Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.10.12
4986 0
Друкувати
Обране

Оплата праці при підсумованому обліку робочого часу

Для окремих категорій працівників введений підсумований облік робочого часу (період-квартал). Підприємство працює сезон (з середини травня по середину вересня). Графік роботи для кухонних робітників – 2 доби через 2 по 11 годин, для чергових – 1 доба через 3 по 22 години. Як правильно розрахувати норму тривалості робочого часу? Як правильно оплатити роботи, які перевищують норму тривалості?

Суть підсумованого обліку робочого часу полягає у тому, що для певних категорій працівників установлюється більша тривалість робочого дня. При цьому після підсумування кількості відпрацьованих працівником годин їх тривалість не повинна перевищувати тривалості робочого часу, встановленого для відповідного облікового періоду (місяця, кварталу тощо).

Норми тривалості робочого часу на 2012 рік наведено у листі Міністерства соціальної політики України від 23.08.2011 р. № 8515/о/14-11/13 (див. норми тривалості робочого часу на 2012 рік у газеті “Вісник бюджетної організації”, 2011, № 36, № 6, а норми тривалості робочого часу на 2013 рік у газеті “Вісник бюджетної організації”, 2012, № 37, с. 12). У листі наведено норми тривалості робочого часу у розмірі окремих місяців залежно від тривалості робочого тижня.

Отже, при остаточному розрахунку кількість відпрацьованих годин не повинна перевищувати норми, встановлені для відповідного періоду (у випадку, наведеному у запитанні — кварталу).

При підсумованому обліку робочого часу надурочними вважаються години роботи, які відпрацьовувалися працівником понад норму робочого часу, встановленого для відповідного облікового періоду.
Як зазначено у п. 8 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.04.2006 р. № 138, час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку використання робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

При цьому оплата праці за надурочні години роботи здійснюється за нормами ст. 106 КЗпП, згідно з якими:


— за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;
— за відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 % тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години.

Оплата за всі години надурочної роботи провадиться наприкінці облікового періоду.

Звертаємо увагу, що працівники залучаються до надурочних робіт у виняткових випадках, які передбачені ч. 3 ст. 62 КЗпП. Також слід мати на увазі, що робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком роботи в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є надурочною роботою. Переробіток норми робочого часу, що виникає в окремі дні при підсумованому обліку, може компенсуватися додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.
Додатково з цього приводу див. статтю “Працюємо за підсумованим обліком робочого часу” у газеті “Вісник бюджетної організації”, 2012, № 39, с. 28.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі