Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.12.13
1624 0
Друкувати
Обране

Начисление и уплата НДФЛ: консультируют налоговики

Нещодавно Міндоходів України спільно з журналом «Вісник Міністерства доходів і зборів України» було проведено «гарячу» телефонну лінію на тему «Обчислення та сплата податку на доходи фізичних осіб». Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, поставлені під час проведення телефонної лінії. 

1. Юридичною особою придбано вантажний автомобіль у фізичної особи. Чи повинна юридична особа сплатити ПДФО, якщо в договорі купівлі-продажу зазначено, що на момент укладання договору продавець вантажного автомобіля вже сплатив ПДФО?

При укладанні між фізичною та юридичною особою договору купівлі-продажу рухомого майна (вантажного автомобіля) податковим агентом є юридична особа.

При цьому незалежно від того, що ПДФО було сплачено фізичною особою самостійно до моменту нотаріального посвідчення такого договору, юридична особа зобов’язана здійснити функції податкового агента, зокрема нарахувати, утримати і сплатити (перерахувати) до бюджету податок із доходів, отриманих фізичною особою від продажу вантажного автомобіля, від свого імені.


2. Чи є об’єктом оподаткування ПДФО допомога при вагітності та пологах, на яку з 01.07.2013 р. нараховується єдиний внесок?

Доходи фізичних осіб, отримувані ними як допомога при вагітності та пологах згідно із Законом № 2240, не є об’єктом оподаткування ПДФО на відміну від єдиного внеску.


3. Фізична особа має двох дітей віком 2 і 8 років. Чому ПСП надається тільки на дітей, а на самого працівника не надається, якщо його оклад становить 3000 грн?

Фізична особа, яка має двох дітей віком 2 і 8 років, за умови дотримання всіх вимог ст. 169 ПКУ має право на застосування однієї пільги.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та розмірі, передбачених п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, визначається як добуток суми, встановленої в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 цієї статті, та відповідної кількості дітей.


4. Фізичною особою отримано у спадщину (подарунок) нерухомість. Як визначається вартість нерухомості, отриманої у спадщину (подарунок), з метою визначення бази оподаткування ПДФО?

Оскільки постанова КМУ від 04.03.2013 р. № 231 «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» не поширюється на випадки успадкування та дарування, то для визначення вартості об’єкта нерухомості, отриманого у спадщину (подарунок), з метою визначення бази оподаткування ПДФО слід керуватися такими нормативно-правовими актами:

Національний стандарт № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав»;

Національний стандарт № 2 «Оцінка нерухомого майна».


5. Фізична особа надає в оренду квартиру фізичній особі — підприємцю. Коли виникає об’єкт оподаткування за договором оренди?

Доходи від надання в оренду фізичною особою квартири оподатковуються орендарем як податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок за ставкою 15(17)%.


6. Чи потрібно відображати у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) суму поворотної фінансової допомоги, яку надано фізичною особою — підприємцем своєму працівнику. Якщо так, то за якою ознакою доходу?

Фізична особа — підприємець відображає у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) надану найманому працівнику суму поворотної фінансової допомоги за ознакою доходу «153».


7. Фізична особа, яка проживає в місті, здає в оренду власне рухоме майно сільськогосподарському підприємству, розташованому на території селищної ради. Яким чином оподатковується такий дохід і до якого бюджету перераховується ПДФО?

Сільськогосподарське підприємство — орендар при виплаті доходу фізичній особі — орендодавцю зобов’язане нарахувати, утримати і сплатити до відповідного бюджету за своїм місцем знаходження ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, тобто 15(17)%, та відобразити таку виплату в податковому розрахунку (форма № 1ДФ) за ознакою доходу «102». 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі