що любий спеціаліст своєї роботи, чи то в бюджетній чи в державній сфері, зараз повинен отримувати 10 000 як мінімум, а не максимум. Зараз праця недооцінена і ці 4 дні хоч якось, мало, але гріють душу. Зараз зрівняли всіх по мінімалці і що ти з дипломом, що без, отримуй мінімальну заробітну плату. Я звісно радий, що людям, які не могли в сою чергу отримати освіту, підняли їм платню, але я то, як і багато інших людей, потратили 4-5 років на навчання, викинули не одну сотню тисяч, що потім прийти і нам сказали, що диплом зараз до оного місця, що сторож і прибиральниця будуть отримувати більшу платню і більше відпускних днів?
Євгеній ....
03.08.2020
Тобто працівники, що не використовують комп'ютери, але добре виконують свою роботу, програЮть вам у кількості днів відпустки? ) Ви пішли в дискусії зовсім не в ту сторону. Я про технічний неактуальний момент постанови, а Ви мені всі тяготи роботи в бюджеті. Винагорода за роботу має бути саме за фактичний результат. А так куди не плюнь, як не дні, то надбавки, що не відповідають сутності, і їх правдами й неправдами отримують не ті і не за те. А потім в коментах читаємо як важко й несправедливо. За 4 дні не переймайтесь... я не Шмигаль, ніхто ще їх не забирає, грійте поки душу)
.... Євгеній
31.07.2020
Бюджетна установа, для бухгалтера не прописано ніяких надбавок, що по закону, що по підприємству, роботи хоч черпаком греби і вона виконується в повному обсязі, та ще й накидають роботу за юриста, інженера, роботу з тендерами, часу нормально встати в туалет немає, про яку зарядку може бути мова, а заробітну плату мінімальну платять (так не тільки у мене, так у всіх, на всіх посадах), але повернемось до мого прикладу. Як на вашу думку, провідний бухгалтер за вищезазначені роботи повинен отримувати мінімальну заробітну плату? А воно зараз так і є, того хоч 4 дні залиште в спокої.
.... Євгеній
31.07.2020
Тут я признаю свою поразку, так сьогоденна техніка менш шкідлива, але в статті мова йде не тільки про шкідливий вплив на здоров'я людини, а про роботу з електронно- обчислювальними та обчислювальними машинами
Євгеній ....
31.07.2020
Автор статті схоже теж в курсі про різницю в іонізуючому випромінюванні між тодішніми ЕОМ і сучасними комп'ютерами та ноутбуками. ПКМУ 1290 дає формальну зачіпку змішати ''ЕОМ'' з сучасною технікою для отримання додаткової відпустки, але за суттю там інші сенси вкладались і постанова має бути приведена до поточного стану технічного прогресу.
Євгеній Євгеній
30.07.2020
В 1997р. як гарно пошукати, ще можна було знайти ЕОМ, що там треба було рахувати дозу, як атомщику)) Так що це про відпустки за вплив на здоров'я ''радіації'', а не стомлені очі
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×