Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.11.13
1401 0
Друкувати
Обране

Льгота по НДС на поставки зерновых и технических культур: как правильно применить?

ДПСУ в листі від 26.12.2011 р. 8367/6/15-3315 нагадала, що на сьогодні операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 10011008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 12051206 згідно з УКТ ЗЕД звільняються від оподаткування ПДВ (п. 15 підрозд. 2. розд. ХХ Податкового кодексу України). 

При цьому такий пільговий режим оподаткування не поширюється на перше постачання таких культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові й технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників.


Зверніть увагу, що така пільга діятиме до 01.01.2014 р.!


Податківці зазначили, що платник ПДВ, який закуповує зернові чи технічні культури зазначених кодів УКТ ЗЕД у сільськогосподарського товаровиробника, для підтвердження права на податковий кредит за такими операціями може запитати у сільськогосподарського товаровиробника про наявність у нього свідоцтва про реєстрацію суб’єктом спецрежиму оподаткування. Таке свідоцтво підтверджує те, що такий постачальник зобов’язаний нараховувати ПДВ при постачанні зернових і технічних культур власного виробництва. Крім того, в договорах на постачання продукції податківці рекомендують зазначати, що платник є сільськогосподарським товаровиробником та відповідає вимогам, визначеним п. 209.6 ПКУ, продукція є власно виробленою і такий платник зобов’язаний нараховувати ПДВ. До договору в разі згоди можуть бути додані підтверджуючі документи.


Якщо сільськогосподарський товаровиробник відповідає вимогам, визначеним п. 209.6 ПКУ, однак не зареєстрований суб’єктом спецрежиму оподаткування, такий платник також зобов’язаний нараховувати ПДВ при постачанні зернових і технічних культур. Для того щоб підтвердити правомірність нарахування ним ПДВ, у договорах на постачання продукції податківці радять відображати інформацію, яка підтверджуватиме, що платник є сільськогосподарським товаровиробником, відповідає вимогам, визначеним п. 209.6 ПКУ, та зобов’язаний нараховувати ПДВ.


Якщо вищезазначені культури постачає посередник, який безпосередньо придбав такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників, такий платник також зобов’язаний нараховувати ПДВ за вказаними операціями.


Податківці також зазначили, що у покупця зернових і технічних культур, який здійснює таке придбання у першого посередника, а не у сільськогосподарського товаровиробника, право на податковий кредит може виникати лише в разі, якщо такі зернові та технічні культури будуть використовуватися в оподатковуваних операціях.


Важливо! На думку податківців, якщо зернові та технічні культури придбаваються у посередника (незалежно від того, яким він є у ланцюгу постачання, — першим чи другим) для подальшого продажу,такий платник не матиме права на податковий кредит за такими операціями.


Більш детально про пільгу з ПДВ, встановлену п. 15 підрозд. 2. розд. ХХ ПКУ, читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 61, с. 25. 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі